Bolig

Nesten halvparten av brannvesenets utrykninger skyldes en ting. Vet du hva det er?

Komfyren er mest brannutsatt.
  • Christine Gulbrandsen

Nesten halvparten av brannvesenets utrykninger i 2016 skyldes komfyrbranner. Fersk statistikk fra Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap (DSB) viser at 43 prosent av de 3138 gangene brannvesenet rykket ut til private hjem i fjor, skyldtes nettopp dette.

– Det er ingen tvil om at branntilløp eller brann i komfyr er noe vi rykker ofte ut til, sier Johnny Flæte i Kristiansandsregionen brann og redning.

I 2016 var det 31 komfyrbranner i Vest-Agder, hvorav 21 av disse var i Kristiansand. Til sammenligning var det 393 komfyrbranner i Oslo, 100 i Bergen og 92 i Trondheim.

Heldigvis blir mange av brannene avverget på grunn av automatiske brannalarmer, som varsler på et tidlig tidspunkt før det utarter seg til mer enn et branntilløp.

– Brannalarmanlegget gir ofte tidlig varsel på alt fra tørrkoking til gjenglemte stekepanner, og det er med på å redusere antallet faktiske branner, sier Flæte.

Komfyren er mest brannutsatt.

Eldre i risikosonen

Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann som resten av befolkningen, viser tall presentert på Sikkerhverdag.no.

Les også: En av tre kan ikke dette viktige telefonnummeret. Kan du?

– De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men flest omkommer i branner om natten. Da er det ofte unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand som rammes. Berusede personer har svekket dømmekraft og oppmerksomhet, og kan fort sovne fra komfyren, sier Cecilie Daae, direktør i DSB i en pressemelding.

– Skaff deg komfyrvakt

Hun mener at en enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde boliger fra å gå opp i røyk. En komfyrvakt er en sensor og en strømbryter, som overvåker kokeplaten. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på den, gir den beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

– De fleste sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier direktøren.

Les også: Dette er hyttas største brannfare

Hun får støtte av Flæte, han anbefaler også komfyrvakt på det varmeste.

– Og kanskje spesielt i boliger hos eldre mennesker, sier han.

I alle nye boliger er det krav til komfyrvakt. Det samme gjelder dersom det skal legges opp til ny kurs til komfyren.

FAKTA:

Disse kommunene hadde flest komfyrbranner i 2016:

1. Oslo 393

2. Bergen 100

3. Trondheim 92

4. Drammen 30

5. Stavanger 28

6. Bærum 27

7. Kristiansand 21

8. Tønsberg 17

9. Fredrikstad 15

10. Sandnes 15

Kilde: Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap

Les mer om

  1. Brann
  2. Abito