Bolig

Lurer du på når det er mest lønnsomt å kjøpe bolig?

Når lønner det seg å kjøpe bolig? Kan man gjøre kupp?

Det gjorde vi også. Her er svarene vi fikk.

  • Christine Gulbrandsen

Det er tre viktige faktorer som påvirker boligprisen, og det er ledighet, renter og antallet boliger i markedet.

– Så når du har råd til å tåle svingninger i renter og har planer om å bo et sted minimum tre år, bør du vurdere å kjøpe bolig, sier Sveinung Hedding-Valvik, banksjef for DNB i Vest-Agder.

Men akkurat hvilken måned eller uke som er mest lønnsomt å kjøpe i, vil ikke banksjefen si noe konkret om.

– Ofte ser vi at prisveksten i markedet tas ut i løpet av våren og at det stabiliserer seg mer etter fellesferien. Men jeg kan ikke si at det for eksempel er billigst å kjøpe bolig i juni eller desember.

– Se heller etter tidspunkt der faktorene ledighet, renter og antall boliger til salgs sammenfaller i en god kombinasjon fra boligkjøpers ståsted, fortsetter han.

Les også Åtte spørsmål interiørarkitekten alltid stiller seg før visning

Prisstigning tidlig på året

Carsten Pihl, forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund, sier at det tradisjonelt er en liten «ekstra» prisstigning tidlig på året, og etter sommeren.

– Men dette er også de tidene på året med høyest utbud, så det er lettest å finne en bolig man er interessert i. Likevel, i normale tilfeller, så stiger prisene jevnt, så etter min mening er det lite å hente på å forsøke å «time» markedet. Da er det viktigere at man faktisk finner en bolig man er interessert i, sier han og fortsetter:

– Så det beste svaret, tror jeg er: Når man finner den boligen man ønsker seg.

Les også Hver tredje bolig har fuktskade. Har din?

Når lønner det seg å kjøpe bolig? Kan man gjøre kupp?

Slå til mens andre er på ferie

Anita Torjussen er eiendomsmegler ved Sørmeglerens kontor i Mandal. Ifølge henne er det ikke årstid, men prinsippene om tilbud og etterspørsel som styrer når man kan gjøre boligkupp. Når det er lite til salgs, blir det selgers marked. Og når det er mye til salgs, er det kjøpers marked.

– Men likevel, et råd til boligkjøpere kan være å slå til midt i fellesferien. Da er det ofte få konkurrenter, for folk er på ferie og har fokus på andre ting enn å gå på visning og kjøpe bolig, sier hun.

Les også Skal lysekrona følge med når man selger bolig?

Minimer tiden med dyr mellomfinansiering

Carsten Pihl anbefaler alle som skal selge og flytte – om å forsøke å minimere tiden mellom kjøp og salg.

– Det er både for å selge og kjøpe i samme marked, men også for å minimere tiden med dyr mellomfinansiering, forklarer forbrukerrådgiveren.

– Strengt tatt tror jeg du kan «tjene» mer på å gjøre gode undersøkelser av boligene du ser på, enn å forsøke å time et marked, fortsetter han.

Han råder derfor alle boligkjøpere til å lese papirene vedrørende en bolig på forhånd. Har du spørsmål, bør du snakke med både taksmann og eiendomsmegler.

– Det viktigste er at du er så sikker som mulig på at det ikke er noen overraskelser med tanke på feil og mangler, avslutter han.

Les mer om

  1. Økonomi
  2. Abito