De gamle Ikea-møblene dine kan være verdt titusener av kroner

Sjeldne, men brukte, Ikea-møbler har blitt solgt på nettauksjon til enorme summer, ifølge britisk avis.

Dette Ikea-bordet i teak og eik fra 1959 er til salgs via Barneby for 3400 kroner.

Har du gamle Ikea-møbler stående, kan du være så heldig at de er – eller blir verdt – titusener eller hundretusener av kroner, skriver den amerikanske nettavisen Huffington Post.

De refererer til et sjeldent vintage Ikea-møbel, som ifølge den britiske avisen The Daily Mail, er nylig solgt for nesten 65.000 dollar. Det tilsvarer i underkant av 550.000 kroner.

Møbelet som oppnådde den høye prisen, er en lenestol møbelgiganten produserte 1944, året etter de ble etablert.

Dette Ikea-bordet i teak og eik fra 1959 er til salgs via Barneby for 3400 kroner.

– En klar trend

Det var nettauksjonsgiganten, Barnebys, som organiserer salg fra tusenvis av auksjonshus, som først så trenden med at vintage Ikea-møbler er svært ettertraktet.

– Vi opplever en stor etterspørsel etter vintage Ikea-møbler, og i langt større grad enn før, sier Barnebys grunnlegger Pontus Silfverstolpe til The Daily Mail.

Les også: Jeg blir helt stresset at alle skifter stil og møbler hvert femte år

Et raskt søk på Barnebys viser nå at 68 ikeamøbler er til salgs – og mange av dem er flere tiår gamle – og har en langt høyere priser enn man normalt forbinder med Ikea-møbler.

For eksempel selges et Ikea-bord i teak og eik fra 1959 via Barneby til 3400 kroner.

Dette Ikea-bordet i teak og eik fra 1959 er til salgs via Barneby for 3400 kroner.

To kontorstoler av typen Ikea Cento, fra omkring 1980, ligger også utetil salgs, og de har utropspris på 1440 kroner. Og et Ikea-kjøkkenbord med rød kant og bein i stål fra 1961, har prislappen 1200 kroner.

– Populært også i Norge

Et kjapt søk på Torget på Finn.no viser også at det er mye brukte Ikea-møbler til salgs i Norge. Et søk på «Ikea» gir 13 923 treff.

– Det at det er så mange treff på Ikea tyder på at det er mange som har Ikea-møbler. Møblene er aktuelle for de fleste aldersgrupper, enten om det er hjemme eller på hytta, og det er derfor lett omsettelig på andrehåndsmarkedet, sier Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig i Finn.no.

Av de 500 mest brukte søkeord på hele Finn.no hittil i år, kommer Ikea på en 85. plass. Ikea produktet «Hemnes» kommer på en 86. plass.

Og «Malm», som ligger på en 290. plass, vet vi er svært lett å selge. Noe av årsaken til dette kan være at den er svært anvendelig, designet endrer seg ikke, og man slipper jobben med å montere den selv, sier hun.

Få eksemplarer og god kvalitet

Barneøye-sjef Silfverstolpe påpeker at mange av vintage-møblene som er solgt til høy auksjonspris, kun er laget over en kort periode. Noe som betyr at det ikke finnes så mange eksemplarer av dem i verden.

Les også: Til og med sengene i dette huset kjøpt brukt

Silfverstolpe sier at han er usikker på om dagens moderne Ikea-møbler, oppnår høye summer når de en gang i framtida blir vintage. Og det er spesielt en grunn til at han er skeptisk.

– I motsetning til mange av dagens Ikea-produkter, så ble de gamle produktene godt laget og har hatt god kvalitet. De har bestått testen mot tidas tann, sier han til The Daily Mail.

Fædrelandsvennen er i samme Schibsted-konsern som Finn.no.