Største mai-oppgang i boligprisene noensinne

Rekord i boligprisstatistikkens historie. Korona-prisfallet er tatt igjen.

Boligprisene er 1,9 prosent høyere nå enn april 2020. Det er rekord.

Boligprisene i Norge steg med 1,9 prosent nominelt fra april til mai 2020. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 1,4 prosent. Boligprisene er nå 2,5 prosent høyere enn for ett år siden.

– Boligprisene steg kraftig i alle områder i Norge i mai. Dette er den sterkeste oppgangen i en maimåned i boligprisstatistikkens historie, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Utviklingen mer enn korrigerer det sesongkorrigerte fallet i mars og april på grunn av koronapandemien.

Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Derfor steg prisene i mai

Prisoppgangen kommer i lys av åpningen av samfunnet, mener Lauridsen.

I tillegg nevner han at arbeidsledigheten synker. Den historisk lave renten påvirker markedet, og veldig mange har trygge jobber. Folk har god tilgang på kreditt samtidig som det er færre boliger lagt ut for salg, noe som gir økt konkurranse. Lauridsen nevner også at korona-retningslinjene for eiendomsmeglerne har fungert.

Det pleier å være en såkalt «vårflom» på boligmarkedet, men den er uteblitt i år. Både antall solgte boliger og antall boliger lagt ut for salg faller.

Sterkest og svakest i mai:

  • Den sterkeste sesongkorrigerte utviklingen hadde Oslo med 2,2 prosent. Den svakeste hadde Romerike og Asker og Bærum med en oppgang på 0,3 prosent.
  • Oslo og Ålesund med omegn hadde sterkest tolvmånedersvekst med 3,9 prosent, mens Stavanger med omegn var svakest med −1,3 prosent.
  • Det ble solgt 9615 boliger i mai. Det er 7,7 færre enn i samme periode i 2019.
  • Færre boliger ble lagt ut for salg. Nedgangen er på 18,4 prosent når man sammenligner med mai i fjor.
  • Det tok gjennomsnittlig 54 dager å selge bolig. Det gikk raskest i Oslo med 24 dager og tregest i Stavanger med omegn på 68 dager.

Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge torsdag formiddag i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi.

Regionale forskjeller

Oslo: Nominelt steg prisene 2,4 prosent. Sesongkorrigert steg prisene 2,2 prosent. Tolvmånedersveksten er på 3,9 prosent. Lauridsen er redd for en sterk stigning hvis man ikke får opp boligproduksjonen. Antall solgte i mai er ned 15,5 prosent sammenlignet med mai i fjor. Tilbudssiden i Oslo har en økning og ligger nå omtrent på samme nivå som fjoråret.

Bergen: Nominelt steg prisene 2,1 prosent og sesongkorrigert 1,3 prosent. Det er en nedgang på 17 prosent i antall boliger lagt ut for salg. Tilbudssiden er på omtrent samme nivå som i april, og det er fortsatt mange boliger ute for salg.

Trondheim: Boligprisene steg 1,8 prosent nominelt og 1,0 prosent sesongkorrigert. Tolvmånedersveksten ligger på 2,4 prosent. Tilbudssiden har økt i løpet av mai. Det er fortsatt mange boliger til salgs.

Stavanger: Boligprisene steg 1,8 prosent nominelt og 0,7 prosent sesongkorrigert. Tolvmånedersveksten er fremdeles negativ med −1,3 prosent.

Tromsø: Nominelt steg prisene 1,5 prosent og sesongkorrigert 0,8 prosent. Tolvmånedersveksten ligger på 3,8 prosent.

Kristiansand: Nominelt steg prisene 2,3 prosent og sesongkorrigert 1,1 prosent. Tolvmånedersveksten ligger på 2,8 prosent.

Obos: Korona har påvirket lite

Bruktboligmarkedet er lite påvirket av koronakrisen, ifølge Obos. Prisene for Obos-boliger steg 1,1 prosent i Oslo i mai. På landsbasis var oppgangen 1,9 prosent.

– Prisoppgangen i mai er større enn normalt, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos, i en pressemelding.

– I snitt har maiprisene steget med 0,7 prosent i perioden 2004 til 2019. Det gjorde de også i fjor. Utviklingen tyder på at boligprisene fortsatt holder seg oppe til tross for den ekstraordinære situasjonen vi er i. Det ser ut til at krisen først og fremst har gitt lavere aktivitet. Aktiviteten er ned fra mai i fjor, men likevel på et relativt høyt nivå sett i lys av smitteverntiltak og høy arbeidsledighet, sier hun.

I Oslo var kvadratmeterprisen 65.904 kroner og på landsbasis 57.588 kroner.

Dette kostet boligene der du bor:

Tallene under er fra Eiendom Norges boligtyperapport for 2019. Materialet er laget i et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.

Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no. Finn.no og Schibsted-avisene er i samme konsern.