Bolig

Kathy Chang bor i Norge og har tusenvis av asiatiske følgere som vil lære om skandinavisk stil

– Nordmenn er så gode på interiør, kanskje de tror det er normalt.

Chang har bodd i flere ulike land. Hun har vokst opp i Taiwan. Ellers har hun studert i USA og England og jobbet i Singapore. Nå er Skøyen i Oslo hjemmet hennes.
  • Synne Hellum Marschhäuser
    Journalist

Taiwanske Kathy Hao-Hsuan Chang (33) flyttet til Norge fra Singapore i februar 2018. Hun hadde fått jobb som senior manager i DNB. Først ble hun fascinert av temperaturforskjellen på 50 grader mellom landene. Etter kort tid lot hun seg fascinere av hvordan nordmenn og skandinaver innreder hjemmene sine.

– Skandinaver vet ikke hvor gode de er med interiør og hvor populær stilen er utenfor Skandinavia. Det er en drømmestil for mange asiater. Det var ikke naturlig for meg i begynnelsen, sier Chang.

– Jeg har forelsket meg i skandinavisk interiør med asiatisk touch.

Chang og hennes norske mann møttes i Berkeley i USA for ti år siden da de var studenter. Da hun kom til Norge, bodde de på 35 m² på Frogner i Oslo. For 1 1/2 år siden kjøpte de en 100 m² stor leilighet på Skøyen i Oslo.

Les lenger ned hva Chang mener er de åtte største forskjellene mellom skandinavisk og asiatisk interiør.

– Interiør er en så stor del av norske liv. Bare gå ned Bogstadveien. Det er så mange interiørbutikker. Kid, Søstrene Grene, H&M Home, Kitchn, Hay. I Asia er det langt færre interiørbutikker og butikker med fokus på oppussing.
Den blå sofaen har inspirert store deler av interiøret.
Gulvet i stuen ser ut som tre, men det er fliser. Flisene ble lagt av forrige eier. Chang er vant til fliser fra Asia og falt for dem umiddelbart.

Knekte stilkoden

Changs innredning på Skøyen startet med en lyseblå sofa. De tok med sofastoffet hjem og sjekket om det ville passe inn. Deretter laget de en fargepalett ut fra sofaen. Det ble jordtoner som beige og brun, i tillegg til grått og litt rosa.

– Skandinavisk interiør er for meg minimalisme, men med vakre ting. Linjene er smale og enkle. Man viser ikke frem stygge ting. Har skandinaver kaffemaskinen fremme på kjøkkenet, er den fin.

Hun var frustrert mens hun forsøkte å finne ut av stilen.

– Mange viser flotte hjem på Instagram, men få snakker om hvordan de har fått det til. Nordmenn er så gode på interiør, kanskje de tror det er normalt. Jeg har lest ukeblader og analysert hvorfor jeg liker et bilde eller et rom.

Chang har også tatt for seg Frida Ramstedts Håndbok i innredning og styling.

– Det var nyttig. Da vi flyttet inn, var alt i stuen nytt og mye av samme materiale. Sofa i fløyel, sofaputer i fløyel. I boken leste jeg om hvordan man kan bruke kontraster, og derfor inkluderte jeg flere materialer og eldre ting. Da ble stuen varmere og mer personlig. Jeg knekte en kode.

En større interesse for skandinavisk interiør var etablert. For nesten ett år siden begynte hun å dele tips og bilder om skandinavisk interiør på Facebook på kinesisk. Hun har nå 24.500 følgere på siden 與凱西一起打造北歐風格的家 Scandinavian Interior & Life.

– En del av følgerne sender bilder og ber om hjelp. Mange plasserer ut flere ting på rad og rekke. Jeg foreslår at de plasserer noen ting sammen og setter dem på et fat eller lignende. De forsøker og ser at det fungerer.
Detaljer er viktig for henne. Det er lite som er overlatt til tilfeldigheter.
– Jeg har oppgradert det daglige til en finere versjon. For eksempel den åpne hyllen på kjøkkenet. Alt brukes daglig, som tekanner og teposer, men de er fine.

Ber om interiørhjelp

Det har også gitt bokkontrakt med et forlag i Taiwan. Hun skal skrive om skandinavisk interiør. Ett kapittel om hvert rom, i tillegg til intervjuer og bilder fra vanlige, norske hjem.

– Det som engasjerer mest, er stylingtips. For eksempel hvordan man bruker kontraster. Det andre som engasjerer, er når jeg viser frem hjemmet mitt og forklarer hva jeg har tenkt og gjort i hvert rom. Folk liker også når jeg viser andres hjem og deler via lenke til Instagram. Det er flere norske interiørinfluensere som har fått kinesiskspråklige følgere, sier Chang.

– Når jeg viser bilder av hjemmet mitt og andre vanlige, norske hjem, tror de ikke på det. Hvor er tingene dine? Jeg lurer på hvorfor folk vil vise frem alle tingene sine.

– Vi trengte ikke å pusse opp noe særlig. Planen var å innrede praktisk og ha fleksible løsninger. Samtidig er harmoni viktig for meg. En del folk har noen spesielle objekter i interiøret som skiller seg ut, for eksempel en stor lampe som bryter med resten av rommet.

Åtte forskjeller på norsk og kinesisk/taiwansk interiør, ifølge Chang:

– Folk snakker sjelden om asiatisk interiør, bortsett fra kanskje japansk. Vi har ingen spesiell stil. Fokuset er at interiøret skal være praktisk, sier Chang.

1. Treverk: Lyst treverk er riktig for den skandinaviske stilen. Mange er inspirert av japansk stil i Taiwan, og japanerne bruker gyllen eller mørkere treverk. I Norge pusser man gulv og møbler når treet blir gult.

2. Oppbevaring: – Mange asiater har søppelkasse i hvert rom. Det ser ikke bra ut, men det er praktisk. Nesten ingen har bod. Det er ting overalt, for vi har ingen gode systemer for å kjøpe og selge brukt, som Finn. Man blir ikke kvitt ting.

3. Planter: – Jeg har sikkert 30 grønne planter i leiligheten. I Taiwan er det mer uvanlig på grunn av insekter.

4. Fokus på TV: I Taiwan og Kina har mange fokus på TV-en. De har gjerne en flott marmorvegg bak den, fordi den er viktigst i stuen. Skandinaver forsøker å gjemme TV-en, den trenger ikke synes. Det samme gjelder annen elektronikk. I Norge integreres alt, det er ikke så vanlig i Asia.

5. Åpen kjøkkenløsning: Asiatisk matlaging innebærer mye mer olje, flammer, røyk og store wokpanner. Folk vil ikke ha matlukt i andre rom, og åpen kjøkkenløsning er ikke så vanlig. I Norge gjemmer mange kjøkkenviftene i benken eller i koketoppen, men i Asia må de være kraftigere og derfor er de synlige.

6. Fliser: – Noen i Kina og Taiwan vil ha tregulv, men nytt gulv er hovedsakelig enten fliser eller marmor som er mer slitesterkt. Tregulv er mindre praktisk på grunn av luftfuktigheten.

7. Knallfarger: Fargevalgene er også ulike. Mange kinesere bruker klarere knallfarger. Naturfargede vegger er mindre vanlig.

8. Lys og lamper: – I Kina og Taiwan er det mest vanlig å bruke hvitt lys. Helst en stor hovedlampe som lyser opp, hele rommet. I Norge har man forskjellige lyskilder med ulik funksjon og supplerer med levende lys.

Chang er blitt glad i planter og inspirerer følgerne sine til å bruke mer levende grønt i interiøret.
Soverommet går i samme fargetoner som resten av hjemmet.
– Jeg vil at rommene skal være harmoniske, uten noe spesielt som støyer eller tar oppmerksomhet, sier Chang.
– En del av følgerne mine vet ikke hvordan de styler hjemmene sine. Kaffebord, hyller og kontraster. Jeg forteller dem at alt ikke trenger å være fra samme butikk. Noe kan være nytt, noe kan være gammelt. Noe blankt, noe matt. Det har jeg lært og deler med følgerne mine.

Eksperten: Tidløs trend

– Skandinavisk design er et begrep som oppstod i 50-årene, da de nordiske landene begynte å stille ut kunsthåndverk og produktdesign sammen, sier Hege Vetås, interiørarkitekt MNIL og høyskolelektor på Høyskolen Kristiania.

Nøyaktig hva som kjennetegner nordisk og skandinavisk stil, lar seg ikke enkelt definere, mener Vetås, men funksjonalitet er et nøkkelord.

– Designet var enkelt og ukomplisert med en demokratisk tilnærming. Man forsøkte å bringe god design til folket. Skandinavisk design fra 1950-årene oppleves som tidløst i dag. Derfor bruker vi fremdeles møblene som ble designet på 50-tallet, blant annet fra Hans J. Wegner og Arne Jacobsen.

Nå som da spiller det nordiske klimaet og dagslysforholdene inn i designet og stilen. Hjemmet er viktig for oss, påpeker Vetås. Derfor er hygge essensielt i et skandinavisk hjem.

– De skandinaviske designerne spiller på sine lokale røtter, samtidig som vi lever i en global verden, sier Vetås.

Treverk er selvsagt viktig i andre kulturer, for eksempel i japansk design, men man bruker tretypene som er tilgjengelig lokalt, påpeker Vetås. Derfor blir uttrykket ulikt.

Det har gått litt inflasjon i alt som har med nordisk og skandinavisk stil å gjøre, mener Vetås.

– Trender spres raskt i et globalt samfunn, for eksempel via sosiale medier. Dette har alltid skjedd, men ikke like raskt som vi ser nå. Mange designere har reist og opplevd andre kulturer, tatt det med seg hjem og lagt det til i sitt formspråk.

Levende lys assosieres med strømbrudd

– Det er mindre utbredt å ha fokus på interiør i Taiwan. Man bruker mer tid på jobb. Vi har mer tid og penger å bruke på interiør og oppussing i Norge, sier Halvor Eifring, professor i Kinastudier ved Universitetet i Oslo.

Eifring har vært i Taiwan hvert år siden 1984. Han kan bekrefte og avkrefte noen forskjeller, men har ikke studert interiør.

For eksempel kan han bekrefte at levende lys ikke er vanlig å bruke.

– Det assosierer man med strømbrudd. Da jeg var i Taiwan på 80-tallet, stusset folk når jeg tente stearinlys, sier Eifring.

Fliser og marmor er vanligst på gulvet, kan han bekrefte. Tregulv kan bli et problem, særlig i første etasje.

– Det er mye fuktskader, som gir termitter. De spiser opp gulvet.

At TV-en er viktig i rommet stemmer nok for flere i Taiwan enn i Norge, men ikke for alle, mener Eifring. På 90-tallet var TV-en absolutt statussymbol i Kina, men ikke i samme grad lenger.

Eifring kjenner til flere som har åpen kjøkkenløsning, men antar det kan være mindre vanlig på grunn av matlaging med mer olje, røyk og lignende.

– Veggene er oftere i sement enn i Norge. Fargene varierer en god del. Nå etter hvert, som i Norge, er Taipei dyrt som i Oslo. Unge arbeidstagere med lavere inntekt bor gjerne på mindre arealer, sier Eifring.

Les mer om

  1. Interiør
  2. Taiwan
  3. Asia
  4. Design
  5. Planter
  6. Oppussing
  7. Trender