Vinter, varme og ventilasjon
Vinteren nærmer seg, om du liker det eller ei. Det er tid for å planlegge boligens vintervarme nå.
I moderne hus og leiligheter, fra nåtidas byggetid, baseres det meste på strøm, varmepumper eller vannbåren varme i større anlegg. Altså fornybar energi basert på sol og strøm.
Dette betyr at det meste går av seg selv, og den største utfordringen er å få riktig temperatur til riktig tid. Og at strømavtalen du har er god og økonomisk.
Oljekamin
Har du en eldre bolig, er du kanskje ennå innehaver av en oljekamin?
Den bør du absolutt kvitte deg med før vinteren setter inn. Regjeringen vedtok tidligere i år et forbud mot bruk av mineralolje til oppvarming av bygninger fra 2020, altså om et drøyt år.
Og pr. dags dato kan du søke Enova om støtte til utbytting av oljefyren når du går over til fornybar oppvarmingsløsning som er godkjent av dem.
Det meste av den fornybare energien har sin opprinnelse i sola: Solenergi direkte, vannkraft, vindkraft, bioenergi, bølgekraft og saltkraft.
Følelsen av å være på forskudd
De øvrige formene for fornybar energi som ikke har sitt utgangspunkt i sola, er geotermisk energi og tidevannsenergi.
Kort fortalt: Fornybar energi tar aldri slutt, den etterfylles hele tida.
Ikke-fornybar energi er begrensede naturressurser som kan utarmes innen en gitt tidsramme, som man jo ikke vet på forhånd.
Sammenhengen mellom ventilasjon og varme, som jo er spesielt aktuelt om vinteren, handler mye om både helse, økonomi, og opplevelse av velvære.
Det er ubehagelig å ha det for varmt eller for kaldt. Det er ikke bra for luftveiene å ha for tørr eller for fuktig luft, og det er selvsagt veldig dyrt ”å fyre for kråkene…”.
Sørg for at ventilasjon og varme er tilpasset boligen og de som bor der. Ha en fast grunnvarme, for eksempel gjennom varmekabler eller panelovner, og gjerne en mulighet til å fyre med ved på de kaldeste dagene.
Eller motsatt. Fyr jevnt med ved, og suppler med strøm på de kaldeste dagene. Eventuelt en varmepumpe luft-luft eller luft-vann, som kan justeres i takt med sesongene.
Disse vil også kunne fungere som aircondition på varme somre.
Snart pensjonist …..
Varmepumpe
En varmepumpe er en stor investering, men lønner seg vanligvis på lang sikt.
Økonomisk sett kan det vel diskuteres hva som lønner seg, og mange har ikke så store valget i forhold til å velge noe annet enn strøm.
Sørg da i alle fall for å ha en god strømavtale, så du ikke betaler for mye. Dyr varme og billig varme er jo like varm …
Og du, sjekk også ventiler og vifter om de virker som de skal, og kanskje også om det trengs ei tetningslist eller to i ytterdør, eller eldre vinduer.
Det er en virkelig billig metode for å unngå kuldelekkasjer inn og varmelekkasjer ut.
Eksperten svarer: Dette bør du tenke over før du henger klærne ut til tørk
Nå kommer også solceller for fullt. Nylig ble også takstein med solceller lansert av en lokal produsent.
Det er lov å tenke utenfor boksen, – før du må. Det vil nok tvinge seg fram flere nye muligheter og produkter i årene framover.
Så følg med på markedet, og tenk gjennom om din bolig vil ha andre muligheter for oppvarming enn det som ofte oppfattes som standard.
Stedet man tørker klær, hvis det gjøres inne, bør være godt ventilert. Har du eget vaskerom til formålet, sørg for åpne ventiler nær sagt hele året, i alle fall de dagene du henger opp klær.
God lufting
Tørker du klær i oppholdsrom, – noe jeg for øvrig ikke anbefaler, sørg for god utlufting og kanskje ett vindu på gløtt til oppdraget er utført.
Når man ser det renner kondens på innsiden av vinduene, da er det for fuktig i rommet. Dette kan gå ut over både bygningsdeler og inneklima.
Mange tørker klær inne på badet. Det er nok den beste løsningen om man ikke kan henge det ut, for baderom er i det minste bygd opp og ventilert som et våtrom.
Men det aller beste, både for deg, huset og tøyet, er en tur på klessnora eller verandaen. Og mye tøy kan faktisk heller bare henge litt til lufting i stedet for å få en hel vask.
Ventilasjon
Hvilken ventilasjon er best for huset, spør du kanskje? Det er vanskelig å si hva som er det beste, for det kommer an på flere ting, blant annet boligens størrelse, byggetid, geografiske forhold, og hvem som bor der.
Men felles for alle metodene, er at det må være ventilasjon i boligen. Dårlig eller ingen ventilasjon fører til helseplager og forfall i boligen, så pass på at du har vindusventiler, større ventiler i våtrom, vifter på bad og kjøkken slik at det blir sirkulasjon nok.
Man kan også lufte på vinteren, for eksempel etter matlaging. En kort sjokklufting da kan gjøre susen. Det verste er altså tette boliger, men fare for kondens, fukt og råte.
Bruk sunn fornuft
Kjellerlukt og -luft kan fort flytte seg opp i etasjene. Og har du vært uheldig og hatt vannlekkasje, sørg for å få tørket godt opp! Dette er kjempeviktig!
Så til slutt: Det er fremdeles lov å bruke sunt bondevett, tøfler, pledd og strikkejakke. Da kan du justere ned innetemperaturen med noen grader, bestemor blir glad, og lommeboka fornøyd.
Og om kona alltid fryser, eller far sitter i T-skjorte hele vinteren, gjør noen grep, og tilpass boligens beboere og boligens temperatur til hverandre. Smart, økonomisk og hyggelig!
Ha en varm vinter!