Bolig

Plantetrend øker risikoen for å få skadedyr inn i hjemmet. Seks råd for å unngå uønskede gjester.

En av de vanligste skadedyrene forveksles ofte med bananfluer.

Om bladene virker støvete, kan de være angrepet av spinnmidd. Det kan gjøre stor skade.
  • Terje Andersen

– Er du uheldig, kan skadedyr ødelegge plantene dine, sier agronom, forfatter og planteelsker Anders Røyneberg.

Grønne planter er trendy som aldri før. Og det er blitt populært å bytte stiklinger og planter med andre. Med det øker også risikoen for at du får skadedyr inn i hjemmet ditt.

– Skadedyr er noe som dessverre ofte følger med i jord og plantemateriale. Mange får dem inn med nye planter, og så formerer de seg ved ideelle forhold, sier Anette Sundbye. Hun er forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Men du kan ta grep for å heve terskelen for angrep.

Les fire gode råd mot skadedyr lenger ned i saken.

For å beskytte plantene mot skadedyr, bruker Anders Røyneberg grønnsåpevann. Ved angrep blander han også noen ganger inn rødsprit.

«Dødsmånedene» for grønne planter

Siden mange planter går i dvale om vinteren, kan det påvirke hvor motstandsdyktige de er. Derfor er det spesielt viktig å unngå skadedyr på denne årstiden, mener Røyneberg.

– Jeg kaller november, desember og januar for de tre dødsmånedene. Det er mindre lys tilgjengelig. Luften er tørrere. Da er plantene som oss mennesker, altså mer utsatt for sykdom.

Røyneberg har flere ganger hatt skadedyr på sine planter.

– Det er ganske tilfeldig hvilke arter som angriper. Jeg har hatt mest problemer med trips og skjoldlus. Det krever en innsats å bli kvitt skadedyr, samtidig er de en del av naturen.

Kaste plantene

– Mest uønsket i norske hjem er antagelig spinnmidd, som ofte blir tallrike, og som kan spres til flere plantearter innendørs. Midden er vanskelig å oppdage og bekjempe. Hvis man får dem i hus, ender det i verste tilfelle med at man må kaste plantene, sier Sundbye.

Spinnmidd er vanskelig å se.

– Den er svært liten og lever ofte skjult på undersiden av bladene, spesielt langs bladnervene. Siden de er så små, oppdages gjerne angrepet for sent.

Sundbye forteller at det ved et stort angrep dannes et tydelig spinn på bladene, sammen med rester av klekte egg og hudskifte fra nymfestadiene til spinnmidden. Dette svekker prydverdien til verdifulle innendørsplanter, og gjør også krydderurter og andre spiselige vekster lite appetittvekkende.

Veksthuspinnmidd (en type spinnmidd, journ.anm.) vil angripe alt fra urteaktige planter til busker og trær, ifølge Plantevernleksikonet. Siden de suger på blader, vil det ofte bety at bladene får små lyse prikker og blir bleke eller misfarget. Dette kan føre til tidlig bladfall, dårlig vekst og at plantene etter hvert visner, dersom det ikke iverksettes tidlige tiltak.

Rødsprit

– Noen bruker kjemiske midler, men det er ikke noe alle ønsker. Om det er verdifulle planter, hender det jeg sprayer med en blanding av grønnsåpe, vann og rødsprit. Behandlingen må gjentas flere ganger, men det har vært effektivt hos meg, sier Røyneberg.

Du kan også kjøpe nyttedyr som rett og slett spiser skadedyrene.

– Det koster litt, og mange synes det er litt skummelt. Men det kan være effektivt, sier Røyneberg.

Hærmyggen kan bli ekstremt mange når de formerer seg. Den kalles også sørgemygg.

Gnager på røttene

En annen vanlig gjest du kan få i potteplantene, heter hærmygg. De kan fly litt ukontrollert og kan oppleves som svært irriterende hvis de surrer rundt hodet til mennesker.

– Enkelte tenker nok at det er bananfluer, men dette er en annen art, sier Sundbye.

Hun mener den blir tiltrukket av dufter som potteplantene skiller ut ved nedbrytning av organisk materiale. Ifølge Plantevernleksikonet er Bradysia difformis den vanligste hærmyggarten i Norge. De er 2–4 millimeter lange insekter med gråsvart farge.

– Plantene tåler ikke at hærmygg gnager på røttene. Stiklinger og småplanter med sarte røtter er spesielt utsatt.

Hvordan bekjempe hærmygg?

Første bud er at du sjekker plantene nøye før kjøp, mener Sundbye.

– Ta av potten og se på røttene. Er røttene friske, eller er det små lyse larver på innsiden av potten? Hærmygglarver kryper gjerne ut av jorden, særlig når den er fuktig.

Mange som sliter med hærmyggangrep, får det ofte inn når de kjøper ny jord til plantene.

– Jeg fikk et stort angrep av hærmygg en gang jeg kjøpte jord og ompottet flere stueplanter. Det eksploderte med hærmygg hjemme, men jeg klarte å bli kvitt mange ved hjelp av støvsugeren, sier Sundbye.

Etterpå tørket hun ut plantene, så de nesten døde. Hærmyggen trenger nemlig fuktig jord for å formere seg, og den reproduserer i de øverste centimeterne av jorden.

– Er det høy fuktighet i øverste jordlag, får du brått et økende problem. Derfor er det viktig kun å vanne fra bunnen av potteskjuleren.

Limfeller kan være effektivt for å bekjempe hærmygg.

Flere butikker selger midler mot hærmygg. I tillegg finnes flere tips for å bli kvitt arten:

  • Sett glass/bolle med eddik, vann og grønnsåpe ved siden av plantene. Noen blander også inn gul saft.
  • Dryss kanel i jorden til plantene.
  • Bruk en kork salmiakk (pr. liter) i vannet du vanner planten med. – De fleste planter tåler det, men ikke nødvendigvis alle. Ulempen med dette er at det også tar knekken på de sunne bakteriene, siden det rammer hele økosystemet, sier Røyneberg.

Kan gjøre betydelig skade

Om plantene dine får sølvfargede flekker på bladene, kan det være et klassisk tegn på noe som heter trips. De kan også angripe vekstpunkter, blomster og frukter.

– Den er særlig vanlig på enkelte krydderurter, som mange kjøper til matlaging. Får du inn trips, kan den spre seg til andre planter, sier Sundbye.

Trips kan formere seg uten befruktning. Ifølge Plantevernleksikonet finnes det over 160 ulike arter. Noen av dem kan gjøre betydelig skade.

– Dette er et klassisk skadedyr mange sliter med, og noen ganger må man kvitte seg med planten. Jeg har hatt trips i en del av mine tropiske planter, sier Røyneberg.

Også disse har han bekjempet ved å spraye plantene med grønnsåpe og rødspritblanding.

– Noen ganger dukker de opp igjen. Da gjentar jeg behandlingen. Du kan også forsøke spyle stilk og bladverk med litt sterk vannstråle. Det forutsetter at planten er robust, og du må gjenta dette ukentlig for en periode.

Seks råd for å forebygge skadedyr

1. Sjekk nye planter nøye

– Det er særlig viktig å sjekke undersiden av bladverket. Der ser du om det er lus eller skadedyr på planten, sier Røyneberg. I boken «Plantebonanza» har han kommet med gode råd til plantesykepleie.

2. Sett planter i karantene

Ser du noe som kan være skadedyr, kan det være nyttig med alenetid.

– Sett nye planter isolert i et eget rom. Angrepne planter bør ikke sosialiseres med andre verdifulle planter før de er friske, sier Sundbye.

3. Velg robuste planter

– Det kan være planter med mørkegrønne blader, eller tykke planter med god robusthet i bladverket. Eksempler på dette er svigermors tunge, yuccapalme, sjømannstrøst eller smaragdpalme.

– Arter som har vært lenge i Norge, kan også klare seg bra, som pilea og monstra, sier Røyneberg.

4. Bruk grønnsåpevann

– Den billigste forebyggingen er grønnsåpevann. Jeg blander vann med litt grønnsåpe og sprayer plantene på over- og undersiden av bladene og på stammen. Det liker ikke lus og skadedyr, sier Røyneberg.

5. Fjern gule blader

Røyneberg anbefaler at du jevnlig rydder opp i plantene. – Skadet plantemateriale og døde blader kan gi grobunn for bakterier og skadedyr.

6. Vann mindre

– Med mindre lys, trenger plantene vesentlig mindre mengder vann om vinteren. Overvanning kan gi skader gjennom råte, som igjen kan gjøre plantene mer sårbare, sier Røyneberg.

Les også

  1. Ukens grønne tips: Slik lykkes du med stiklinger

  2. For deg som ikke har hage eller balkong: Slik lager du kjøkkenhage i eget hjem

  3. Slik lykkes du med den nye plantetrenden: – Alle kan få det til

Les mer om

  1. Planter
  2. Interiør
  3. blomster