Bolig

– Jo flere rømningsveier du har, jo større sjanse har du

Sjekk at boligen din møter kravene om rømningsveier.

Sjekk at boligen din møter kravene til rømningsveier.
  • Christine Gulbrandsen

De fleste fleste boligbranner oppstår om ettermiddagen når folk kommer hjem fra jobb, lager mat på komfyren og bruker elektriske hjelpemidler. Og i 2016 var det høyest risiko for brann mellom kl. 16 og 19, viser Brannstatistikken BRIS.

Likevel kan brann selvsagt oppstå når som helst, understreker Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Krav til rømningsveier

Alle norske boliger skal ha en rømningsvei som fører ut i det fri. Slik lyder minimumskravet, ifølge Forskrift om brannforebygging. Men dersom du bor i en bolig med flere bebodde etasjer, må du i tillegg ha flere alternative rømningsveier.

– Men akkurat hva slags krav som gjelder for din bolig, kommer an på når boligen ble bygd, sier Cecilie Daae, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Hun forklarer at det skyldes forskjellig krav opp gjennom tidene.

– Og det er fortsatt slik at det er kravet fra byggetidspunktet som gjelder, fortsetter hun.

Les også:

Les også

Dette er hyttes største brannfarer

Jo flere rømningsveier, jo bedre

80 prosent av landets dødsbranner skjer i egen bolig.

– Men jo flere rømningsalternativer man har, jo større sjanse er det for at man klarer å komme seg ut av et brennende hus i live, understreker direktøren.

)I eneboliger på et boplan, er det kun krav om en utgang på bakkeplan – og det kan for eksempel være inngangsdøren.

Og bor du i en leilighet som kun går over en etasje, så må du enten ha utgang rett på bakkeplan eller utgang til en rømningskorridor med to uavhengige rømningstrapper som fører deg ut.

Les også:

Les også

Mange av slukkesprayene er for dårlige til å kunne anbefales

Vindu som rømningsvei

Boliger over flere etasjer, må ha alternative rømningsveier i tillegg. Det skal nemlig være mulig å flykte fra brann fra alle etasjer folk oppholder seg.

– Enebolig eller leilighet over flere plan må altså ha utgang til det fri fra hovedetasjen, og du skal i utgangspunktet også ha alternative rømningsveier fra alle plan og etasjer. Det kan være rømningsstige eller utvendig trapp, forklarer Daae.

Men det kan også være et vindu eller en balkong dersom det er mindre enn fem meter ned til bakken. Åpningen i vinduet må være minst en halv meter bred og 0,6 meter høyt. Summen av bredde og høyde skal være minst 1,5 meter, og vinduet bør ikke være et takvindu, ifølge DSB.

Men SINTEF Byggforsk anbefaler ikke at man baserer seg på løsninger der folk skal måtte hoppe ut av vinduer over 3 meter, for å bringe seg selv i sikkerhet.

– Bruk av vinduer som er noe større enn minimumskravet kan gjøre det enklere å rømme på en trygg måte via vindu, råder de på sine nettsider.

Monterer du brannstige med ryggbøyle, kan du bruke vindu som ligger til og med 7,5 meter over bakken som rømningsvei, ifølge forskriften.

Les også:

Les også

Nesten halvparten av brannvesenets utrykninger skyldes dette

Boligblokk

Dersom du bor i en ny boligblokk på opptil åtte etasjer, hvor det også er sprinkelanlegg, holder det at rømningskorridoren leder til en felles trapp med utgang til det fri. Dersom leiligheten har vindu eller brannstige som oppfyller kravene til alternativ rømningsvei, holder det at leiligheten har direkte utgang til en rømningstrapp.

– Hvis bygningen ikke har sprinkelanlegg og kun ett trapperom, må det være konstruert slik at det oppfyller tekniske krav. Mellom rømningstrappen og leiligheten din skal det være en korridor med vifte som forhindrer at røyken sprer seg til trappene, avslutter Daae.

Trenger du mer informasjon? Det finner du her!

)FAKTA:

Øv på brann en gang i året

Alle bør gjennomføre brannøving minst en gang i året, anbefaler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Her er deres tips til brannøvelse:

Før dere starter øvelsen, bør dere ha avtalt en fast møteplass utenfor huset som alle husker. For eksempel ved flaggstanga eller epletreet.

Se til at rømningsveiene er lett tilgjengelige og at alle dører og vinduer kan åpnes fra innsiden.

Yngre barn trenger hjelp fra voksne. Eldre barn kan lære seg å komme ut på egenhånd.

Når røykvarsleren piper, bør man se til at alle som er i huset har blitt varslet. Hjelp hverandre underveis, og møt ved den avtalte møteplassen.

Kilde: Sikkerhverdag.no

Les mer om

  1. Brann
  2. Abito