Bolig

Utsikten fra dette huset kan slå pusten ut av deg. Eieren kaller det verdens vakreste tomt.

Huset ved havet skal produsere sin egen energi. For det har huseieren fått 500.000 kroner.

SPEKTAKULÆRT: Både huset og havutsikten gjør eiendommen til Lidun Hareide spesiell. Det mørke glassfeltet til høyre er en del av solfangeranlegget der slynger med vann blir varmet opp.
  • Jørn-Arne Tomasgard

Det er særlig to ting som gjør huset på Flø utenfor Ulsteinvik spesielt: Systemene for fornybar energi og den universelle utformingen.

Men huset er også fullt av finesser skapt og satt sammen på en meget målbevisst måte av hun som skal bo her.

Alt fra vind til sol, miljø og bærekraft er tatt hensyn til.

Solfangere, solceller og et bevisst forhold til solinnstråling skal sørge for at huset er selvforsynt med energi.

– Jeg har gått rundt på tomten med kompass for å studere retningene. Hvor kommer vinden fra, hvor står solen? Her blåser det nesten alltid. Ved hjelp av vinkler på bygget har arkitekten skapt lune kråer. Noe jeg har lagt vekt på er at man skal se havet fra alle rom. Solinnstrålingen utnyttes maksimalt, sier Lidun Hareide.

Les også

28-åringens hjem er kåret til årets vakreste

MEST MULIG HAV: Lidun Hareide bygger et hus der et av grunnprinsippene er at hun skal se mest mulig hav. Samtidig er vinklene slik at det er minst mulig innsyn fra veien nedenfor.
KYSTIDYLL: Sandstrand og bølger gjør stedet til et yndet mål for surfere. Byggefeltet på Flø er en studie i arkitektur med sine mange funkishus. Liduns hus er det med gult lys i vinduene.

Funkis

Vi har beveget oss fra Volda og Ørsta under havet via Eiksundtunnelen ut til Ulsteinvik på øyen Hareidlandet.

En mil forbi tettstedet ligger Flø, en bygd med nesten 200 innbyggere kjent for kunst og surfing. Og ikke minst en storslagen natur med utsikt direkte i havet.

I det vesle byggefeltet med åtte-ti hus er funkis den dominerende stilen.

Lidun er ikke den første med urban bakgrunn som søker etter freden og roen her ute.

På 40 minutter pendler hun til jobben som seniorforsker ved Møreforsking i Volda.

Faget er oversettelsesteori, sammenlignende grammatikk og korpuslingvistikk.

Les også

Slik virker solcellepanel

TILPASSET OMGIVELSENE: Ikke en vinkel eller et vindu er tilfeldig plassert i huset Lidun Hareide bygger utenfor Ulsteinvik på Sunnmøre. Her er både sol- og vindretninger kalkulert inn i energiregnestykket.
SENTRALE: Fra venstre huseier Lidun Hareide, bygningsmann Joakim Eiksund og daglig leder Jan-Arild Gjerdsbakk i Byggenheim.

Doktorgraden har hun tatt ved Universitetet i Bergen. Hun bodde 15 år mellom de syv fjell.

De to voksne barna bor fremdeles i bergensområdet, de får egen besøksleilighet i underetasjen.

100 meter nedenfor huset ligger tre personer i våtdrakt og dupper i sjøen. De venter på den perfekte bølgen.

Når den kommer, smyger de seg opp på brettet og glir elegant bortover vannet.

Lidun beskriver tomten hun bygger på som verdens vakreste. Hun måtte tilpasse huset den fantastiske utsikten.

– Jeg har alltid vært tiltrukket av Flø. Da jeg var liten, syklet jeg hit. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å bygge eget hus. Skulle jeg bygge, måtte det bli her. I flere år så jeg på denne tomten før den plutselig kom på markedet.

NABOLAGET: 100 meter fra Liduns hus finner denne aktiviteten sted. Lidun er selv bare feriesurfer, men har nå planer om å surfe mer.
Les også

Restaurerte 200 år gammelt hus: Her er det sjel i hver planke

Maling uten løsemidler

Daglig leder Jan-Arild Gjerdsbakk i firmaet Byggenheim bekrefter at detaljene som gjør huset spesielt også er fordyrende.

– Jeg tror ikke vi hadde bygd et slikt hus til samme pris en gang til. Det er en risiko vi har tatt fordi vi ønsker å være med på prosjektet. Spesielt to ting har forsinket oss, det er solfangerne og den spesielle naturmalingen.

Fra utsiden kan solfangersystemet se ut som store vinduer. Men de er ikke gjennomsiktige. Det er vindusprodusenten NorDan i samarbeid med Aventa Solar som har levert systemet.

– Bak glasset er det rør med sirkulerende vann. Sentralt i systemet er en 1400 liter stor samletank. Peisovnen er en del av opplegget som skal varme opp vannet til vannbåren varme, sier byggelederen. Han beskriver systemet som banalt enkelt.

RETT I HAVET: Tomten ligger ubeskyttet mot Nordsjøen, og ikke alle dager er like gjestmilde. Vinduene er derfor av sikkerhetsglass.
SOLFANGERE: Dette kan se ut som vinduer, men er en solfanger du ikke kan se gjennom. Inne i glasset går slynger med vann som blir varmet opp av solen og tar med seg varme i et rørsystem i huset.
GARANTERT MOT RÅTE: Bordkledningen på utsiden er satt inn med såkalt Royal-impregnering, et produkt som er vedlikeholdsfritt.

– Det er relativt kurant å integrere i de fleste boliger, og det ser bra ut designmessig. Det er rørsystemer opp og ned med en skjult temperatursensor.

Huset er tegnet av arkitekt og surfer Børge Skeiseid.

Utgangspunktet er mest mulig utsikt til hav, bølger, vær og vind. Samtidig er det ikke innsyn for forbipasserende.

Les også

Minnene etter far: Da faren døde hadde ikke Camilla egentlig råd til å arve huset.

FERDIG I JANUAR: Bruk av utradisjonelle metoder har gjort at byggingen har tatt mer tid enn planlagt. Det ble ikke innflytting til jul som Lidun håpet.
NATURMALING: Veggene på innsiden er malt med et produkt uten løsemidler og allergifremkallende stoffer.
Les også

Huset vokste ned: Kan du ikke bygge oppover, så får du bygge nedover

Steinsikre vinduer

Ikke alle dager er like gjestmilde her ute. Setter den verste vinden inn, flyr løse gjenstander gjennom luften.

Huset er derfor utstyrt med sikkerhetsglass i alle vinduer. Trefiberisolasjon er blåst inn i de 45 centimeter tykke veggene, konstruksjonen gjør at huset puster tilsvarende en Gore-Tex-membran.

Naturlig ventilasjonsanlegg kombinert med vifter med varmegjenvinning skal gi sunt inneklima.

Nå venter Lidun spent på å teste ut teknologien.

– Målet er at jeg skal være selvforsynt med fornybar energi, men foreløpig er nivået på strømproduksjonen ikke bestemt. Størrelsen på solstrømanlegget mitt vil bli bestemt av lovendringen som trer i kraft 1. januar. Loven gir rett til å levere strøm tilbake til energiselskapet, men om jeg må betale nettleie også for strøm jeg leverer til nettet, vil det være ulønnsomt.

Den universelle utformingen henger sammen med at hun selv har hatt sykdom i nær familie, og sett utfordringene det fører med seg.

– Faren min fikk hjerneblødning som 55-åring. Da så jeg hvor mange hindringer som kunne vært unngått med planlegging. Jeg ønsker at gjester i rullestol, i barnevogn eller med rullator skal føle seg like velkommen som alle andre, og at de skal kunne bevege seg både innendørs og utendørs.

Les mer om

  1. Energi
  2. Arkitektur
  3. Natur
  4. Hjemme hos
  5. Miljø
  6. Teknologi
  7. Fornybar energi