De lager sine egne møbler: – Det gjør interiøret unikt

Stjele stilen? Her er Henriette Sandøy Kjenes seks beste interiørtips.

Kjenes og mannen flyttet inn i august og bruker tid på å sette sitt preg på rekkehuset. Det er stuen som er mest ferdig av alle rommene.

Mitt favorittrom: – Det beste med stuen er roen. Her kan man krølle seg opp i sofaen og slappe skikkelig av. For min del er det viktig med en rolig fargepalett og en god sofa. Man blir tvunget til å sitte i en god stilling.

Hvem, hva, hvor: Henriette Sandøy Kjenes, byggingeniør og interiørkonsulent, @henriettes.hjem på Instagram. Bor i Øygarden, nordvest for Bergen.

Kjenes og mannen flyttet inn i rekkehuset i august. Det er ganske nytt, bygget i 2019.

– Vi ville ikke pusse opp, så det er deilig at alt er nytt. Fargene på veggene stemte stort sett. Det var et stilrent, blankt lerret vi kunne sette preg på uten å endevende alt, sier Kjenes.

Kjenes er byggingeniør og jobber som prosjektingeniør. På jobb handler det mest om anbud og kostnader. På fritiden er interiør og kreativitet viktig.
Katten Vilma poserer foran stuebordene Kjenes har pusset opp: – Når du lager møblene selv, kan du bestemme hvordan de skal se ut.
De har utsikt mot vest. Solnedgangene er flotte når solen først er fremme.

Planlagte farger: Alle fargene henger sammen, både på vegger og interiør. Derfor både lager og oppgraderer Kjenes møblene. Hun vil unngå å kjøpe for mye nytt og finner heller brukte møbler som kan få nytt liv med maling eller folie.

– Jeg liker jordtoner, særlig mørkebrunt. Det skal være lunt og koselig, men likevel stilrent, sier Kjenes.

Spilefelt: Det er trespiler bak sofaen og spisebordet, men kun mindre felt. Det er brukt som dekorasjon i stedet for bilder.

– Vi har brukt dobbeltsidig teip, slik at spilene enkelt kan tas av dersom man skulle bli lei. Det er jo også kjedelig å lage tusen hull i veggen og deretter angre.

Rekkehuset ble bygget i 2019. Da Kjenes og mannen overtok, trengte de bare sette sitt preg på interiøret.
Sofaen er kjøpt brukt. Gjenbruk er både økonomisk og kan gi interiøret et mer unikt uttrykk, mener Kjenes.

Disse møblene har hun laget eller oppgradert:

  • TV-benken er malt i samme farge som veggen. Da blir den mindre dominerende, og rommet får et roligere uttrykk ved bruk av ton-i-ton- farger, mener Kjenes.
  • Spisebordet er laget etter inspirasjon fra Instagram-kontoen @hvitelinjer. To hobbyplater i furu er bordplate. Disse er bundet sammen av en ramme av lekter under, som også hjelper med å stive av bordet. Hobbyplatene er beiset med en totrinns behandling, der det første laget tar bort gultonen i furuplatene, og det andre laget gir den fine bruntonen. Beina er kjøpt fra en dansk møbelprodusent. Bordet er 2,4 meter langt og kostet rundt 3000–4000 kroner å lage.
  • Kjenes ønsket organiske former på sofabordene og fant to stykker på bruktmarkedet. Beina på det ene bordet ble pusset og deretter beiset i samme farge som spisebordet og veggspilene. På det andre bordet ble de opprinnelige beina tatt av og erstattet med et støperør som har fått pålimt runde spiler i samme farge. Begge bordplatene er foliert, så overflaten ligner stein med terrazzomønster.
Spisebordet er favoritten: – Jeg er veldig fornøyd. Det er alltid litt spennende når man lager ting selv, men bordet er stødig og fungerer veldig bra.

Stilen passer personligheten: – Jeg har fått høre at folk kjenner meg igjen i interiøret. Det stilrene og ton-i-ton-fargene. Jeg er ikke så opp og ned, jeg er ganske stabil som person. Kanskje har det en sammenheng, ler Kjenes.

Nygift: Kjenes og mannen giftet seg sommeren 2020 og fikk endelig ha bryllupsfesten i slutten av oktober 2021. De brukte tørkede blomster og strå som dekorasjon i bryllupet. Brudebuketten er plassert i vinduet. Deler av resterende blomsterdekorasjoner har hun brukt til å lage lysestake.

Restene av brudebuketten og pynt fra bryllupet: Lyseholdere er limt på en malt skål. Blomster er stukket inn i oasis. Lysestaken kan være brannfarlig og fungerer best med elektriske lys. Inspirasjon fra @designlog.

Kjenes seks viktigste stiltips:

  1. Velg farger som passer sammen. Det er vanskelig, men jeg forsøker å se alt i sammenheng. Jeg holder meg til noen farger og lar en del av dem gå ton-i-ton. Fargene har omtrent samme kulørthet, hvithet og svarthet.
  2. Ha en kontrastfarge. Jeg bruker svart. Stolenes og spisebordets rammer er svarte, det samme med bilderammene. Dette skaper et mer livlig uttrykk, samtidig som øynene får noe konkret å falle på.
  3. Mitt beste tips er å lage ting selv. Da kan man velge akkurat den fargen man vil ha, slik at det passer med de andre møblene og veggfargene. Det rolige uttrykket i stuen vår handler mye om at spilene på veggen, platene på spisebordet og beina på sofabordene er i samme farge. En annen fordel med å lage ting selv er at hjemmet blir mer personlig, og man trenger kanskje ikke like mange gjenstander i rommet for at det skal føles som et hjem.
  4. Mal ting i samme farge som veggen. Dette gjør at det blir færre ulike farger å forholde seg til i et rom. Det er lettere å matche ulike tekstiler enn å matche ulike tremøbler, for eksempel.
  5. Prøv å skape en stil som er tydelig for deg selv. Da er det lettere ikke å kjøpe ting som ikke passer inn.
  6. Hvis jeg liker noe, prøver jeg å se om det finnes noe lignende brukt. Da kan jeg eventuelt male og tilpasse gjenstanden. Man våger gjerne å gjøre om på noe som er kjøpt brukt, fremfor noe nytt. Når man har gjort om på noe selv, gir det ofte gjenstanden en større affeksjonsverdi. Man tar mer vare på gjenstanden dersom man blir fornøyd med resultatet.
Spilene kan enkelt fjernes om de blir lei dem.
TV-benken er malt ton-i-ton med veggen.