Bolig

– To av tre betaler for mye for strømmen

Her ser du hvordan du enkelt unngår det.

Et vanlig årsforbruk for en enebolig ligger på rundt 20.000 kWh. Har du en gammel avtale, er sjansen veldig stor for at du betaler altfor mye.
  • Christine Gulbrandsen

– To av tre husstander har ikke byttet strømleverandør de to siste årene. Og dermed betaler veldig mange altfor mye for lys og varme, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Heidi Kvalvåg, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bekrefter at det er de kundene som er aktive forbrukere og som er villige til å bytte strømleverandør ofte, som får de beste prisene. Det er fordi leverandørene konkurrerer om kundene, og gir nye kunder gode tilbud.

– Det er derfor grunn til å tro at forbrukere som ikke har byttet på en stund, eller aldri har byttet, sitter på de dyreste avtalene, sier hun.

De yngste bytter oftest

Ifølge Forbrukerrådet er det de yngste forbrukerne som er flinkest til å bytte leverandør. Halvparten av dem under 30 år, har byttet strømleverandør i løpet av de siste to årene. Til sammenligning har 80 prosent av dem over 60 år, ikke gjort det. Det viser en undersøkelse Forbrukerrådet fikk utført i fjor.

– Det betyr altså at de fleste av oss har høyere strømregning enn nødvendig, sier Flesland og fortsetter:

– For strømselgerne øker ofte prisen på gamle avtaler, uten å informere kundene andre steder enn på egne nettsider.

Forbrukerrådet mener at dersom man ikke har kontroll på hvilken strømavtale man har, betaler man sannsynligvis for mye. Dessuten påpeker de at veldig mange forbrukere har inngått avtaler gjennom foreninger, fagforeninger og andre organisasjoner, men at disse avtalene ofte er svært ugunstige.

Les også Verdenskjent ryddeguru: Rydd én gang, og du trenger aldri rydde igjen

– Se etter bedre avtale

Det er vanlig å regne at en gjennomsnittlig enebolig har et årsforbruk på strøm på rundt 20.000 kWh. Og ved å bytte leverandør, er det store muligheter for å spare betydelige beløp.

Ifølge Kvalvåg er en av grunnene til at mange forbrukere ikke bytter leverandør ofte nok, det at strømmarkedet kan oppleves som vanskelig å navigere i.

– Men det kan også være andre årsaker bak manglende aktivitet, som for eksempel lav interesse, sier hun.

Derfor har det vært viktig for myndighetene å gjøre det enkelt for forbrukerne å finne de beste avtalene i markedet. Ifjor fikk Forbrukerrådet i oppdrag av regjeringen å etablere en ny strømprisportal, strømpris.no. Arbeidet ble gjort i samarbeid med NVE. Der kan forbrukerne enkelt plotte inn forbruksmønsteret sitt og få en oppdatert liste over billigste strømleverandør.

– Vi anbefaler alle å se etter en bedre avtale på strømpris.no, avslutter Kvalvåg.

FAKTA:

- Folk med et vanlig årsforbruk på ca. 20.000 kWh vil kunne spare betydelige beløp ved å bytte strømleverandør.

- Bytt ofte, minst en gang hvert andre år.

- Ikke kjøp strøm fra gate- eller telefonselgere.

- Mange strømselgere frister med lokketilbud som ikke har noe med strøm å gjøre. Husk at du sannsynligvis betaler for lokketilbudet gjennom høyere strømpris.

- Sjekk hva du betaler for strømmen på strømpris.no og bytt til en billigere leverandør.

Kilder: Forbrukerrådet, NVE

Les mer om

  1. Bolig
  2. Økonomi
  3. Strømpriser
  4. Abito