Bolig

De beste tipsene til boligkjøpere

Et boligkjøp er blant livets største materielle investeringer. Tar du hensyn til boligkjøperens «guide», er du langt på vei sikret en riktig handel.

  • Kari Byklum

-Det som boligkjøpere oftest glemmer, er å lese salgsoppgaven grundig. Jeg får mange henvendelser fra folk som trenger opplysninger, og så viser det seg at det faktisk står i salgsoppgaven, sier Carsten Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Det virker så selvsagt, men Pihl mener likevel det er grunn til å minne om at alle delene i salgsoppgaven må gjennomgås for å sikre at du gjør et kjøp som er riktig for deg.

-Husk at det gjelder både salgsoppgaven fra eiendomsmegleren, tilstandsrapporten fra takstmannen og egenerklæringsskjemaet fra selgeren. Det er faktisk sidene uten bilder som er de viktigste.

I kampens hete, når drømmeboligen plutselig dukker opp, er det fristene å snu seg raskt. Men det lønner seg å sette en fot i bakken, og for å hjelpe boligkjøpere på vei, har NEF utarbeidet noen retningslinjer.

-Du bør ha finansieringen i orden før visning. Noen ganger går budrundene veldig raskt, og da kan det plutselig være for seint å tenke på finansiering.

Han anbefaler også å gjøre en grundig sjekk av boligen før visning, og bestemme seg for hvor mye en er villig til å by.

-Er det noe du lurer på før visning, bør du spørre eiendomsmegleren før du kommer dit, råder han.

Guide for visning:

1. Les alt nøye. Last ned salgsoppgaven og gjennomgå alt før visning.

2. Sjekk kjøkken og bad grundig. Se etter fuktskader under kjøkkenbenken og på badet, og sjekk når badet ble skiftet sist.

3. Bruk nesen i kjelleren. Er det kjellerlukt av fukt og mugg? Det kan være uavdekkede fuktskader. Sjekk drenering og se etter misfarging.

4. Sjekk loftet. Ikke bare stikk hodet opp, men gå opp. Bruk lys fra mobiltelefonen og se etter fuktskader i tak og på bjelker.

5. Er det elektriske anlegget i orden? Spør selger og megler, og ring eventuelt takstmann. Det holder ikke å kikke i sikringsskapet!

6. Utendørs. Sjekk taket og vit når det ble skiftet sist. Er nedløpsrørene på plass uten bulker? Og når ble boligen sist malt?

7. Tomten. Går tomtegrensen der gjerdet faktisk står? Hvilke rettigheter og plikter følger med? Er det veirett eller byggerett?

Listen er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund.

En fullverdi sjekkliste til visning finner du her:

Sjekkliste på visning

Sjekkliste på visning - Bolig360.no

Følge magefølelsen?

Et boligkjøp er så mye mer enn et rent materialistisk kjøp. Derfor kan man ikke bare handle med hodet, selv om man samtidig skal vokte seg for å la magefølelsen styre for mye.

-Det er helt klart at trivsel og magefølelse er viktig ved boligsalg. Men det må ikke komme i veien for det fornuftige. Det kommer alltid en ny «drømmebolig». Derfor er det viktig at man tar fornuftsjekken for å få klarlagt hvordan boligen egentlig er, før man legger inn bud, råder Carsten Pihl.

Er du førstegangskjøper får du ekstra informasjon her:

Slik kjøper du din første bolig – Råd til førstegangskjøpere på boligjakt

Slik kjøper du din første bolig - Råd til førstegangskjøpere på boligjakt - Bolig360.no

Les mer om

  1. Økonomi
  2. Abito