Wow, er det første du tenker når du besøker dette rekkehuset

Om sommeren forvandles hjemmet til Ingvild Soldal og Michael Henriksen til et frodig ferieparadis der skillene mellom inne og ute blir borte.

UTESTUE: Hjemme hos Ingvild fortsetter stua ut på terrassen. Hun har innredet uterommet med lette rottingmøbler. Krukker i ulike størrelser er fylt med sommerens blomster.

– Jeg har bodd her i elleve år nå, og kunne faktisk ikke tenke meg å bo noe annet sted, sier Ingvild Soldal (43).

Og vi skjønner henne godt.

WOW! er nemlig det første du tenker når du går inn i Ingvild og Michaels rekkehus på Lund i Kristiansand. Stilen er elegant, og fargene så gjennomførte at du straks får følelsen av at det har tatt paret mange år å skape den helhetlige stilen.

Men sannheten er at boligen så helt annerledes ut for bare få år siden. Da var kjøkkenet grønt, det var tepper på alle gulv, og veggene var dekket av gammelt brystpanel.

– Jeg har jo bodd her noen år nå, så vi har vært gjennom noen runder med oppussing. Stort sett det aller meste her er pusset opp én gang, sier Ingvild og ler.

LUFTIG: Ingvild synes det er fantastisk deilig å sette dørene på vidt gap om sommeren, ut mot hagen.
KONTRASTVEGG: Tidligere var nesten alle veggene hjemme hos Ingvild hvite, men nå har hun virkelig oppdaget hvordan farger kan endre et rom. I stua har hun malt en mørkgrå vegg.
INNESTUE: Allrommet, med det hvite spisebordet i midten, er blitt husets mest brukte rom når familien ikke kan være ute.

Alt på stell

For inne i huset til Ingvild, Michael, Jonas (16), Henrik (11) og Filippa (8) er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Her er alt på stell. Til og med sengene er så pent redd opp at man skulle tro det var gjort av profesjonelle.

– Akkurat det med sengene er blitt en greie for meg. Jeg er kjempenøye på at de skal se bra ut, ler Ingvild.

43-åringen, som har bodd på Lund siden barndommen, har alltid vært interessert i å ha det pent rundt seg. Interiør har vært en interesse siden hun var liten jente og hjalp venninnene med å holde orden på rommene sine.

– Og så har jeg alltid vært veldig glad i hvitt og lyseblått. Noe også hjemmet vårt bærer preg av, forteller hun.

SOVEROM: – Soverommet er innredet i lyse, delikate farger. Lyseblått og hvitt har fulgt meg siden jeg var liten, og jeg blir aldri lei de to fargene der, sier Ingvild
GUTTEROM EN: – Jeg er nok litt pirkete, kanskje på grensen til å være perfeksjonist. Men jeg liker at ting er på stell og at alt har en egen plass i hjemmet vårt. Også på gutterommene går Ingvild gjerne over og rydder når gutta ikke er hjemme.
GUTTEROM TO: Ett av husets soverom.
JENTEROM: Jenterommet til Filippa (8) er malt i en dus rosa farge.
PYNT: Søte detaljer fra jenterommet.

Brukshjem

Interiøret i huset spenner fra solid, ny design til holdbare klassikere. Hjemmet avspeiler Ingvilds begeistring for det personlige og tidløse.

– Vi har i aller høyeste grad et brukshjem. Gulvene våre har kjærlighetsmerker fra bilkjøring da guttene var små. Og det synes jeg bare er sjarmerende.

De karakteristiske Møller-Stray-husene på Lund er velkjente for mange. Grunnflaten er liten, men med innredet kjeller og loft blir det fire etasjer.

– Det at vi har så mange etasjer å spre folk på, gjør at man kan være mange her uten at det føles trangt.

Hovedetasjen rommer kun stue og kjøkken i tillegg til en liten gang. Men om det skorter på kvadratmeter, tas det igjen på hygge og sjarm.

– Vi er livsnytere alle sammen, så for oss er den gode stemningen det aller viktigste. Misforstå meg rett, jeg liker å ha det fint rundt meg, men det hjelper lite å ha det striglet hvis ikke stemningen er god, sier Ingvild.

LOFTSTUE: Familien har ikke TV i stua nede. Den er plassert i loftstua i fjerde etasje, og i kjellerstuen.
KJELLERSTUE: I husets kjeller er det innredet for hygge og kos.

Stemningsfullt

Og det er den gode atmosfæren og hjerterommet som merkes mest. For er det noe Ingvild kan, så er det å skape god stemning rundt seg. Og aller helst i ryddige omgivelser.

– Jeg er glad i å ha det pent og ryddig rundt meg. Jeg har et system på tingene våre hvor alt har en fast plass. Og det som ikke har noen plass, må ut, ler hun.

Ingvild viser vei gjennom stua og ut i hagen – et naturlig sted å slå seg ned på en solskinnsdag som dette. Det gamle huset er ikke så stort, men om sommeren åpner det seg opp en verden av nye muligheter når utearealene tas i bruk.

43-åringen har dekket hagebordet og serverer hjemmelaget pizza fra pizzaovnen ute i hagen. Etter at de oppgraderte uteområdet både foran og bak huset, har hagen nærmest blitt samlingsplass nummer én for familien på fem.

BAD: Badet i andre etasje blir brukt av barna. Michael og Ingvild har sitt bad i kjelleretasjen.
KJØKKEN: Familiens kjøkken er hvitt og klassisk.

Sommerparadis

– Vi er veldig glad i å være ute, og vi har jo ikke så stor stue, så hagen blir på en måte en forlengelse av stua, sier Ingvild.

Uteområdet ble nøye planlagt da det skulle oppgraderes, og noe av det som sto øverst på ønskelisten var en bred trapp.

– Du skjønner, vi elsker egentlig å sitte i trapp. Så denne laget vi med ekstra brede trinn, slik at vi både kan sitte og ligge i den.

Heller ikke i hagen til Ingvild er noe overlatt til tilfeldighetene. Som resten av hjemmet er også uterommet innredet i duse farger i beige og lyseblått. Sofaen er hjemmesnekret av mannen i huset, og putene som kan stå ute i all slags vær og vind, har de sydd selv.

SOLRIKT: Vi har brukt både tid og penger for å få et uteområde som fungerer både foran og bak huset, sier Ingvild.
ROMSLIG: De karakteristiske Møller Stray-husene på Lund er velkjente for mange. Grunnflaten er liten, men med innredet kjeller og loft blir det fire etasjer.

Sluttet i jobben – startet med eget design

Ingvild har jobbet med HR og bemanning i 15 år, men da kreativiteten tok overhånd rundt juletider i fjor, sa hun like så godt opp jobben for å satse på egen design, Miah Design.

– Jeg har lenge hatt lyst til å gjøre noe kreativt, og ideen til skreddersydde uteputer som kan ligge ute i all slags vær, kom etter at vi fikk så mange tilbakemeldinger på putene vi hadde laget til vår egen sofa, forteller hun og fortsetter:

– Jeg hadde nok ikke turt å starte for meg selv hvis ikke det var for mannen min. Han jobber som seilmaker og har lang erfaring og kunnskap om værbestandige tekstiler. Han hadde også alt nødvendig utstyr som industrisymaskiner, og ikke minst et lokale jeg kunne flytte rett inn i.

UTEPLASS: Hos Ingvild Soldal og Michael Henriksen fortsetter stua ute på terrassen.
SKOVEGG: I gangen er den ene veggen viet familiens sko, og fungerer som praktisk oppbevaring.

Sosialt

For Ingvild og Michael er stemningen det aller viktigste i hjemmet. At alle som bor her føler at dette er «hjemme». Det skal være lunt og koselig, og venner og familie skal alltid føle seg velkomne.

– Vi er veldig glade i å være sammen både som familie og med masse venner på besøk. Når etasjene er såpass små som de er, er det godt at stua nærmest fortsetter ut på terrassen nå når det er sommer, sier hun.