Bolig

– Her skal det ikke være høytidelig, men lekent og tilfeldig

Sjekk familien Jølsgard Bakkens fargerike hjem.

Line Jølsgards far laget peisen, mens Jølsgard og samboer Øystein Bakken lette lenge for å finne de riktige grønne flisene. Peiskroken er husets beste rom, mener de.
 • Synne Hellum Marschhäuser
  Journalist

Mitt favorittrom: – Peiskroken. Det er hjertet i huset. Det er et veldig lunt område. Fokuset er å sitte og se på peisen. Den skal være hovedfokuset når man sitter her.

Hvem, hva, hvor: Line Jølsgard, Øystein Bakken og datteren Nelly på fire år, @pappenheimhuset på Instagram, Trondheim

Huset kjøpte de for tre år siden. Da besto det av tre utleieleiligheter. Nå er det gjort om til enebolig med hybel.

– Alt er helt forandret. Vi har jobbet oss fra bunnen og oppover. Vi så etter noe som ikke så bra ut, for vi ville skape vårt eget og vi er glad i å pusse opp, sier Jølsgard.

Line Jølsgard, Øystein Bakken og datteren Nelly bor i Pappenheimhuset.
Første etasje var en fullverdig leilighet da de overtok. Det var ulike gulv i alle rom, så da de tok ned veggene, byttet de alle gulvene. Taket er som det har vært, et gammelt paneltak.

Åpen etasje: Stue og kjøkken er i første etasje. Hele første etasje er åpen med en peis i midten. I etasjene over har de soverom.

Faren hennes tegnet peisen: Den er åpen og synes fra kjøkkenet og peishjørnet. De får mange spørsmål om de grønne flisene. Det tok litt tid å finne den perfekte grønnfargen. Det samme med listene. Det ble til slutt en lokal blikkenslager som laget dem av noen messingplater han hadde liggende.

Betaling for messinglistene? Blikkenslageren ønsket kake til seg selv og kollegene, og det fikk de, forteller Jølsgard.

Faren laget peisen med et lite «overheng» på noen av sidene, så det ser ut som den svever.

– Han kan alt mulig og bygget den egentlig uten å fortelle oss hvordan den skulle bli. Han jobbet litt med den da han hadde tid, så vi kalte den Nidarosdomen, for den ble jo aldri ferdig.

– Vi bare plasserer ut ting. Det er aldri noen plan.
Fuglebildene er laget av et firma som lager plakater med print fra gamle bøker. Krystallskålen i vinduet er gammel og kjøpt i en antikvitetsbutikk.

Trenger peisen: Huset kalles Pappenheimhuset og området kalles Pappenheim. Det er et gammelt fattigstrøk, og innbyggerne hadde ikke råd til å isolere med annet enn papp, papir og aviser, ifølge Jølsgard. Paret er i gang med å isolere og har funnet mye rart i veggene. I den ene fant de bøttevis med rosa, tørkede blomster.

– Det er et gammelt, iskaldt hus. Vi fyrer fra morgen til kveld, og peisen gir en helt utrolig varme, sier Jølsgard.

Nytt og gammelt: Paret er veldig glad i grønt. Det ser man på peisen, men også på det persiske teppet under bordet og lenestolen. Jølsgard har arvet begge deler fra besteforeldrene sine.

– Teppet lå i entreen deres med stolen. Egentlig er det søsteren min som arvet teppet, men jeg har sneket det til meg og hatt det i 20 år.

De har en del persiske tepper, men ingen andre med grønntoner. Jølsgard tror teppet ubevisst er utgangspunktet for resten av fargene, for alt matcher med grønt.

Det grønne teppet er arvegods.

Lite planlegging: – Vi er veldig impulsive og har aldri satt oss ned og planlagt hvordan ting skal bli. Det bare blir sånn. Vi har ganske lik smak, og vi er begge veldig interessert i interiør, sier Jølsgard.

Rolig plass: I peishjørnet er det ikke TV, men de ser utover hele etasjen og hagen. Sofaen er til å slappe av i.

– Det er et veldig oversiktlig sted, og vi kan se utover hele etasjen. Her kan vi også se ut på hagen. Det er en rolig plass, sier Jølsgard.

– Vi ser oppussingsprogram fra alle land, jeg og samboeren. Vi snapper opp litt inspirasjon her og der.
Bordet er laget av hundre resirkulerte yoghurtbokser av en fransk designer. Ser man nøye etter, ser man skrift fra baksiden av yoghurtboksene.

Endres med lyset: Den lyse veggfargen forandrer seg med lyset og omgivelsene. Noen steder ser den gul ut, andre steder rosa og noen steder gråbeige, men den går igjen i hele første etasje.

Fargerikt: Jølsgard selv passer med omgivelsene. Det meste i huset er fargerikt, og hun har heller ingen svarte plagg i garderoben.

– Her skal det ikke være høytidelig, men lekent og tilfeldig. Det ser kanskje ikke så tilfeldig ut, men tingene matcher selv om det ikke egentlig matcher.

Bevisst innredning: – Når vi kjøper en ting, skal vi ha den. Vi vil unngå bruk og kast. Vi er opptatt av gammel design og klassikere og går heller for én dyr ting enn ti medium dyre.

Jølsgards beste interiørtips:

 • Gamle ting gir personlig og unik stil. Kjøper man alt nytt, kan naboen ha samme.
 • Arvede ting og ting fra bruktbutikker gjør hjemmet koselig og setter mer preg på interiøret enn om alt er nytt.
 • Man trenger ikke kjøpe så mye. Kjøp heller få ting du vil ha i årevis. Jeg er opptatt av at man ikke skal kjøpe, kjøpe, kjøpe og bytte ut hele tiden.

Les mer om

 1. Mitt favorittrom
 2. Oppussing
 3. Bolig
 4. Trondheim
 5. Møbler
 6. Arv