Ukens grønne tips: Ser taket ditt ut som dette? Slik blir du kvitt mosen selv.

Mosen bør fjernes. Og du kan gjøre det selv med ordentlig sikringsutstyr.

Ukens tips: Mose på taket: Plagsomt, men enkelt å fikse.

Ekspertene: Roy Nilsen, daglig leder i Anticimex forsikring og Jon Lundesgaard, seniorrådgiver i Sintef

Vedlikehold er ofte banalt og enkelt, men hvis man ikke gjør det, kan småting bli problemer når det har gått for lang tid.

Mange bruker penger på fint kjøkken, fantastisk garasje og en flott ytterdør, erfarer Nilsen, men glemmer vedlikehold. Tenk at huset også skal EU-godkjennes. Med jevnlig vedlikehold sparer man både penger og får mestringsfølelse, mener Nilsen.

Roy Nilsen anbefaler at man gjør jevnlig vedlikehold.

1. Barnåler og blader

Har man store trær med løv eller barnåler, vil det kunne feste seg i taksteinene og skjerme for solen. Blader og barnåler, altså organisk materiale, hjelper mosen med å etablere seg, ifølge Nilsen.

Vurder om treet ved taket bør beskjæres eller hugges ned.

Organisk materiale og mose sitter dessuten bedre på rue overflater. Hus med glatt takstein er mindre utsatt for mose.

I gamle dager brukte man sink i pipebeslaget, forteller Nilsen. Når regnvannet treffer sinken, skjer en reaksjon. Mosen trives ikke. Man kan ha sinkbeslag på mønet, for eksempel.

Det samme om man fester en tykk kobberstreng på hver side av mønet. Sink er nok kanskje mer effektivt, men kobber har lenger levetid, ifølge Nilsen.

Les også

Med disse kjerringrådene fikser du møblene: – Det er en magisk liten sak ikke alle vet om

Jo lenger du venter, desto verre blir det å fjerne mosen. Nilsen anbefaler spyling og kosting en gang i året.

2. Slik fjerner du mosen: – Umoderne å bruke midler

  • Nilsen anbefaler at man spyler over taket hver vår. Da kan man slippe skrubbingen. Samtidig bør man skylle takrennene, fikse tette sluk og se etter ødelagt stein eller ødelagte takbeslag. Ned mot takrennen samles det gjerne støv og skitt, som gjør at vannet ikke renner like lett ned i takrennen. Rens der mens du er i gang.
  • Det finnes en god del kjemiske mosefjernere. Nilsen mener imidlertid det er unødvendig og umoderne å bruke kjemiske stoffer i dag.
  • Ta heller frem piassavakosten og hageslangen, anbefaler han. Taksteinen eller taket kan spyles og kostes fri for mose. Les om sikring under punkt 3.
  • Hvis det er takstein, må du passe på å tråkke der det er trelekt under. Trelekten er stort sett øverst og nederst på taksteinen. Der tåler den mye mer.
  • Om hageslange og kost ikke er nok, kan du prøve høytrykksspyleren. Men det bør unngås, da trykket i verste fall blant annet kan ødelegge sliten takstein.

3. Forholdsregler hvis du skal gjøre det selv

De fleste som fikser taket selv er amatører og har en fare for å gjøre tabber med påfølgende ulykker, erfarer seniorrådgiver Jon Lundesgaard i Sintef.

Ved takarbeid er nok personlig verneutstyr mest aktuelt, tror han. Det vil si sikkerhetssele og forankring i line til solid konstruksjon. Alternativt kan man bruke lift eller stillas, ifølge Lundesgaard.

For arbeidstagere gjelder arbeidsmiljøloven med krav om sikring av arbeidstagere ved slike arbeider. Hvis man setter bort jobben, bør man bruke seriøse firmaer med HMS på plass. Da får ikke kunden krav om det skjer noe.

Jon Lundesgaard anbefaler at man er forsiktig ved arbeid på tak.
Så langt kan det gå. Her ser man knapt takstein under mosen.
Les også

Sveitservillaen var romleir og rivningsklar. Paret kjøpte den for 580.000 kroner.

4. Du trenger ikke skifte taket, men..

Mose betyr ikke at taket må skiftes, men mosen binder fuktighet og kan bidra til å forkorte taktekkingens levetid, ifølge Nilsen.

– Takstein og annet belegg skal beskytte undertaket og sørge for at vann renner bort. Mose som ikke fjernes, kan gro ned i takstein og papp. Materialet slites og eldes mye fortere, forklarer eksperten.

Tegn på at taket er klart for utskifting:

Det koster fra 1500 til 4000 kroner per kvm nytt tak, ifølge boligfiks.no. Men 1500 er en lav pris og 4000 høy.

Takstein: Taksteinlagt yttertak blir aldri tett fordi det er åpning mellom hver stein. Det er det tette sjiktet under som gjør at vannet ikke renner inn i konstruksjoner. Men ser man antydning til sprukne stein, må man begynne å tenke på utskifting, ifølge Nilsen. Spesielt om steinen er opp mot 40 år gammel. Forenklet undertak er rimelig, mye brukt og har begrenset levetid. Det samme har trelektene under steinene. Skyv litt på steiner som ikke er festet, gjerne et stykke ned på taket, og ta en titt på undertaket, anbefaler han.

Skifertak: God skifer har nærmest uendelig holdbarhet, ifølge Nilsen. Men pappen under skiferen har ikke det. I riktig gamle skifertak brukte man å feste med ugalvanisert spiker. Når den rustner, kan steinen løsne og gli ned. Vær oppmerksom på isdannelse om vinteren. Det kan være tegn på at taket trenger større utbedringer.

Papptak: Når det begynner å bli bobler og sprekker i takpappen, er det et tegn på at tekningen bør skiftes, ifølge Nilsen.