Slik forbereder du deg på brann
Dersom det begynner å brenne, går det gjerne bare noen få minutter til huset er helt overtent. Dersom du sover eller mangler en plan for rømning, øker risikoen for en dødsbrann.
- De fleste som omkommer i husbranner i dag ligger og sover, og så våkner de ikke fordi røykvarsleren enten mangler eller ikke virker, sier Hans Arne Madsen, leder for forebyggende avdeling hos Kristiandsandsregionen brann og redning.
I følge Madsen går det ofte uhyre raskt fra en brann starter, til huset er overtent.
I løpet av tre-fire minutter kan temperaturen øke fra vanlig stuetemperatur på 20 grader til 700-800 varmegrader. Hvis du da ligger og sover og ikke våkner av røykvarsler i tide, blir det katastrofalt. Overtenningen skjer så hurtig at man ikke har noe tid å miste, fortsetter han.
Lag en rømningsplan
Heldigvis er det flere ting man selv kan gjøre for å forebygge det verst tenkelige. Madsen anbefaler å lage en plan for hvordan man skal opptre dersom det begynner å brenne hjemme.
- Vet alle i familien hva de skal gjøre? Hva om noen er i loftsetasjen og det brenner i trappen? Og hva vil du prioritere dersom du rekker å ta med en ting eller to, sier han spørrende.
Hvis man har tenkt godt gjennom dette på forhånd, mener Madsen at sjansen øker for at man handler rasjonelt når tiden er knapp.
- Det er selvsagt naturlig å redde eventuelle barn og husdyr. Men å røske med seg den store flatskjermen er helt ubetydelig, da er det kanskje bedre å redde de arvende gjenstander med stor affeksjonsverdi. Men hvor befinner de seg? Det er derfor det er så viktig med en plan, fortsetter han.
Varsling redder liv
I 2016 ble det registrert 3009 bygningsbranner i Norge og 61 prosent av disse var boligbranner. De fleste dødsbranner skjer i hjem hvor det er fravær av røykvarslere. Madsen anbefaler å sørge for nok røykvarslerne slik at de høres i alle oppholdsrom, og seriekoble røykvarslere der det trengs.
- Det er spesielt lurt med trådløse, seriekoblede røykvarslere i stor hjem eller boliger med flere etasjer, hvor det kan være vanskelig å høre mellom etasjene, anbefaler Madsen.
Jogrim Aabakken, testansvarlig i Forbrukerrådet, mener også at seriekoblede røykvarslere er å anbefale.
- Sikkerheten blir betydelig bedre når røykvarslerne snakker sammen. Dermed vil du bli vekket av røykvarslerne på soverommene hvis røykvarsleren i kjelleren oppdager en brann, sier Aabakken, som legger til at det er mindre viktig om man velger kablet eller trådløs sammenkobling.
Ni ting du ikke burde oppbevare på loftet ditt
Denne typen anbefales
Det skilles mellom optiske og ioniske varslere, som har litt ulike egenskaper. Ioniske varslere er best til å registrere flammebranner, men mindre gode til å oppdage ulmebranner. Optisk varslere derimot, er spesielt gode til å oppdage de giftige ulmebrannene. Samtidig er de relativt gode til å oppdage de dramatiske flammebrannene, i følge Forbrukerrådet. De er også betydelig mindre sensitive for stekeos og vanndamp, og dermed reduseres risikoen for falske alarmer.
Forbrukerrådet har gjennomført en undersøkelse blant flere fagpersoner, og ut i fra dette anbefaler de optiske varslere, dersom man kun velger en type.
- Det finnes varslere som inneholder både optisk og ionisk teknologi. Og det er selvsagt mulig å montere både ioniske og optiske varslere for å oppnå ekstra høy sikkerhet. Men hvis du skal velge én teknologi, er ekspertene vi har snakket med tydelige på at det beste er å gå for optiske varslere, sier Jogrim Aabakken, testansvarlig i Forbrukerrådet.
Jo flere, jo bedre
Norske myndigheter stiller krav om minst én røykvarsler i hver etasje, forutsatt at den dekker kjøkken, stue og sone utenfor soverom og høres fra alle oppholdsrom. Forbrukerrådet mener at disse kravene er beskjedne.
- Det er viktig å være klar over at en røykvarsler har to oppgaver; først å oppdage brannen og deretter å varsle deg om at brannen er oppdaget. Derfor bør det plasseres røykvarslere både der risikoen for branntilløp er størst og på alle soverom. Ideelt sett bør du ha røykvarslere i alle rom, men stue, kjøkken, gang utenfor soverom og soverom bør være et minimum, sier Aabakken.
Lang levetid
Så lenge røykvarsleren fungerer når man trykker på testknappen, mener Forbrukerrådet at den er trygg, selv om det er en eldre modell.
- Når varsleren begynner å bli gammel, er det ekstra viktig at den funksjonstestes ofte. Når den har blitt 10 år gammel er det imidlertid på tide å vurdere å bytte den ut, selv om den tilsynelatende fortsatt fungerer fint, sier Aabakken.
En røykvarsler skal uansett vedlikeholdes.
- Varslerens evne til å detektere røykpartikler reduseres når støv trenger inn i varsleren. Vi anbefaler derfor at varslerne støvsuges eller blåses rene en gang i året, og oftere dersom de står i omgivelser med mye støv, sier Aabakken i Forbrukerrådet.