Tall for november: Boligprisene sank mer enn normalt

Slik gikk det med boligprisene forrige måned.

STOR AKTIVITET: Aktiviteten har vært stor, men prisene har sunket i november.
  • Synne Hellum Marschhäuser
  • Karianne Steinsland

Boligprisene i Norge sank nominelt med 1,5 prosent i november 2018. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene 0,5 prosent.

Den sterkeste prisutviklingen var i Asker og Bærum. Den sterkeste tolvmånedersveksten er i Oslo og svakest i Bergen.

Boligprisene er nå 2,0 prosent høyere enn for ett år siden.

Det viser boligprisstatistikken for november. Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge onsdag formiddag. Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no.

Hvordan ligger det an der du bor? Se hele oversikten nederst i saken

– Det er en svakere utvikling enn normalt. Det var noe mer på nedsiden enn man forventet. En del boligselgere har vært ute en stund med mange visninger og selger for noe lavere pris, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Samtidig ligger det an til å bli et rekordår når det gjelder antall solgte boliger.

Salgstiden er jevnt med årene før på 49 dager i gjennomsnitt. Det gikk raskest i Fredrikstad/Sarpsborg med 25 dager og tregest i Stavanger med 76 dager.

Kjøpers marked

Når boligprisene faller og det er et større tilbud av leiligheter, blir det kjøpers marked. Da er konkurransen mellom dem som selger høyere, og kjøper kan stå alene om å forhandle prisen. Den utviklingen kan man se på avviket mellom faktisk pris og prisantydningen meglerne gir. Utviklingen er nå et negativt avvik mellom disse:

Les også

Les mer om dette i Øystein Langbergs kommentar: Markedet flommer over av nye boliger, men det ser ikke ut til å bli noe krakk

PRISENDRING: Christian Vammervold Dreyer og Eiendom Norge la frem boligprisene onsdag formiddag.

Sterk tro på Stavanger

November har vært en god måned salgsmessig, ifølge Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. Hun er overrasket over årets nest siste måned, normalt er det mindre aktivitet.

Meier tror januarsalget begynner tidlig neste måned, grunnet mange oppdrag inn.

– Mange skal selge i januar. Vi har lavere forbruk og gjeld, ifølge SSB, likevel er det høy aktivitet i boligmarkedet. Det virker som mange vil bytte bolig og kjøpe seg oppover.

Meier mener 2019 vil ligne 2018 med et stort utbud av boliger, men også mange kjøpere. Hun er spesielt spent på Stavanger på grunn av oljeinvesteringer og tror på sterk utvikling i byen neste år.

Les også

Nå blir lånene dyrere. Boligeier Martine Hårstad har aldri opplevd rentehopp.

Regionale forskjeller

OmrådeEndring siste mndEndring siste årEndring siste fem år
Oslo-0,7%4,7%50,1%
Bergen-2,1%-0,3%14,6%
Trondheim-2,1%0,4%17,5%
Stavanger og omegn-1,1%0,3%-7,1%
Tromsø-1,9%2,2%31,2%
Kristiansand-1,4%1,7%11,6%
Hele Norge-1,5%2,0%28,7%
Kilde: Eiendom Norge og Finns boligprisstatistikk

De regionale forskjellene er mindre enn tidligere, ifølge Dreyer. Tilbudsside, salg og byggeaktivitet har mer til felles enn på lenge.

Oslo, prisnedgang på −0,7 prosent

– Dette er klart på nedsiden av hva vi har vært vant til i Oslo. 2014, 2015 og 2016 har hatt kraftig prisvekst, men det er ikke normalt, sier Dreyer.

Tolvmånedersveksten er solid, men vi har vært vant til tosifret vekst. Det er solgt 6,2 prosent flere boliger så langt i år.

Bergen, prisnedgang på −2,1 prosent

Endringen er høy for en enkeltmåned. Tolvmånedersveksten er negativ og veksten ligger nok på null når året summeres, tror Dreyer.

Utviklingen har vært moderat over lengre tid, men markedet er stabilt. Tilbudssiden har vært og er stor. Etterspørselen er såpass god at boligene tas unna, ifølge Dreyer.

Trondheim, prisnedgang −2,1

Det er unormalt i Trondheim. Det er den svakeste prisutviklingen de siste ti årene. Det har ikke hindret boligkjøperne. Nivået for antall solgte boliger er det høyeste på lenge. Tilbudssiden er fremdeles høy, og vil prege markedet fremover.

Stavanger, prisnedgang på −1,1 prosent

Det er en mer optimisme i regionen. Det er flere kjøpere enn før oljeprisfallet. Antallet solgte boliger er det høyeste siden 2012 i november. Tilbudssiden er stabil.

Tromsø, prisnedgang på −1,9 prosent

– I Tromsø har vi hatt en prisnedgang på minus 1,9 prosent, som ikke er så unormal. Vi vil nok lande rundt tolvmånedersveksten på 2,2 prosent, sier Dreyer.

Året har vært preget av mange boliger til salgs, men også mange salg. Det har vært et rekordhøyt nivå på antall salg. Det kan også prege 2019, mener Dreyer.

Kristiansand, prisnedgang på −1,4 prosent

– Kristiansand er ikke er så ulikt Tromsø. Veksten er på minus 1,4 og tolvmånedersveksten er på pluss 1,7 prosent. Moderasjonen har vart i ti år, så markedet oppleves nok likt som tidligere. Veksten de siste ti årene er likevel på 29 prosent, sier Dreyer.

Det er blitt solgt mange og lagt ut mange boliger for salg i Kristiansand i november.

Ålesund, prisnedgang −1,6 prosent

Tolvmånedersveksten er på 1,7 prosent og det er stabilt, ifølge Dreyer. I Ålesund har det vært lik utvikling på det som blir lagt og solgt, et marked i balanse.

– Samtidig oppleves det nok som litt tungt å få solgt. Det er nok blant de tregeste byene i landet, sier Dreyer.

Les også

Fem svar om budrunden: – Denne type bud har boligselger som regel lite å vinne på

Prisoppgang på OBOS-leiligheter

OBOS meldte tidligere i uken om at prisene steg i november. De to foregående månedene gikk prisene ned. Økningen er på tilsammen 8,3 prosent så langt i år.

I november var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger i Oslo-området 60.715 kroner. Det er 0,3 prosent høyere enn i oktober og 3,1 prosent høyere enn i november 2017.

For hele landet var kvadratmeterprisen 53.128 kroner, 0,1 prosent lavere enn i oktober og 3,1 prosent høyere enn samme tid i 2017.

Les også

Nå ser ikke boligannonsene på Finn.no slik ut lenger.