Bolig

Boligprisstatistikken for juli: Prisene sank i hele landet

Her gikk prisene ned.

NEDOVER: Prisene har gått ned de siste månedene, spesielt i Oslo. Hvordan har det gått i juli?
  • Synne Hellum Marschhäuser
    Journalist

Boligprisene sank med 1,2 prosent nominelt, korrigert for sesongvariasjoner 0,2 prosent ned. Boligprisene hadde en negativ utvikling i hele landet. Det viser boligprisstatistikken for juli fra Eiendom Norge, Finn og Eiendomsverdi.

– Juli-fallet er ikke unormalt. Men det er den tredje måneden på rad med negativ utvikling. Vi må tilbake til 2008 for en svakere utvikling på året, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Les også

– Det lønner seg å ikke være for grisk, godta den prisen du får

Juli er et veldig spesiell måned fordi få boliger legges ut, ifølge Dreyer. Man skal være litt varsom med å konkludere basert på juliprisene, mener han.

Trenden er ganske tydelig, ifølge Dreyer. Det er en ordentlig knekk i den nominelle utviklingen.

NYE TALL: Christian V. Dreyer i Eiendom Norge la torsdag frem boligprisstatistikken.

Det er et tydelig trendskifte der pilene peker nedover.

– Det er mye og det er et sterkt fall. Men vi må spørre oss om det er naturlig og sunt for et marked som har vært overopphetet, sier Dreyer.

Korreksjonen kan være nødvendig og sunn for norsk økonomi, tror han.

Den sterkeste utviklingen så man i Moss i juli, på - 0,3 prosent. Den svakeste så man i Oslo og Bærum med nedgang på 2,8 prosent. Prisene har falt 7,1 prosent i Oslo siden april.

Les også

Denne leiligheten gikk 1,75 mill. over prisantydning

De siste tolv månedene har boligprisene steget 4,8 prosent, den går ned fra 6,3 forrige måned.

– Vi forventer en helt annen moderat kurve i tolvmånedersveksten de nærmeste måneden for Norge, så får vi se hvordan det går i de ulike regionene. Vi ser helt andre moderate nivåer på tolvmånedersveksten i alle byene, sier Dreyer.

Fra mai til juni sank prisene med 1,6 prosent, og i Oslo hele 3,1 prosent.

Priser og salgstid de forskjellige stedene

Oslo, −2,8 prosent siste måned (6,4 prosent siste tolv md.), 34 dager salgstid. Medianboligen kostet 4.102.478 kroner

Bergen, −0,6 prosent siste måned (0 prosent siste tolv md.), 26 dager salgstid. Medianboligen kostet 2.968.027 kroner

Trondheim, −0,8 prosent siste måned (4,1 prosent siste tolv md.), 26 dager salgstid. Medianboligen kostet 3.159.888 kroner

Stavanger, −0,6 prosent siste måned (1,3 prosent siste tolv md.), 85 dager salgstid. Medianboligen kostet 3.203.532 kroner

Kristiansand, −0,6 prosent siste måned (1,1 prosent siste tolv md.), 75 dager salgstid. Medianboligen kostet 2.520.000 kroner

Tromsø, −0,6 prosent siste måned (4,8 prosent siste tolv md.), 36 dager salgstid. Medianboligen kostet 3.480.000 kroner

Ålesund, −0,7 prosent siste måned (1,4 prosent siste tolv md.), 91 dager salgstid. Medianboligen kostet 2.600.000 kroner

Norge, −1,2 prosent siste måned (4,8 prosent siste tolv md.), 50 dager salgstid. Medianboligen kostet 3.100.000 kroner

Selgerne har skrudd ned sine forventninger og kjøperne forventer å kjøpe rimeligere boliger, ifølge Dreyer.

Vi vil se ytterligere noen måneder som trender nedover prismessig på grunn av høy tilbudsside, mener han. Men prisene vil normalisere seg tidlig neste år.

Stavanger har hatt en helt normal julimåned prismessig og omsetningsmessig, ifølge Dreyer. Markedet oppleves som veldig stabilt. Tilbudssiden har falt gjennom helt juli, og det er færre boliger ute enn før sommeren. Boligmarkedet i Stavanger er velfungerende og godt, ifølge Dreyer.

Bergen ligger an omtrent som Stavanger. Omsetningsmessig er det helt normalt, men tilbudssiden har økt ganske mye, ifølge Dreyer.

Trondheim beskrives også som normal julimåned. Det er mange boliger ute for salg i Trondheim, derfor forventes det at markedet er mer moderat utover høsten. Trondheim har vært sterkere enn Stavanger og Bergen, men vil oppleve mer utflating fremover, ifølge Dreyer.

I Kristiansand har det vært veldig moderat, til dels flat utvikling, ifølge Dreyer. Men juli er helt normalt med fall på 0,6 prosent.

Ålesund har hatt et fall på 0,7 prosent. Byen hadde også lengst omsetningstid på 91 dager. Man har sett over tid at det er noe tyngre å få solgt, ifølge Dreyer.

Tromsø har gjennom hele 2017 hatt et godt marked. Julimåned har vært normal og man har solgt godt gjennom juli og hittil i år.  

Les også

Slik fikk Vivienne (28) råd til egen bolig. Her er ekspertenes tips

Prisene gikk ned

Prisene sank 0,9 prosent i juli på brukte Obos-boliger i Oslo. Prisene er samtidig 3,9 prosent høyere enn juli 2016. For hele landet var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen 53.749 kroner, én prosent lavere enn juni og 2,8 prosent høyere enn samme måned i fjor.
– En fortsatt mindre prisnedgang i juli var som forventet. Men korreksjonen er på ingen måte en full stopp, og et økt antall gjennomførte handler i forhold til 2016 viser at etterspørselen fortsatt er til stede, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj ifølge en pressemelding.

Obos tror boligmarkedet vil stabilisere seg utover høsten og forventer en forsiktig prisvekst fremover.

Tall fra Garanti Eiendomsmegling viser at borettslagsleiligheter sank 1,3 prosent fra juni til juli. Samtidig steg prisene 5,6 prosent de siste tolv månedene.

– Prisene går tilbake i juli etter økning hver måned siden februar. Utviklingen har så langt i år vært bedre enn mange spådde på forhånd, med en prisvekst på over fem prosent. Aktiviteten i markedet har vært god i en vanligvis stille måned, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling.

Les mer om

  1. Bolig
  2. Boligprisstatistikk
  3. Boligmarkedet
  4. Boligpriser