Bolig

Sildekassefabrikken fra 1940-tallet er forvandlet til et designhjem

Etter fire år med renovering, var huset innflyttingsklart.

— Klippene beskytter huset. Når det er høststorm merkes det knapt, og vi kan bare så vidt skimte skumtoppene på bølgene, forklarer Marcel van der Eng om sitt hjem blant de høye svabergene i havgapet i det gamle fiskesamfunnet Edhultshall på øya Orust, utenfor Gøteborg.

ALLROM: Et antikt nattbord fra et sykehus med engelsk sølvtøy fra Johan Buskqvists bestemor. Det antikke kjøkkenbordet er i kirsebær, og en typisk svensk kjøkkenbenk fra Johans bestemor. Lampene er fra Italia og Frankrike, og neonbokstaven fra Berlin. Kjøkkeninnredningens fargerike bakker er designet av nederlenderen Mark van der Gronden.

Drømmehuset

PUSSET OPP: Det som startet som en drøm om å komme tilbake til barndommens vestkyst, første til fire år med renovering. Her er Marcel van der Eng og hunden Rödbär.

Boligen, som er en 300 kvadratmeter ombygget industribygning, har en stor gul boks som står ut fra den grå fasaden. Her bor Marcel sammen med Johan Buskqvist.Den gamle fabrikken som på 1940-tallet produserte sildekasser til den da blomstrende fiskenæringen på Orust, har nå vært deres i seks år. Idéen om å bygge den gule boksen på bygningen kom fra en tysk arkitekt. Innvendig er det rått og fargerikt, med mye betong og innredning hentet fra hele verden.

Johan Buskqvist, som opprinnelig er fra Göteborg, har mye slekt på Orust, da hans mor og hennes slekt er født på øya.

Han har tilbragt alle sine somre her, selv om han de siste 20 årene har bodd over hele verden og arbeidet som designer for store klesmerker som blant annet Nike og Adidas.

Akkurat nå jobber han for Reebook i Boston. Mens han bodde i Amsterdam traff han kjæresten Marcel, som jobbet som markedsfører for ulike internasjonale kulturarrangementer, blant annet med sirkusgruppen Cirque du Soleil.

FASADEN: På Lådfabriken ble det tidligere produsert sildekasser til fiskenæringen i Orust. I dag er det konstruert en gul boks ut av den opprinnelige bygningen. - Vi vurderte å lage bobler først, men det ble bokser i steden, forteller Marcel van der Eng.

Pendleveien til Boston er litt lang, men Johan er hjemme en uke i måneden. Ellers er det Marcel van der Eng som holder fortet på Lådfabriken sammen med hundene Rödbär og Bruno.

VINTAGE: Vintage oppbevaringsskap i metall kjøpt hos en mekaniker i New York, rommer Rörstrands «Picknick»-samling fra 50-tallet.

— Det var en tradisjon at barn lærte å svømme rett nedenfor Lådfabriken. Da Johan var liten, gikk han ned til stranden på stien gjennom hagen på denne tomten, forteller Marcel van der Eng.

FARGEFINT: De fargerike garderobeskapdørene er laget av snikerifabriken i Stenungssund. - Sengetøyet er av egyptisk bomull, forteller Marcel van der Eng.

Fortsatt går familier gjennom hagen vår for å komme ned til vannet, og vi er glade for at den tradisjonen opprettholdes, sier han.

DETALJER: Keramikkskulptur av Lillemor Petterson (Sverige), bokstaver fra loppemarked i NYC og elghorn funnet i Lådfabriken.

I flere år spøkte Johan Buskqvist med at den dagen han skulle bo på Orust, så skulle han bo i Lådfabriken. I øyeblikket han hørte boligen var lagt ut for salg, la han inn et bud på drømmehuset.

Omfattende renovering

KOMMODE: Custom-made kommode fra Stockholm.

— Ingenting var som dette da vi tok over. De siste 30 årene ble bygningen brukt som lager, og det stod fortsatt båter i førsteetasje her. Det var strøm, men verken avløp, vann eller drenasje, forteller Marcel.

RING! En fargerik samling av 50 svenske Cobra-telefoner fra Ericsson.

Etter fire år med renovering var huset innflytningsklart.

STUEN: Innredningen er hentet fra hele verden. Det rå og kalde betonggulvet får den fargerike innredningen til å lyse. Her ser vi blant annet Corbussiers stoler og et antikk teppe fra Marokko, en bokstavsamling fra verden over, gul sofa fra Conran shop og 50-talls stuebord fra Widdicomb kjøpt i NYC. Ryene er vevet av Johans mor.

Paret har forsøkt å beholde mest mulig av den originale bygningen og romløsningen. Der hvor vinduene er i dag, pleide det å være vinduer tidligere, og der det er trapp, pleide det å være trapp.Det ene soverommet var fabrikkens kontor. I tillegg har de forlenget huset i den ene enden.

Johan og Marcel har gjort innsiden mer industriell.

I Nürnberg leide de tidligere et hus som var bygget i glass, betong og litt tre. Inspirert av dette spurte de en arkitekt om han kunne hjelpe til med tegningene.

— Vi visste bare at vi ville ha det åpent, med god overnattingsplass til venner og familie fra Holland og andre steder i verden. Vi tenkte ikke på en Bed & Breakfast da, men det ble passende å starte noe slikt, forklarer Marcel.

Det meste av interiøret hadde de fra før, etter å ha samlet i mange år. Marcel understreker at det er Johan som er den kreative, og som står for det meste på innsiden.

Møbler, kunst og gjenstander er samlet fra områder og byer de har bodd i og besøkt, og stammer fra ulike designbutikker, gallerier, loppemarkeder, gatefunn pluss at noe er arvegods.

Innredningen er ikke planlagt, men vel gjennomtenkt.

— Johan søker alltid inspirasjon på reisene sine, og i blant finner han ting som han simpelthen ikke kan skille seg fra, ler Marcel.

Da tar han det med hjem, eller sender det hjem til Marcel. Den siste gjenstanden som kom med UPS er en morsom fuglelampe i glass.

- Som venner på besøk

Under renoveringsarbeidet vokste det fram enda en idé som i dag er blitt virkelighet.

Nemlig å innrede huset slik at det ved siden av å være et hjem også kunne fungere som en Bed & Breakfast, der man kan leie sykler og kajakker.

Lådfabriken åpnet for overnatting i mai 2013, og har tatt i mot besøkende fra USA, Sveits, Østerrike, Italia, New Zealand og Australia, i tillegg til Sverige og Norge.

— Det er litt som å få besøk av venner, bare at man ikke kjenner dem. Vi oppfører oss ikke annerledes fordi om vi har gjester. Vi står alltid tidlig opp, springer en runde med hundene og lager en fantastisk frokost, sier Marcel.

Gjester som kanskje ikke kjenner hverandre fra før, sitter sammen rundt et stort bord til frokost. Det er uformelt og i 99 prosent av tilfellene ender de opp med å ha gode samtaler.

— Jeg flyttet inn i huset før det var klart. Men det har alltid føltes som et godt hus, som virkelig har omfavnet deg. Og Johans vakre hage er en del av totalopplevelsen. Så nå er jeg plutselig den nederlandske fyren som styrer en B&B i hjemmet vårt på Johans favorittsted, ler Marcel van der Eng.

Her bor:

Johan Buskqvist og Marcel van der Eng.

Johan er VP/creative director på Reebok i Boston og Marcel driver Lådfabriken B&B.

Bor: Lådfabriken i Edhultshall på Orust, bygget i 1942. Cirka 300 kvm stort hus. Industribygningen er fra 1940-tallet. Den er blitt enda mer industriell og fått to bokser på fasaden, som arkitektoniske tilskudd.

Finn ut mer: http://www.ladfabriken.eu

Les også:

- Det skal se litt ut som et sirkus her

I denne hagen har selv humla eget hus

Kjøpte basseng i en lekebutikk og bygde det ned i terrassen

Slik forvandler du hagen med lys

- Noe måtte skje. Du vet, hagedesignerens hage.