Bolig

– Hvor mange hundre tusen kroner gikk du glipp av?

Det lønner seg sjelden å takke ja når noen forsøker å kuppe budrunden og kjøpe boligen før visning. Forbrukerrådet mener boligselgere taper på å selge boligen før visning.

Visning.
  • Christine Gulbrandsen

– Kupping betyr at en mulig boligkjøper går utenom megleren og direkte til boligselgeren med et bud på boligen, forklarer Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Kravet er at boligselger avlyser visningene og budrunden, selv om han allerede har forpliktet seg til å betale et eiendomsmeglerforetak for å gjennomføre dette.

– Vi råder boligselgere til å holde hodet kaldt og ikke bli fristet av kupptilbud, sier fagdirektøren.

Som regel skjer kupping like etter at boligen er markedsført, mens selgeren fortsatt er nervøs for om andre boligkjøpere synes boligen er interessant. En nervøsitet kupp-klare boligkjøpere forsøker å utnytte.

3 av 10 boliger forsøkt kuppet

Tre av ti boliger til salgs i Oslo i fjor høst, ble forsøkt kuppet. Men bare frem prosent av disse, takket ja til kuppingen, viste en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

– Undersøkelsen viser at det var smart av boligselgerene å takke nei til kupping. For absolutt alle som takket nei, fikk mer etter budrunden, sier Bartholdsen.

Og i de tilfeller hvor budrunden ble avlyst på grunn av kupping, er det umulig å si noe om hvor mye boligselgeren kunne fått i en potensiell budrunde. For her finnes ingen fasitsvar.

– Men selgeren kan resten av livet lure på hvor mange hundre tusen eller millioner han eller hun gikk glipp av fordi budrunden ble avlyst, sier han.

Forbrukerrådet erfarer at det ofte er en ressurssterk kjøper, gjerne en person eller et firma med spesialkunnskap, som forsøker seg på kupping. Og årsaken til kupp-forsøket er at han eller hun regner med at boligen vil oppnå mye høyere pris enn prisantydning hvis det blir en budrunde.

– Sjelden på Sørlandet

Kjetil Lossius, eiendomsmegler i Sørmegleren, tror kupping er et langt større problem på Østlandet enn på Sørlandet.

– Kupping er nok ikke et veldig utbredt fenomen her nede, selv om jeg vet det hender at noen prøver seg, sier Lossius.

Han får støtte av Eivind Bjorå, daglig leder i DNB Eiendom Lillesand.

– Nei, kupping er det lite av. Nå tror jeg nesten ikke det finnes eksempler på det i Lillesand, det er i hvert fall ikke noe problem, sier Bjorå og legger til at det er først når markedet koker, at det kan bli tendenser på kupping. Men nå er ikke markedet der, mener han.

Sist gang Bjorå opplevde kupping var for halv annet år siden. Det var i forbindelse med hyttesalg på Hovden.

– Da hadde vi et par eksempler, og i det ene tilfellet ble hytta kjøpt før den kom på markedet.

Les også Dette må du vite om boligannonsen før du kjøper bolig

– En påkjenning

De gangene Lossius har vært ute for kuppforsøk før visning, har boligselgerene vært raske til å ringe og spørre megleren om hva han syntes de skulle gjøre.

– Da må jeg forklare at jeg selvfølgelig ønsker at boligsalget skal gå via våre systemer, at vi kjører visninger og budrunder som vanlig, sier han og fortsetter:

– Jeg pleier også fortelle kunden at den som forsøker seg på kupping, og som blir avvist av selger, normalt ikke blir mindre interessert i boligen etter det. Fordelen er at hun har blottstilt hvor mye hun har tenkt å gi for boligen.

Lossius påpeker at kupping kan være en påkjenning for boligselger, dog også i positiv forstand.

– Da vet boligselger i hvert fall at det er rift om boligen som skal selges.

FAKTA:

- Det er oftest boliger uten forkjøpsrett som blir forsøkt kuppet.

- Forbrukerrådets egne undersøkelser har vist at de boligselgerne som har takket nei til kuppforsøk, har tjent på at de avslo.

- Har du engasjert eiendomsmegler og påtatt deg å betale denne for å presentere informasjonen om boligen, ha visninger, følge opp interessenter og ha budrunde, og åpent invitert folk på boligjakt til å vurdere din bolig, så hold deg til denne planen. Det gir den ryddige handelen, forebygger problemer og i normale tilfeller også den høyeste prisen.

Kilde: Forbrukerrådet

Les mer om

  1. Boligsalg
  2. Økonomi
  3. Abito