Hunder som bjeffer og katter som tisser: Disse rettighetene har du som nabo

Og slik går du frem for å løse problemet.

DYR TIL BESVÆR: Katter som graver opp blomsterbed eller hunder som bjeffer dagen lang kan være en prøvelse for naboskapet.

Det er lyst og varmt i store deler av landet. Åpne vinduer og balkongdører gjør at vi kommer enda tettere på naboene våre enn ellers i året.

Det vises også på antall henvendelser til Konfliktrådet:

Sommerhalvåret er nemlig høysesong for naboer som klager på hverandre. Sjenerende dyrehold er en av de typiske konfliktene, skriver Konfliktrådet på sine nettsider.

VIS HENSYN: – Som på andre områder i livet gjelder det å vise hensyn, sier forbrukeradvokat Ola Fæhn.

Noen saker havner i retten

Forbrukeradvokat Ola Fæhn sier det finnes flere eksempler på at konflikter knyttet til husdyr har havnet i rettssalen.

– For noen år siden var to naboer i retten for å få avklart om en papegøye skulle få prate i fred. Papegøyeeieren vant frem. En katteeier som hadde innekatten Emmeline gikk helt til Høyesterett for å få avklart om den skulle få bli boende. Katteeieren vant frem, sier han og fortsetter:

– En hundeeier tapte i lagmannsretten selv om eieren hadde sosial angst. Det viste seg nemlig at naboen hadde hundeangst, og derfor vant denne naboen frem.

Har du tips i denne saken? Send oss en e-post!

Les også

Når barnet ønsker seg et kjæledyr: – Vær klar over at du kjøper deg ansvar

– Må tåle normal støy

– Men hvilke rettigheter har du egentlig dersom naboens hund bjeffer store deler av dagen, eller hvis naboens katt tisser på eiendommen din?

– Enten man bor i en bygård eller i en enebolig, må man tåle normal støy fra naboen og naboens dyr. Har naboen en katt som helst liker å tisse hos deg, så gjelder det samme: Du må tåle normal oppførsel fra naboens dyr.

EKSPERT: Espen Kheradmandi i Huseiernes Landsforbund.

Advokat i Huseiernes Landsforbund, Espen Kheradmandi, er av samme oppfatning, men mener det finnes en grense:

– Hvis hunden bjeffer hele dagen og den er rett ved siden av der hvor du oppholder deg om sommeren, kan det fort være i strid med reglene i naboloven. Det er støy som er veldig sjenerende for folk. Hunder og katter som tisser på planter som gjør at de dør, eller graver opp blomsterbed, er kanskje enda mer alvorlig.

Les også

Slik holder du hagen fin mens du er bortreist

– Prøv å finne alternative løsninger

Fæhn og Kheradmandi råder irriterte naboer til å ta opp problemet på en ordentlig måte.

– Har man kommet til et punkt hvor naboens dyr blir så plagsom at du ikke orker mer, er det beste tipset først å forsøke å snakke sammen på en hyggelig måte. Kanskje kan dere finne en løsning, som for eksempel at hunden kommer seg på et kurs for å venne den av med bjeffing eller stenge av deler av hagen for å hindre at katten tisser der, sier Fæhn.

Også Kheradmandi mener dyreeiere ofte kan gjøre enkle tilpasninger som begrenser ulempene for naboene.

– For eksempel kan man flytte hunden til en annen side av huset eller sette opp gjerder. Dette er tiltak og kostnader som dyreeier må ta, dersom det er i strid med naboloven.

KILDE TIL KONFLIKT: Nabodyrs oppførsel kan være et irritasjonsmoment for omgivelsene.

Han oppfordrer dyreeiere til å være imøtekommende.

– Kommer noen til deg og sier at dyret ditt er plagsomt, bør man forsøke å gjøre noe med det. Alminnelig folkeskikk gjelder også mellom naboer.

Nøkkelen til et godt naboskap er kommunikasjon og vilje til å finne mellomløsninger, sier Fæhn.

– Som dyreeier må man være villig til å innse at ikke alle er like begeistret og at eget dyr også kan ha negative sider. Som nabo må man akseptere at det å bo tett innpå andre betyr at man må tåle litt av hvert. Husk at naboen skal være din nabo også i fremtiden, så forsøk å være litt smidig.

Les også

Hva gjør man med tørr plen? Vi har spurt gartneren.

– Kan gå til retten

Når du ikke frem hos naboen kan du, dersom du bor i borettslag eller sameie, henvende deg til styret for å få råd til håndtere situasjonen.

– Kommer du ikke noen vei med dette, som skjer ganske ofte, kan du søke hjelp hos konfliktrådet. Det er et gratis tilbud og finnes i alle fylker. Her vil erfarne meglere forsøke å finne alternative løsninger og avtaler. Dersom naboen ikke går med på det, kan du gå videre til domstolen eller forliksrådet, sier Kheradmandi.

– Havner saken i retten, er det greit å vite at du gjennom din innboforsikring får dekket advokatutgifter, påpeker Fæhn.