Bolig

TV-megler: – Selg nå, ikke vent til januar!

Hans Christian Espenes fra Boligjakten tror det vil oppstå et «vakuum» i boligmarkedet i november og desember.

SELG NÅ: Hans Christian Espenes, som til daglig jobber som megler i Trondheim, har best kjennskap til markedet i trondheimsområdet, men han mener rådet om å selge i november og desember også gjelder i for eksempel Oslo.
  • Fredrik Saltbones

Normalt får boligmarkedet et oppsving i januar. Samtidig er november og desember til vanlig svake måneder. Mange boligselgere tenker derfor at det er lurt å vente med å selge boligen sin til over nyttår.

Akkurat i år – i dagens unormale boligmarked – mener eiendomsmegler Hans Christian Espenes at boligselgere bør gjøre det motsatte.

Hans råd er: «Selg nå, ikke vent til januar!»

– Mange selgere ventet i vår (april, mai og juni) til sommeren på det store rushet. Det kom ikke, og det ble et overskudd av boliger i markedet i august, noe som førte til at boligselgere måtte finne seg i å selge til en lavere pris enn de ønsket, sier Espenes.

  • Fått med deg denne? Kraftig fall i salget av nyboliger

Tror på overskudd av boliger i januar

Nå tror han at boligselgere kan oppleve noe lignende i januar.

GIR RÅD: Eiendomsmegler Hans Christian Espenes, kjent fra TV 3-programmet Boligjakten. Han er til daglig salgsutvikler i Heimdal Eiendomsmegling i Trondheim.

– Mange tar boligen av markedet nå, i håp om bedre januar. Dette vil medføre et overskudd av boliger, med selgere som er nødt til å selge. Jeg tror det vil oppstå et vakuum i november og desember, som bør utnyttes for dem som skal selge nå, sier Boligjakten-programlederen.

– Hvis for mange hører på dette rådet, vil du jo ikke få rett?

– Ja, jeg kunne ha sittet stille i båten. Men hvis folk ringer og spør meg nå, så sier jeg: Kjøperne er der ute, og i november og desember vil antallet selgere reduseres, sier Espenes.

Boligprisene stiger «alltid» fra desember til januar. Se statistikk for prisutviklingen i månedene november, desember og januar de siste ti årene:

Eiendom Norge: – Kan være riktig

Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, kjøper ikke hele argumentasjonsrekken til Espenes. Han tror ikke det vil være mangel på boliger til salgs i årets siste to måneder. Likevel mener Dreyer det kan være like greit å selge nå, som i januar.

MEGLERTOPP: Christian Dreyer er administrerende direktør i Eiendom Norge, bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglingsforetak.

– Generelt sett er boligmarkedet ofte sterkere i januar enn i november og desember, men vi har et boligmarked som er mer usikkert enn på lenge. Nå er vi inne i en tid hvor det er vanskelig å se for seg et kraftig forbedret marked i januar. Vi forventer et svakere første kvartal enn det vi pleier å få. Så hvis du er i en situasjon der du må selge, kan det være riktig vurdering å legge ut boligen for salg nå, sier Dreyer.

Mener det er lønnsomt å kjøpe nå

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, ønsker ikke å overprøve utspillet fra Hans Christian Espenes. Men i sin vurdering av boligmarkedet kommer han frem til en annen konklusjon.

– Espenes har et poeng. Det er ikke normale forhold nå. Og det kan godt hende han får rett i det han sier, men jeg er mer positiv til hva som vil skje på nyåret. Vi har ikke troen på dem som venter fall i boligprisene utover 2018. Vi har troen på at det vil normalisere seg og at vi får en ny, men mer moderat oppgang, sier Geving.

– Hvis man tenker langsiktig, er det ikke usannsynlig at det kan være lønnsomt å kjøpe bolig nå. Det er stor sannsynlighet for at man får verdistigning over tid, sier Carl O. Geving.

– Ofte er markedet treigt før jul og bedre over jul. Det har med ferietid å gjøre og hvor mange boliger som normalt kommer inn på markedet over nyttår, sammenlignet med hvor mange kjøpere som vil inn på markedet. Det er normalt ikke så mange som kjøper bolig før jul, sier Geving.

Les mer om

  1. Bolig
  2. Carl O. Geving
  3. Økonomi
  4. Christian Dreyer
  5. Norges Eiendomsmeglerforbund
  6. Eiendom
  7. Eiendom Norge