Bolig

Tok over barndomshjemmet: – Jeg håper jeg fortsatt har det kult hjemme når jeg blir 80 år.

Nina Therese Oppedal (53) vil helst ha det enkelt, lyst og praktisk hjemme hos seg selv, men går ikke av veien for litt rare ting som ikke alle andre har.

LYS BASE: Nina Oppedal trenger å ha en lys base hjemme hos seg selv, siden hun jobber så mye med interiør til vanlig. Hun sverger til hvite, beige og grå farger og myke linjer som harmonerer, mens tekstiler i varme gul- og oransjetoner gir det hele en lun varme. Det store bildet over sofaen er et forstørret fotografi av sønnen Marius.
  • Ann Merete Slåttland

Den interiørfrelste damen bor sammen med ektemannen Jan Aage Oppedal (51) og sønnen Marius Oppedal (23) i hennes barndomshjem i Gressvik i Fredrikstad. Siden de tok over eneboligen etter foreldrene hennes i 1997, har det skjedd store forandringer.

SANS FOR INTERIØR: Nina Therese Oppedal (53) bor sammen med mannen Jan Aage (51) og sønnen Marius (23) i en enebolig i Fredrikstad. Hun liker at interiøret er litt uventet og humoristisk. – Jeg håper jeg fortsatt har det kult hjemme når jeg blir 80 år, sier hun.
MIDT I ROMMET: Ikke vær redd for å sette møbler midt i rommet! Foran peisen hos Nina Oppedal står to deilige sjeselonger og lager sin egen lille avslapningssone i stuen.

– Man kan vel si at vi startet å pusse opp i et hjørne, også har vi beveget oss gjennom hele huset, rom for rom.

53-åringen er klar på at smaken og stilen har endret seg på de årene det har tatt å pusse opp.

– For tiden inspireres jeg av det mørke og dramatiske, men ender nesten alltid opp med å ha det lyst her hjemme likevel. Jeg kan ikke ha det helt mørkt. Da får jeg bare lyst til å endre det etter tre uker. Behovet for en lys og rolig base her er egentlig ganske stort, siden jeg jobber så mye med interiør til vanlig, sier hun.

Til tross for dette har hun en plan om å legge svarte fliser over kjøkkenbenken etter hvert. 53-åringen liker uventede og overraskende elementer i et hjem, og det er noe hun synes flere bør trakte etter.

Driftig handywoman

At hun er driftig, det er det ingen tvil om. I tillegg til å være medeier og ansatt i en kjøkkenbutikk i Fredrikstad, holder foredrag om interiør, jobber som interiørveileder, lager grafisk kunst i sitt eget Studio Oppedal og er med på radioprogrammer om interiør på NRK P1 Østfold.

Hun er egentlig utdannet elektroingeniør, men fant ut etter endt skolegang at det ikke var helt riktig for henne. Handy er hun, noe faren hennes skal ha litt av æren for.

– Pappa pleide å ta meg med på byggingen av huset her på 70-tallet, sier hun.

– Jeg fikk lov til å kappe, sage flis og lærte masse jeg har fått brukt for senere i livet.

Les også

Paret pusset opp 1400 kvadratmeter stor villa: – Vi dro dit, gikk inn og mistet nesten pusten

I huset er det derfor fru Oppedal som er sjefen for interiøret. Utendørs råder samarbeidet.

– Både Jan Aage og jeg elsker å holde på ute i hagen. Det er et felles prosjekt vi liker å drive med sammen.

MALT OM: Skjenken ved peisen er egentlig en gammel skjenk i kirsebærtre som er bygget om og malt. Skjenken har fått hjul slik at den er enkel å flytte på når det skal gjøres rent. Her er det også praktisk å oppbevare ved til peisovnen.
EGEN DESIGN: Ekteparets soverom er forholdsvis lite, men rommer det aller nødvendigste som seng, nattbord og garderobe. Bak sengen har Nina designet et eget tapet som hun deretter bestilte fra en nettbutikk.

For å kunne prioritere tid ute i den store hagen, er det derfor viktig for Oppedal at huset er enkelt.

– Jeg er svært bevisst på at hjemmet skal være lett å vedlikeholde og holde rent. Alt som er plassert på gulvet må flyttes på ved rengjøring, så jeg synes det er supersmart med alt som kan monteres på vegg. Nattbord på soverommet, reoler i stuen og kommoder kan henges opp. Da er runden med langkosten fort ferdig, sier hun fornøyd.

– Kjøp mindre og sjeldnere

53-åringen er opptatt av kvalitet, og er bevisst på hva som kommer inn i huset.

– Jeg vil egentlig eie minst mulig.

– Så lite som er mulig for en som er så interiørinteressert som meg, legger hun til med et smil.

– Jeg synes vi bør strebe etter å kjøpe mindre og sjeldnere, og heller satse på god design og kvalitet. Billige og dårlige produkter kastes når vi blir lei dem, mens designprodukter av høy kvalitet videreselges eller går i arv. Mitt råd er å tenke kvalitet i et miljøperspektiv.

Prikken over i-en

Hun er også opptatt av at folk må innrede for sin egen trivsel, og ikke for alle andre.

– Noen interiørprodukter blir jo overeksponert, så jeg oppfordrer til å våge å være unik og finne en gjenstand eller et møbel som betyr noe spesielt for deg, selv om den kanskje ikke føles riktig til helheten. Det er nettopp det som kan sette den lille prikken over i-en i et ellers kanskje litt for perfekt interiør, sier Oppedal.

Les også

Glad i å lese om interiør og bolig? Dette var de mest populære hjemmene i 2018.

MØRKE FARGER: Nina Oppedal inspireres av dramatiske og mørke farger, men kan ikke ha det helt mørkt hjemme hos seg selv. Hun tar det gjerne igjen i detaljene, som her på kjøkkenbenken hvor svart benkeplate pyntes opp med en svart vase, svart kjøkkenmaskin, et trefat, en messingkanne og messingbestikk.
MIDT I ROMMET: Ikke vær redd for å sette møbler midt i rommet! Foran peisen hos Nina Oppedal står to deilige sjeselonger og lager sin egen lille avslapningssone i stuen.
FAVORITT: Stuen og spisestuen er Nina Oppedals favorittrom. Her er det åpen løsning mot kjøkkenet, og rommet brukes til mange anledninger.

Les mer om

  1. Kjøkken
  2. Interiør
  3. Bolig
  4. Hjemme hos