Slik tar du vare på maten din

Lange måltider ute i det fri skiller ferie og helger fra hverdager. Men nå om sommeren er det ekstra viktig å være nøye med kjølevarene.

-Hjemme hos oss smører vi skivene på benken og tar med hver vår tallerken ut. Jeg lar ikke kjøttpålegget stå lenge ute verken på benken eller i sola nå om sommeren, sier kommunikasjonssjef i Nortura, Ellen Flø Skagen.

Les også Forleng sommerfølelsen med deilige sommerkaker

Nortura representerer 18.000 bønder, deriblant kjente merkevarer som Gilde og Prior. Kommunikasjonssjefen sier at matvarer fremstilt i Norge er underlagt svært strenge regler, som blant annet betyr at forbrukeren kan være trygg på at kjølekjeden ikke er brutt mellom produsenten og butikkhyllene.

-Men så er det jo kundens ansvar å få varen raskt hjem og inn i kjøleskapet. Hvis kjøttpålegget er vakumpakket, tåler det fint bilturen hjem. Men når pakken først er åpnet, kan bakteriene lettere komme til. Derfor er det ekstra viktig å holde åpnede pakker kjølig nå om sommeren.

Men hva med andre matvarer som egg og grillmat?

-Ukokte egg holder seg mye lenger enn det som datomerkingen tilsier. Og det er heller ikke noe problem å koke egg og la dem ligge med skallet på i kjøleskapet mange dager før du spiser dem. Men skreller du dem og legger dem på fat på bordet, må de behandles som andre matvarer.

Mattilsynet anbefaler å bare sette fram den maten man vet blir spist med gang. Da unngår man at matvarene tas ut og inn av kjøleskapet mange ganger.

Slik gjør du med restemat

Når det gjelder grillmat, er Flø Skagen mer forsiktig med kjøttet etter at det er stekt, enn før det stekes.

-Det rå kjøttet blir jo stekt og det tar knekken på eventuelle bakteriene. Man skal passe mer på det ferdigstekte kjøttet som blir til overs, og som du kanskje vil ha som restemat dagen etter.

-Hva gjør man da?

-Straks en ser at det er mat igjen, ville jeg sørget for å dekke det med plast og sette det i kjøleskapet. Hvis du er usikker på om kjøttet ble liggende for lenge på fatet før du puttet det i kjøleskapet, er det lurt å varmebehandle det når du skal spise det igjen. Altså, ikke spise for eksempel kotelettene kalde dagen etter, men varme dem opp igjen. Det tar knekken på bakterier, sier hun.

Kjølevarer er kjølevarer

Siri Stavsholt Bujordet i Mattilsynet anbefaler å lese på pakken og oppbevare maten deretter.

-Man kan ikke forvente at maten holder seg til datostemplingen hvis man lar den ligge lange perioder på benken eller på bordet ute i sola. Men det er samtidig forskjell på lettbedervelige matvarer og annen mat. Melk og kjøttpålegg som servelat og skinke bør rett og slett oppbevares i kjøleskapet hele tiden, og bare tas ut i helt korte perioder, mener Stavsholt Bujordet.

Mattilsynet anbefaler å bare sette fram den maten man vet blir spist med gang. Da unngår man at matvarene tas ut og inn av kjøleskapet mange ganger.

Hvis du skal dekke til måltider i hagen og regner med at dere blir sittende en stund, anbefaler hun å velge andre påleggssorter. Eller, bare sette fram det en vet blir spist opp.

-Oster og saltpølser blir svette og litt udelikate, men risikoen for at det blir ødelagt etter en stund på bordet er mye mindre enn for lettbedervelig pålegg som skinke og leverpostei. Når det gjelder melkeprodukter, tåler syrnede produkter som yoghurt mye mer enn vanlig melk.

Les også Slik maler du i racerfart

-Hva gjør du når du dekker til ute?

-Som regel tilbereder jeg maten inne, men hvis jeg tar den med ut setter jeg den i alle fall i skyggen. Smøret, for eksempel, får gjerne solsmak, så selv om det ikke er farlig med tanke på bakterier, så forringes jo smaken på noen av matvarene når de blir stående i sola, sier Siri Stavsholt Bujordet i Mattilsynet.