Bolig

Tilbake til barndomshjemmet

Eivind Bue (33) og Ingvild Langenes Bue (34) flyttet inn i hans barndomshjem og forvandlet det til en lys, lekker enebolig med en gedigen uteplass.

  • Line Raaen Osmundsen

— Jeg tror nok svigerforeldrene mine fikk litt hetta da vi begynte å rive innendørs. Det var jo hjemmet deres vi gikk løs på, sier Ingvild og ler.

Enhver som tar over sitt barndomshjem møter på utfordringer. Kanskje holder man krampaktig fast i nostalgiske minner fra en svunnen tid og nekter å rasere gutterommet, eller man ønsker å blidgjøre foreldre eller svigerforeldre ved ikke å forandre nevneverdig på verken eksteriør eller interiør.

Eivind Bue og kona Ingvild Langenes Bue lot nostalgien fare da Eivinds barndomshjem i Auglandsbukta ble pusset opp.

Det eneste som har fått være med inn i fremtiden er fasaden.

— Det første vi ønsket å gjøre var å åpne opp for mer lys inn i huset, derfor fjernet vi sprosser på vinduene og tok bort et rekkverk på terrassen utenfor som tok bort litt av utsikten, sier Ingvild og viser vei til stua, der panoramavinduer fra gulv til tak gir utsikt ut over sjøen.

— Det er jo absolutt noe av det deiligste med å bo her, at sjøen er rett utenfor vinduet, sier hun.

Etter åtte boliger har hun funnet drømmeboligen:

Les også

- Hobbyen min er å sjekke ut boliger på finn.no

Ingvild var lei av hvite vegger og malte veggene i stua og på kjøkkenet i grått.

Oppvokst ved sjøen

De er godt vant på det området, både hun selv og mannen. For mens Eivind er vokst opp nettopp i dette huset, er også Ingvild nærmest vokst opp i vannkanten, nærmere bestemt ved Hummerviga i Søgne.

— Så jeg har jo vært heldig og hatt sjøen som nærmeste nabo i oppveksten jeg også, sier hun.

Planen har lenge vært at Eivind og Ingvild en gang i fremtiden skulle overta huset til Eivinds foreldre.

Datteren i huset, Thea Marie, har selvsagt fått rommet sitt malt i nyanser av rosa og lilla.

Her på Lilleneset, som den sjønære plassen i Auglandsbukta heter, er det nemlig bare familie som bor. Og sånn ønsket foreldrene at det skulle være også i fremtiden. - Farmoren til Eivind bor i nabohuset, i tillegg er det to sommerhus og en tredje bolig her ute , forklarer Ingvild.

Men tidsperspektivet på å overta barndomshjemmet til Eivind var egentlig noen år lengre frem i tid.

— Men så ble jeg gravid med nummer to, og vi fant ut at vi trengte noe som var mer praktisk enn leiligheten vi bodde i på Lund, forteller Ingvild.

Ved hjelp av en bjørkegren og litt silketråd har Ingvild laget et eget oppheng for alle de små kjolene.

Derfor begynte de å se seg om etter en ny bolig, og la faktisk også inn bud på en enebolig på Dvergsnes.— Men så fikk vi en telefon fra foreldrene til Eivind som hadde funnet ut at de heller ville vi skulle overta huset nå. Så da de fikk tak i en leilighet i samme område, ble det til at vi kjøpte huset, forklarer Ingvild.

Flyttet tilbake til hus:

Les også

Den vedlikeholdsfrie leiligheten var tipp topp, men de kjedet vettet av seg

Gikk i rekordfart

Dermed gikk de i gang med renoveringen av den nesten 300 kvadratmeter store eneboligen. Alt gikk i rekordfart. Både planlegging og oppussing skjedde mens Ingvild gikk gravid, og de flyttet inn i huset bare få dager etter at datteren kom til verden.

En nisje i veggen til vedkubbene er både praktisk og dekorativt.

— Så pusset Eivinds foreldre opp hele loftet for oss før vi flyttet inn.Paret har tatt absolutt alt: Både vegger, tak og gulv er fornyet. De har også tenkt litt nytt om romplasseringen. For eksempel flyttet de en vegg for å få skjult kjøkkeninnredningen i veggen, og det ene soverommet delte de i to slik at de både fikk større soverom og større bad.

På soverommet har Ingvild plassert senga midt på gulvet. For å få et naturlig skille mellom sovedelen og garderoben har hun brukt en hylle fra Ikea. Den fungerer også som sengegavl, og er trukket med marmormønstret folie.

— På den måten er det blitt bedre plass og større funksjonalitet på både badet og soverommet, forklarer Ingvild.I andre etasje har de to barna deres, Johan (3) og Thea Marie (7 mnd), fått hvert sitt store rom. I tillegg er det et gjestebad og en kombinert loftsstue og hjemmekontor her oppe.

— Denne plassen blir ikke brukt så mye ennå, men når barna blir litt større, håper jeg loftsstua kommer til å bli samlingssted for masse venner.

Både fra stue, soverom og loftsstue i andre etasje har familien utsikt mot Bragdøya. Og for å nyte utsikten maksimalt har paret plassert senga på soverommet midt på gulvet.

— Her måtte vi være litt kreative, så vi lagde en romdeler av noen hyller fra Ikea. Romdeleren fungerer også som sengegavl.

Paret slo ned en vegg mellom kjøkkenet og stua for å få en delvis åpen kjøkkenløsning inn mot stua.

Det er Ingvild selv som har stått for alle fargevalg, hun har tegnet kjøkken, bad og ikke minst uteplassen. Som designer for et sportsmerke er hun kreativ til fingerspissene, og vet godt hvordan hun vil ha det.— Jeg får gjerne noen tanker i hodet, og så får jeg god hjelp til å iverksette ideene mine, ler hun.

Trives nesten hvor som helst:

Les også

Charlotte fant roen i ny leilighet

200 kvadratmeter terrasse

Uteplassen er et kapittel for seg. For da Eivind og Ingvild overtok huset, besto hagen av en liten terrasse og en stor gressplen. Men siden ingen av dem er spesielt glad i å klippe gress, valgte de bort plenen til fordel for en diger terrasse på rundt 200 kvadratmeter. For å utnytte utsikten mot havet ekstra, valgte de rekkverk i glass.

— Når vi åpner verandadørene om sommeren, så føles det som vi får en gedigen stue, sier Ingvild.

Peisen i stua blir flittig brukt, og flammene kan ses både fra kjøkkenet og stua. - Jeg hadde sett denne peisen lenge før vi flyttet inn og visste at den kom til å passe inn her, forteller Ingvild.

Selv om det meste i huset er pusset opp og fornyet, er det fortsatt enkelte ting som gjenstår.— Inngangspartiet og gangen nede i underetasjen blir helt klart neste prosjekt. Men vi har ikke sånn veldig hast. Jeg må først legge en plan på hvordan vi skal ha det, ler hun.

Les også:

Les også

  1. Pusset opp den gamle eneboligen – ti år senere stortrives de

  2. Slik får de 20.000 kroner ekstra til feriebudsjettet

  3. Da de overtok holdt det ikke med litt maling...

  4. La ned barnehagen med tungt hjerte – og flyttet inn

  5. Overtok gammelt hus: Da de rev opp gulvplankene, fant de mumifiserte rottelik

Les mer om

  1. Oppussing
  2. Bolig
  3. Interiør
  4. Hjemme hos