Bolig

– Dette er den vanligste feilen unge boligkjøpere gjør

  • Christine Gulbrandsen
- En klar samboeravtale vil gjøre det mye enklere å takle et samlivsbrudd, råder advokat Dag Are Børresen.

– Unge boligkjøpere, som skal kjøpe sin første bolig, gjør ofte ting i litt feil rekkefølge, sier Sveinung Hedding-Valvik, banksjef i DNB Vest-Agder.

Han forklarer at de ofte snakker med unge som har funnet drømmeboligen sin, og som ønsker å kjøpe den, før de har snakket med banken.

– Faller du pladask for en bolig på en visning, er det gjerne budrunde ganske raskt etterpå. Har du ikke på forhånd avklart lånesøknaden med banken, kan drømmeboligen fort gå til noen andre, sier han.

Derfor er Hedding-Valviks tips til alle som er på jakt etter bolig, å starte hele prosessen med å kontakte banken. Før man går på visninger.

– Da vet du hvor mye du har råd til å kjøpe bolig for – og du står mye sterkere når budrunden starter, sier han.

Les også Dette ser banken etter når du søker boliglån

Sjekk selv

De fleste bankene har egne nettjenester der du kan få en pekepinn på hvor mye du kan få i lån. Du kan også sjekke hva et eventuelt lån vil koste deg.

– Men det smarteste du gjør, er å gå inn og søke om boliglån først som sist, så er du helt klart. Når søknaden er behandlet, vil du få et finansieringsbevis som sier hvor mye du kan låne, sier Hedding-Valvik.

Finansieringsbeviset er normalt gyldig i seks måneder, det er ikke knyttet til en spesiell bolig, og det kan brukes flere ganger.

KALKULATOR: Sjekk hvor mye du kan låne

KALKULATOR: Prøv forbrukskalkulatoren til Statens institutt for forbruksforskning

Sonderer terrenget

Kjetil Lossius, eiendomsmegler i Sørmegleren, forteller at endel unge boligkjøpere, som aldri har vært på boligmarkedet før og som sonderer terrenget, gjerne kan komme på visning uten å ha finansieringsbevis i orden.

– Da får jeg blant annet spørsmål om hvordan de skal gå frem for å kjøpe boligen. Da forklarer jeg hvordan ting fungerer – og at de må gå til banken før de eventuelt kan legge inn et bud på boligen.

– Men i utgangspunktet mener jeg at de aller fleste som kommer på visning har vært i banken først og har full kontroll på hvor mye de har å rutte med, avslutter Lossius.

Les også Ups, du tastet feil i banken! Men hva skjer egentlig da?

FAKTA:

Dette ser bankene etter når du søker boliglån

1\) Betjeningsevne: Inntekten sammenlignet med totalgjeld etter et boligkjøp. Banken tar høyde for at det kan skje en renteendring på opptil 5%. Du skal kunne betale ned lånet med renter og avdrag i løpet av 25 år.

2\) Sikkerhet: Lånet kan ikke være høyere enn 85 prosent av boligens verdi. Har du behov for høyere lån, må man få hjelp av kausjonist, som stiller sin eiendom som sikkerhet for ditt lån.

3\) Betjeningsvilje: Hvordan ligger du an i forhold til betalingsanmerkningen?

Kilder: Boligmani, Sparebanken Sør, Spareskillingsbanken

Les mer om

  1. Bolig
  2. Boliglån
  3. Boligsalg
  4. Økonomi
  5. Abito