Bolig

Selge bolig? Dette er oppussingen som lønner seg

Og dette bør du la være.

OPPUSSING: Det kan lønne seg å ta frem malingsspann og pensel før boligen legges ut for salg.
  • Kathrine Humberset
    Journalist

August og september er populære måneder for boligsalg, viser statistikk fra Eiendom Norge. Før visning skal boligen klargjøres og helst vise seg fra sin beste side, men hva lønner det seg egentlig å bruke tid og penger på å gjøre?

– De aller fleste som kjøper bolig vil gjerne pusse opp selv, så normalt sett anbefaler vi ikke selgerne å gjøre store endringer eller legge inn for mye penger i oppussing før salg, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

– Samtidig er det veldig dumt å vise frem en leilighet som ikke er ryddet eller fremstår som «shabby».

VÆR ÆRLIG: – Sørg for å få en takstmann til å lage en god tilstandsrapport slik at kjøper vet hva som eventuelt må utbedres, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.
Les også

Hvor er boligmarkedet på vei? Dette svarer ekspertene

Maling og pussing

Geving mener enkle grep som å male eller pusse overflater, samt feste løse ledninger og rydde, i mange tilfeller er nok før boligen legges ut i markedet.

Megler og regionleder i Krogsveen i Hordaland, Fredrik Søreide, er av samme oppfatning og sier den ekstra «finishen» er ekstremt viktig for at potensielle kjøpere skal få den gode magefølelsen når de går inn i boligen.

– Det å gjøre de tradisjonelle, enkle grepene som nødvendigvis ikke koster så mye er derfor en god investering. Å male vegger eller slipe ned gulvet tar tid, men du får det ofte igjen i en budrunde.

FUKTPROBLEMER: – Har du problemer med fukt bør du prøve å sette inn tiltak for å løse det. Mange kjøpere er skeptiske til dette og skygger unna objekter med disse problemene, sier megler Fredrik Søreide.

Ta en gjennomgang av interiøret

Søreide påpeker at også boligens møbler og øvrig interiør spiller en viktig rolle i visningsrundene.

– Kanskje kan man ta bort noe gammelt og erstatte med nytt, eller bytte puter og gardiner. Vi har stort sett altfor mange ting i boligene våre, så det kan lønne seg å ta en runde i skuffer og skap, og kanskje fjerne noe. Det skaper mer romfølelse.

Les også

Forvandlet blokkleiligheten til noe helt utenom det vanlige

Balkong og ildsted

Har du mulighet til å få bygget en balkong til leiligheten, er dette noe du bør vurdere før boligsalg, mener Geving:

– Balkong trekker gjerne opp verdien på boligen, så hvis man får bygget en balkong vil du nesten alltid få pengene igjen ved et salg. Det samme gjelder for ildsted. Du får som regel mer igjen enn det koster å få.

INVESTERING: Balkong trekker omtrent alltid opp verdien på boligen.

Dropp oppussing av bad og kjøkken

Begge er enige om at oppussing av bad og kjøkken sjelden er god butikk. Å bytte kjøkkenfronter er i mange tilfeller nok til å løfte inntrykket.

– Ofte koster det tilsammen 5-600.000 kroner å pusse opp disse to rommene. Det får du sjelden igjen i en budrunde, advarer Søreide.

Han legger til:

– Ofte er det å kjøpe bolig en så stor investering at den nye eieren ønsker å bestemme selv hvilke fliser det skal være på badet eller stilen på kjøkkenet. Her er det så mange ulike preferanser og så mye ulikt å velge mellom.

Når folk kjører inn til boligen, har de på tredve sekunder dannet seg en magefølelse. Ta derfor en god runde på utearealet. Dette er tross alt inngangsbilletten til boligen.

... Men det kan lønne seg i dyre boliger

Søreide utelukker likevel ikke at det i enkelte tilfeller kan lønne seg å fornye bad og kjøkken for å få flere interessenter på visning.

– Vi ser at folk ofte er late og godt vante. Mange ønsker å kjøpe seg vekk fra gjøremål, gjøre minst mulig og flytte rett inn, så et nytt bad eller kjøkken kan på den måten bidra til å få flere på visning.

Se likevel an hvilken type bolig du skal selge, råder han:

– Er det en dyr bolig, kan det kanskje forsvare seg å legge mer penger i oppussingen enn om du har en leilighet til halvannen million.

UTVENDIG «OPPUSSING»: Bruk litt ekstra tid på å klargjøre utearealet før visning. En fin hage eller terrasse er med på å løfte helhetsinntrykket, sier Søreide.

– Ikke glem uteområdene

Vel så viktig som vegger, gulv og møbler, er utearealet, mener megleren. Han opplever at mange glemmer det utvendige og hverken har oljet terrassen, luket bedene, spylt skiferen eller tatt bort ugresset på belegningssteinen før visning.

– Når folk kjører inn til boligen, har de på tredve sekunder dannet seg en magefølelse. Ta derfor en god runde på utearealet. Dette er tross alt inngangsbilletten til boligen, påpeker Søreide, og fortsetter:

– Har du et punktert vindu; skift det! Det er dumt å ha visning på en solskinnsdag, og så ødelegger et punktert vindu for opplevelsen.

Les mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Boligsalg
  3. Norges Eiendomsmeglerforbund
  4. Kjøkken
  5. Oppussing
  6. Interiør
  7. Eiendom Norge