Slik oppgraderte de 80-tallshuset til moderne passivhus

De har Norges første hus som er oppgradert til passivhusstandard. Slik gjorde de det.

I videoen kan man se hvordan huset fra 80-tallet blir bygget om til passivhus.

Et hus som skal holde varme inne, og ikke slippe inn kald luft. Huset, som ligger i Isterdalen i Møre og Romsdal er eid av Cato Nordbakk og Livia M. Dickie, og ble bygd i 1981. — Det har ikke vært gjort sånne prosjekt før i Norge, sier sivilarkitekt Magne Bergseth om prosjektet.

Sjekk i videoen hvordan det ble gjort!

Peisovnen er ikke en søppelbøtte:

Les også

Dette bør du absolutt ikke fyre med i peisen

Hva er forskjellen på passivhus, nullutslippshus og lavenergihus?

Det er litt forskjellige meninger om definisjonen av hus som bruker mindre energi. Inger Andresen, professor ved NTNU, forteller at grovt sett kan man si det slik:

Lavenergihus har lavere behov for energi enn vanlige, men ikke så mye – kanskje 20 prosent.

FØR: Slik var huset da familien kjøpte det. Nå ser huset, som ligger i Isterdalen i Møre og Romsdal, ganske annerledes ut.

Passivhus bruker generelt 40 prosent mindre energi. Veggene, taket, vinduene og gulvet er tykkere for at varmen ikke skal slippe ut og kulden ikke slippe inn. Det neste nivået er null, eller nesten null, og da må huset produsere like mye fornybar energi som du bruker. Plusshus eller nullutslippshus går nettopp i pluss, og produserer mer energi enn du bruker.Et nullutslippshus er et bygg som har null utslipp av klimagasser regnet over hele husets levetid.

— Man produserer strøm med solceller eller vindkraft. Eller man har et kogenereringsanlegg som produserer strøm og varmeved hjelp av biogass, biobrensel eller lignende. Du kan også produsere varme ved hjelp av varmepumpe eller lignende, sier Andresen.

Lei av overfylte skap og skuffer?

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Blir passivhus fuktige og varme?

Kritikerne sier at passivhus har dårlig inneklima og at man kan få fuktproblemer, fordi husene er så tette. Det er ifølge Andresen nettopp en myte.

— Jeg har aldri sett at passivhus har vært for tette. Det er en myte. Ventilasjonen skal sørge for at de ikke er for tette. Og det er bra at bygningskonstruksjonen ertett, for da lekker de ikke varme, og det kommer ikke inn fukt.

PASSIVHUS: Huset er oppgradert til passivhus, som Norges første.

SINTEF og Lavenergiprogrammetjobber med et prosjekt som heter EBLE (Evaluering av boliger med lavt energiforbruk), der man måler inneklima, temperatur og fukt. 20 hus er målt så langt, og resultatene er ifølge Andresen gode.

— Brukerne er stort sett fornøyde med temperatur og inneklima. Det er satt følere for fukt i konstruksjonene i bådevegger og tak, og så langt har man ikke sett noen problemer med fukt, sier Andresen.

Det er blitt målt fukt i noen passivhus, men det er ifølge Andresen fordi de ble utsatt for fukt under bygging.

En annen myte sier at passivhusene blir veldig varme om sommeren.

— Det blir varmt om sommeren, men ikke varmere enn i det gamle huset, har noen av intervjuet gjennom EBLE-prosjektet uttalt. Og vinduene i passivhus kan selvfølgelig også åpnes, sier Andresen.

Sjekk også denne saken og videoen:

Les også

Slik er det å bo i et nullutslippshus

Opptatt av oppvarming og strøm? Sjekk ut disse sakene: