Ukens grønne tips: Vi kaster tre brød i sekundet. Lag heller noe godt med det tørre brødet.

Og dette kan du gjøre for å kaste mindre brød.

Dette trenger ikke gå i søppelet. Ukens ekspert tipser om krutonger, brødrasp, arme riddere og mye mer man lage av tørt brød.

Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

Eksperten: Mette Nygård Havre, driver Instagram-kontoen @spisoppmaten med mer enn 70.000 følgere og har skrevet boken Spis opp maten

Hvis vi legger alle brødene vi kaster i året på langs i en rekke, hadde de nådd fra Nordkapp til Cape Town og tilbake igjen, ifølge Sortere.no.

Hver og en av oss kaster 9,3 kilo brød i året, ifølge Matvett. Vi kaster tre brød i sekundet. I tillegg svinner matbutikkene 39 millioner brød hvert år.

– Det er så utrolig mye deilig man kan lage av tørt brød. Det er så enkelt, sier matredder Mette Nygård Havre.

Mette Nygård Havre

Derfor kaster vi så mye brød

Brød kan kjøpes billig og er enkelt å kjøpe med seg. Det tror Havre er én av årsakene til kastingen. I tillegg til at folk vil ha helt ferskt brød og har litt mindre respekt for maten enn tidligere.

Da Havre jobbet i avfallsbransjen, hadde de plukkanalyser av husholdningsavfall. Hver gang fant de hele, fine brød og rundstykker.

– Man lurer jo på hvorfor. Mange tenker nok ikke på at noen har bakt brødet. Man tenker det alltid er bakt industrielt.

Ristet brød med tapenade. Godt og enkelt.

Tips for å unngå kasting

Kjøp inn brød, del det i skiver og legg i fryseren. Ta opp brødskivene du trenger og varm dem i brødrister eller lignende. Brød til matpakke tiner i matboksen før de skal spises.

Havre kjøper ofte halvstekte rundstykker. Da blir det lite kasting.

Brød som ikke fryses, bør oppbevares i papirposen, i brødboks eller en kurv som kan lukkes. Det tar tid før brød mugner, men tørre omgivelser hjelper.

Krutonger er enkelt å lage selv.

Lag krutonger selv

Krutonger kan brukes i salater og supper eller som snacks:

  • Kutt brødet i små firkanter
  • Ha brødbitene i en bolle og vend dem inn med olivenolje og krydder
  • Eller du kan legge dem direkte på bakebrettet og ha over olivenolje og krydder
  • Skru ovnen på 180 grader og la dem stå fra 20 til rundt 30 minutter
  • Krutongene er crunchy når de er ferdige

Brødrasp til grateng og dessert

Brødrasp er enkelt å lage og kan brukes til mye forskjellig. For eksempel til fiskegrateng, tilslørte bondepiker, panering av fisk, i brøddeigen, i vaffelrøre eller pannekakerøre:

  • Bruk blender eller rivjern
  • Riv brødet slik at det blir raspet godt opp
  • Brødrasp kan du samle i en krukke (holder seg veldig lenge på kjøkkenbenken) eller i små bokser og fryse ned

Saftige ostesmørbrød

Hjemme hos Havre er også det enkle ostesmørbrødet en stor slager. Tørt brød stekes i en stekepanne eller varmes i et toastjern. Plutselig smaker det tørre brødet nydelig igjen.

Arme Riddere er ingen sak å få til.

Oppskrift på arme riddere

Havre anbefaler arme riddere. Da barna hennes smakte det for første gang, ble de overrasket over kakesmaken.

Arme riddere for to personer:

  • en eller to tørre skiver per person
  • 1 egg
  • 1 dl melk
  • 1 ts sukker (kan sløyfes)
  • en klype kardemomme
  • en klype kanel
  • smør eller olje til steiking

Visp sammen egg, melk, sukker og krydder. Legg brødskivene i blandingen. La dem trekke i noen minutter. Stek skivene i panne med litt smør eller olje til de blir gylne på begge sider. Server gjerne med hjemmelaget syltetøy og is. Vel bekomme!


Vil du ha flere grønne tips?