Bolig

Hva bør du sjekke på visning?

Man bør være veldig obs på ikke å bruke megleren som rådgiver i forhold som påvirker prisen, mener Bartholdsen i Forbrukerrådet. Foto: Krister Sørbø, NTB SCANPIX

— Se på postkassene, og ikke ta med deg fagfolk.

 • Synne Hellum Marschhäuser
  Journalist

Før visning: Vurderer du å kjøpe? Sjekk denne

Etter visning: 8 råd for budrunden

Mange boligkjøp ender i tvist på grunn av skader og mangler. Derfor er det viktig at du er nøye på visning, og sjekker forhold du lurer på fra takstmannens rapport og egenerklæringsskjemaet. Vær nøye.

Vurderer du å kjøpe boligen?

— Ha med deg en liste over hva du vil se nærmere på/undersøke ved boligen.

— Skaff deg finansieringsbevis fra banken. Boligsalg går ofte veldig raskt.

— Ta med deg klinkekule (så du kan sjekke fallet i dusjen) og lommelykt (hvis det er behov for å undersøke loft/kjeller grundigere).

Ekspertenes tips:

1. Be om å bli vist rundt

Ta tak i megleren og be vedkommende om å presentere leiligheten, anbefaler Gorm Kunøe ved BI. Megleren har mest sannsynlig ikke lyst til det, men gjør det likevel. Så spør du om alt du lurer på som megleren skal vite.

2. Sjekk skygge og støy

Faktorer som påvirker beliggenhet er umulige å endre. Har boligen mye skygge? Er det støy? Forsøk å få sett boligen i dagslys og mens det er mørkt. Førstnevnte er viktigst.

Test vanntrykket, og om det er fall til sluket. Sjekk sistnevnte ved å bruke en klinkekule. Triller kulen ned til sluket? Hvor langt er det til butikken, kan man gå til kollektivtransport?

3. Se i disse skapene

Kikk i skap på kjøkken og bad for å se om det er lagt såkalt rør-i-rør, plastrør som gir en bedre sikring ved eventuelle vannlekkasjer. Flytter man inn i en eldre leilighet hvor badet er nytt, men rørene er av gammelt kobber eller stål, må man være forberedt på skader eller at borettslaget velger å totalrenovere selv om badet er nytt, ifølge Sverre B. Holøs i SINTEF Byggforsk.

KLINKEKULETRIKSET. Hvordan ser sluket ut? Er badet oppgradert, mens sluket er gammelt? Bruk en klinkekule for å sjekke fallet i dusjen. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

4. Fukt, råte eller sopp?

Er det tegn på fukt i boligen? Sjekk spesielt nøye i kjeller hvis du er på visning i hus.

Sjekk yttervegger for råteskader, og undersøk om taket er tett.

Se etter misfarging på pipe og undertak på loftet, og se om det er spor etter fuktskader. Bruk sansene dine. Er det fuktig? Lukter det rart?

5. Ikke glem boden

I tillegg bør du vurdere ventilasjon, inneklima, oppvarming, elektrisk anlegg, drenering, ytterkledning, vinduer, balkong og terrasser, ifølge SINTEF Byggforsk. Be også om å få se eventuelle boder som følger med leiligheten.

Vi garanterer at du får det mer ryddig om du følger denne listen:

Les også

Ti ting i boden det er på tide å bli kvitt

6. Se på postkassene

Bartholdsen i Forbrukerrådet pleier å se på postkassene når han er på visning. Da får du et inntrykk av hvem som bor der, hvis du er på leilighetsvisning.

Er det en leilighet med seks personer med ulikt etternavn, er det gjerne studentkollektiv. Det kan selvfølgelig være hyggelig å ha et studentkollektiv som nabo, men det kan også være slitsomt, ifølge Bartholdsen.

 • Nå kan du enkelt sjekke hvor gode rentebetingelser du faktisk har: Vår nye tjeneste, rentekartet!

7. Ikke bruk megleren som rådgiver

Man bør være veldig obs på ikke å bruke megleren som rådgiver i forhold som påvirker prisen, mener Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Hold maksprisen du er villig til å betale for deg selv. Ikke ta utsagn om forventet fremtidig prisvekst for god fisk.

Vær også oppmerksom på at megleren mest sannsynlig ikke har kompetanse på bygg.

BLI OPPDATERT. Skriver du deg opp på meglerens visningsliste blir du kontaktet ved eventuelle bud. Du kan skrive deg opp på listen uten planer om å bli med i budrunde, men for å bli holdt oppdatert om hva boligen går for. Foto: Krister Sørbø, NTB SCANPIX

8. Ikke fagfolk på visning

Har du bedt om ekstra visning fordi du vil ha med fagfolk, og vedkommende ikke finner noe galt, står du rettslig sett svakere, ifølge Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Blir det en tvist etterpå så risikerer du at reklamasjonen blir avvist fordi det blir vist til at du har fått ekstra god mulighet til å undersøke boligen.

Du kan gjerne ta med deg fagfolk, men det trenger du ikke fortelle megler og eierskifteforsikringsselskap.

Les også

Hver femte kjøper angrer på det siste budet

9. Ignorer styling

Se forbi all styling. Styling er til for å få små boliger til å virke romslige og få deg til å betale mer enn du ellers ville ha gjort, mener Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Typisk vil en stylet bolig ofte mangle både klesskap, kommoder og bekvem sofa – sånn at den virker større enn den egentlig er.

10. Ja eller nei?

I løpet av visningen må du sjekke alt du lurer på, og så bør du bestemme deg for om du vil skrive deg opp på visningslisten. Skriver du deg opp, skal du bli kontaktet ved eventuelle bud.

(Kilder: SINTEF Byggforsk, Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet, Gorm Kunøe ved BI)

Er du på boligjakt? Da anbefaler vi disse:

Les også

 1. Betalte 1,3 millioner for å bo i en «boks»

 2. Lar deg sove i boligen før du kjøper den

 3. Ny boligtjeneste vil gjøre megleren overflødig

 4. I disse byene er det selgers marked nå

 5. - Det blir ikke boligkrakk. Vi er ikke bekymret.

Les mer om

 1. Tips og triks
 2. Forbrukerrettigheter
 3. Boligmarkedet