Bolig

Har du for mye mat i kjøleskapet? Det bør du ikke, ifølge ekspert.

Og slik bør du vaske for å forhindre bakterievekst.

Godt renhold vil minke antallet Listeria-bakterier, ifølge eksperten. Arkivbilde: Ingar Storfjell

  • Ingrid Emilie Thoresen Bakker

Fem spørsmål og svar om renhold av kjøleskap og fryser.

Eksperten: Catherine Signe Svindland.

Utdanning: Veterinær.

Yrke: Seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet.

Catherine Signe Svindland Mattilsynet

1. Hvor ofte bør man vaske kjøleskap og fryser innvendig?

– Det er vanskelig å si akkurat hvor ofte man bør vaske kjøleskapet innvendig, men i alle fall når det ser skittent ut. Kjøleskapet er ikke sterilt. Dét er heller ikke utsiden av emballasjen på maten man kjøper, og derfor bør man pakke inn matvarer i kjøleskapet. Det er spesielt viktig å pakke inn lett bedervelig mat som kjøtt og fisk, og andre matvarer som er merket med «siste forbruksdag». På slike matvarer kan det vokse godt med bakterier.

– Man bør avrime fryseren når det er i ferd med å danne seg is og snø i den. Denne isen isolerer slik at fryseren ikke blir så kald som den skal, og den fryste maten holder seg derfor dårligere. Det er fint å vaske fryseren når den er ferdig avrimet, før man setter den i gang igjen.

Les også

Folk flest kaster middagsrestene. Slik sparte Mette Nygård Havre på å innføre restetorsdag.

2. Hvorfor er det viktig å vaske kjøleskap og fryser?

– Bakterien Listeria vokser i kjøleskapstemperatur, men den trenger næring. Godt renhold vil dermed minke antallet Listeria. Jo varmere kjøleskapet er, desto fortere vokser Listeria og andre bakterier.

Et fullt kjøleskap vil ikke klare å holde lav nok temperatur. Det kan føre til at Listeria og andre bakterier vokser fram. Arkivbilde: Signe Dons

Det er viktig at kjøleskapet holder fire grader eller lavere. For å sjekke temperaturen kan du ta et glass vann i kjøleskapet med et termometer oppi. Hvis kjøleskapet er veldig fullt, klarer det ikke å holde lav nok temperatur. Da vil man ikke få den luftgjennomstrømningen i kjøleskapet som må til, påpeker Svindland.

– Dypfryst mat skal oppbevares i -18 grader eller kaldere, og bakteriene vokser ikke under temperaturene i fryseren, men de fleste overlever godt. Et godt renhold vil minke antallet bakterier også i fryseren, men det er nok viktigere å holde kjøleskapet rent.

3. Hvordan bør man vaske kjøleskapet?

– Bruk en helt ren klut eller rent papir som kastes etterpå. For de fleste vil det være tilstrekkelig å bruke vann, eventuelt med en vanlig såpe. Tørk gjerne over med en tørr, ren klut. Dersom du vasker kjøleskapet med kjøkkenkluten, så bør den vaskes på minst 60 grader i vaskemaskinen etterpå på grunn av Listeria-bakterien.

Les også

Flekker og fett på børstet stål. Slik får du stålet til å skinne.

4. Hvordan bør man vaske fryseren?

– Siden bakterien ikke vokser i frysetemperaturer, vil det viktigste være å sikre at det ikke er is og snø i fryseren da det fører til for høye temperaturer. Vask bort synlig skitt med en fuktig klut, eventuelt med litt vanlig såpe ved avriming. Pakk inn maten som fryses, både for å beholde kvaliteten på maten og beskytte maten mot bakterier fra annen emballasje og fryseren.

Les også

Vi sjekket prisene: Du kan bryte loven og få vaskehjelp til 100 kr timen. Dette koster det å vaske hvitt

5. Hvor ofte man bør vaske kjøleskap og fryser utvendig?

– Det er fint å vaske steder man ofte tar på i kjøkkenet med vanlig såpe og vann, for eksempel håndtak, brødfjøl, bestikkskuffer og kjøkkenbenker. Dette kan man gjerne gjøre ofte – en gang i uken og i alle fall om man ser at det er skittent.

Les mer om

  1. Vasketips
  2. Kjøkkenhygiene
  3. Bolig
  4. Hygiene

Relevante artikler

  1. BOLIG

    Redd for smitte? Slik vasker du klær og hjem nå.

  2. BOLIG

    Kaster du dem etter utløpsdato? De fleste tørrvarer har uendelig holdbarhet, med noen unntak

  3. BOLIG

    Dette er de vanligste skadedyrene i Norge. Ett av dem er det mange som ikke vet at de har.

  4. BOLIG

    Unge er minst opptatt av matsvinn, viser en undersøkelse. Her er åtte tips for å redde maten fra søppelet.

  5. BOLIG

    Flyttet fra Oslo, bygget sin egen botaniske hage: – Helt perfekt tidlig på våren og sent på høsten.

  6. A-MAGASINET

    Det kreves tålmodighet for å bake pain au chocolat eller croissant, men du får lønn for strevet.