Bolig

For Erica Mathiesen er skrekken å måtte bo i en minimalistisk hvit leilighet

– Jeg har aldri helt skjønt stilen i Norge og hvorfor alt alltid skal være hvitt eller grått.

For to år siden skiftet hun kjøkkeninnredning, gjorde rommet gult, mer praktisk og skaffet seg både kjøkkenøy og nok benkeplass. En møbelsnekker fra Maura laget all innredningen. Stolene er håndlagde i Brasil, laget av eukalyptustre.
 • Irene Jacobsen

Over det gustavianske spisebordet henger en vintage glasslampe fra Murano i Italia. Her er marokkanske tepper, indiske smykker, en gigantisk klessamling, kunst og en vegg full av bøker. På 120 kvadratmeter midt i Oslo bor Erica Mathiesen og datteren Alba (6) i et hjem fullt av familiehistorie og lekne detaljer.

– Klær, kunst, smykker og interiør, for meg henger det sammen. Inspirasjon kan jeg finne både i familiehistorien, i kunsthistorien, skjønnlitteraturen og på reise. Hjemmet er også livshistorien min.

I bygården fra 1800-tallet når klatreplantene helt opp til balkongen i tredje etasje. Balkongen er akkurat stor nok til å ha plass til både stoler og et bord, og utsikten har Erica Mathiesen ned i en vakker bakgårdshage.
Leiligheten har tre soverom. Dette er det minste, men til gjengjeld har det egen walk-in-garderobe. Det passer fint når man samler på klær.
Det er fire år siden Erica Mathiesen kjøpte leilighet på St. Hanshaugen. Til daglig driver hun smykkemerket Miss Mathiesen og et vintage redesignmerke, Pas Passe. Hun frilanser også som journalist for kunstmagasiner og Elle.

Alt var hvitt

Det er fem år siden hun flyttet hjem igjen til Norge etter studie- og jobboppholdet i England. For fire år siden kjøpte hun leilighet på St. Hanshaugen, tre soverom og stor stue med peis.

Da Mathiesen overtok, var alt hvitmalt. Siden har hun rullet over alle vegg- og takflater og tilsatt farger.

– Kanskje det er de 12 årene i London som har gjort meg litt annerledes. Jeg har aldri helt skjønt stilen i Norge og hvorfor alt alltid skal være hvitt eller grått. Farger gjør meg veldig glad, og jeg blir både beroliget og stimulert av fine farger. Jeg synes det er fascinerende at så mange nordmenn helst bare vil være helt like. Kanskje det er fordi janteloven er så integrert i oss i dette landet her, sier hun.

For to år siden skiftet hun kjøkkeninnredning, gjorde rommet gult, mer praktisk og skaffet seg både kjøkkenøy og nok benkeplass. En møbelsnekker fra Maura laget all innredningen. Stolene er håndlagde i Brasil, laget av eukalyptustre.
Jenterommet: Her bor Alba (6) blant elefantbilder, loppislamper, lekekjøkken og dukkevogner.

Oppussingen

Kjøkkenet er det rommet hun har brukt mest penger på å gjøre nytt. Den tidligere kjøkkeninnredningen var veldig upraktisk. Det fantes ikke en eneste skuff på hele kjøkkenet.

Nå har hun nok av både lagrings- og benkeplass. Det gamle lintøyskapet hun fant på låven på familiegården, sluker store mengder utstyr som trengs på et kjøkken. Det var et slit å få det opp alle trappene, men verdt det.

I London studerte Mathiesen journalistikk, og siden tok hun en master i samtidskunst. I flere år jobbet hun på Christea Roberts Gallery i Cork Street.

Med hjem i flyttelasset var både kunst, ting hun hadde skaffet seg på reiser, men også mye spennende som det går an å få tak i på second-hand- og vintagebutikker, samt markeder både i og utenfor London.

Glasslampen over bordet er håndlaget i Murano på 70-tallet, men kjøpt i Oslo.
Spisebordet og stolene er bruktkjøp.

Opptatt av estetikk

Hjemme i Oslo er det fortsatt brukt og vintage som gjelder. Det gustavianske spisebordet med alle stolene kjøpte hun rett fra en garasje i Asker.

– Det har fått kjørt seg litt i løpet av årene, og det kunne nok trenge et nytt malingsstrøk. Men det er sånn jeg liker det. Vi bor her og da blir det bruksmerker på tingene.

Sofaen har vært med på flytting fra sted til sted i London. Til slutt ble den også med hjem til Oslo.

– Jeg er opptatt av estetikk, liker kul vintage og ting som har en historie. Det er helt sikkert familiehistorien min som har brakt meg hit. Både mamma og spesielt pappa er samlere, så jeg har nok fått min fascinasjon for vakre ting inn med morsmelken.

En master i samtidskunst og tidligere gallerijobb i London, synes også i leiligheten. Fotografiet til høyre er av Bjarne Bare, ved siden av henger et bilde som ble kjøpt på en av hennes mange reiser til India.
Det rosa gulvteppet er vintage fra Marokko. Betongklossen er laget av de norske jentene i Hin Studio og er egentlig et smykke-display.

En kjole i året fra farmors samling

Det kommer godt med at leiligheten hadde egen walk-in-garderobe. Den er nemlig proppfull.

– Men mine klær er samleobjekter. De havner aldri på Finn og Tise. Jeg får dem heller sydd om, eller redesigner og pynter dem med frynser og smykker. Når jeg har skaffet meg noe, beholder jeg det for alltid, akkurat sånn som farmor. Hun har en fantastisk samling klær og smykker, forteller Mathiesen

Hvert år på bursdagen får hun velge ut en av kjolene fra farmors unike samling.

– Da jeg skulle bestemme meg for hva jeg skulle studere, sto smykkedesigner høyt på listen. På en tur til India for fem år siden forelsket jeg meg helt i kulturen og deres tradisjoner for håndverk, spesielt smykkekunst.

Som med alt annet i hjemmet har både klærne og gjenstandene her en historie å fortelle. Erica Mathiesens årlige bursdagsgave fra farmor består i å velge seg et antrekk fra hennes unike klessamling. Dette her er siste par ut.

I Jaipur ble hun kjent med en smykkedesigner og kjøpte med seg mange av smykkene hans hjem. Egentlig trodde hun ikke maksimalismen skulle slå an i Oslo, men det gjorde den.

Hun har fortsatt samarbeidet i Jaipur, men nå er Miss Mathiesen-kolleksjonen hennes egne design.

Den ene kjøkkenveggen har åpne hyller, mens den andre har fått veggskap i dobbel høyde.
Det store, grå lintøyskapet stammer fra familiegården på Eidsvoll verk. Mye lagringsplass var målet da kjøkkeninnredningen ble skiftet, derfor er det også dobbel høyde kjøkkenskap på veggen.
Hun leser på sengekanten. En stabel bøker ligger klar, og på nattbordet er det smykker det går i.
Erica Mathiesen har kun vært på jakt hjemme på låven. Det er andre i slekten som har skutt dyrene. Men pynten og glitteret er det hun som har på samvittigheten.

Hjort og elg på veggen

I generasjoner har familien hennes på Eidsvoll Verk gått på jakt i Hurdal. Selv har hun aldri drevet med hverken elg- eller hjortejakt, men hun har vært en tur på låven og hentet gamle jakttrofeer.

Gevirene som er blitt med til Oslo, har Mathiesen pimpet med gamle smykker, glitter og gullmaling, så siste rest av elgen lever nå videre på veggen. Ikke som en rustikk påminnelse om villmarksliv, men om at hun også fikk sansen for pynt og fine ting i genene.

Ullteppet i sengen er kjøpt på Island.
Det er mer enn bare et klesskap. Walk-in-garderoben med samlingen av klær, smykker og sko er den del av interiøret.
Himmelsengen er en replika av en marokkansk kongeseng, produsert og laget i Birmingham i England.

7 kjappe med Mathiesen

 • Tre praktiske ting jeg er fornøyd med i leiligheten: Peisen, badekaret og balkongen.
 • Mitt beste gjør-det-selv-prosjekt: Pas Passes nye kontor, hvor min partner og jeg pusset opp hele kontoret selv og kjøpt alt brukt, eller fikk det gratis på Finn.
 • Tre ting jeg ikke klarer meg uten på kjøkkenet: Presskanne, skarpe kniver og gode gryter.
 • Smarte løsninger for oppbevaring når du har mange ting som meg: Bruk takhøyden i leiligheten, heng ting høyt og ha høye senger så man kan oppbevare ting under.
 • De beste brukt- og loppemarkedene jeg vet om: I Norge elsker jeg loppis, i helgene går jeg skoleloppisene i Oslo. Ila skoles loppis er fabelaktig. Jeg har mye kult derfra. Blant annet mange gode bøker og mitt favorittfotografi på kjøkkenet av en halvnaken Brigit Bardot.
 • Tre kunstnere jeg følger med på akkurat nå: Constance Tenvik, Ragna Bley og Ahmed Umar.
Den gule vasen byttet hun til seg mot noen øredobber fra en kjent norsk interiørdesigner.
– Jeg kunne ikke tenkt meg å bo uten alle bøkene. Jeg kan kikke på bokhyllen og ha så mange fine minner knyttet til både bøkene og settingen jeg kjøpte dem.
Loppemarkeder, antikvitetsbutikker og gatemarkeder er stedene hun går på skattejakt. I London står Kempton Market høyt i kurs.

Les mer om

 1. Interiør
 2. Bolig
 3. Arkitektur
 4. Vintage
 5. Smykker
 6. Oslo
 7. Klær