Bolig

Boligprisstatistikken for september: – Styrken i prisfallet er sterkere enn vanlig for måneden

– Boligprisene i september sank med 1,6 prosent nominelt, opplyser administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer.

 • Fredrik Saltbones

Etter mange år med kraftig stigning i boligprisene, opplever markedet nå en markant nedgang. I august steg prisene for første gang siden april, men sammenlignet med hvordan prisene normalt utvikler seg i august, var det svake tall for boligmarkedet.

Ettersom prisutviklingen i august var så svak, var det ekstra spenning knyttet til tallene for september.

På pressekonferansen hos Eiendom Norge kom det frem at boligprisene for september sank 1,6 prosent nominelt og 0,5 sesongkorrigert (sammenlignet med det som er vanlig for september).

– Boligprisene hadde en svak utvikling i september over store deler av landet. Styrken i prisfallet er sterkere enn vanlig for måneden, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer.

– Likevel er vi ikke overrasket. Prisutviklingen er i tråd med det vi har trodd, sier Dreyer.

I september ble det solgt 8.681 boliger i Norge, noe som er 7,7 prosent færre enn i tilsvarende måned i fjor.

Hittil i 2017 er det solgt 67.822 boliger, noe som er 1,1 prosent færre enn i 2016.

 • Les også: Hvordan vil boligmarkedet utvikle seg? Dette tror ekspertene.

Svakeste 12-månedersvekst siden finanskrisen

Prisutviklingen de siste 12 månedene er nå på 1,5 prosent. Det betyr at prisene i september i fjor var kun 1,5 prosent lavere enn september i år.

– Vi må tilbake til finanskrisen for å finne et så sterkt fall i 12-månedersveksten nasjonalt. Vi tror at 12-månedersveksten vil bryte nullgrensen i oktober eller november, og at den er negativ ved utgangen av året, sier Eiendom Norge-direktøren.

I 2007 og 2008 sank boligprisene med henholdsvis 1,7 og 1,9 prosent. Til sammenligning sank prisene med 1,6 i år.

Bergen opplever størst fall

Prisutvikling i september for noen av de største byene:

 • Oslo: -1,0 prosent
 • Bergen: -1,6 prosent (sterkest fall i landet)
 • Trondheim: -1,1 prosent
 • Stavanger: -0,2 prosent
 • Kristiansand: -0,3 prosent
 • Tromsø: -0,9 prosent
 • Ålesund: +0,1 prosent

– Svakest utvikling i september hadde Bergen, med en nedgang på 1,6 prosent. Vi regnet ikke med at Bergen skulle få en så negativ utvikling. Vi ser en økende trend i antall boliger til salg i Bergen, sier Dreyer.

LA FREM TALL: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer, legger hver måned frem ferske tall for prisutviklingen i boligmarkedet. Boligprisstatistikken utgis av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no.

Tidligere denne måneden opplyste OBOS at prisene på brukte boliger i OBOS-tilknyttede boliger i Oslo sank med 0,9 prosent i september.

– Prisutviklingen er som forventet. Jeg tror at vi kan ha seks til åtte måneder foran oss med prisfall i oslomarkedet før det snur. Norsk økonomi er solid og forventes å styrke seg ytterligere. Rentene forventes å være lave lenge, og de fleste banker prioriterer utlån til husholdningene. Dessuten er arbeidsledigheten lav. Basert på dette tror jeg at vi er tilbake på mars 2017-nivå igjen senest en eller annen gang i løpet av vår/sommer 2019, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

Mange ekspertene tror prisene i boligmarkedet vil fortsette å synke ut året, men at man fra januar og ut 2018 vil oppleve at markedet flater ut eller får en moderat stigning.


Les mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Bolig
 3. Boligpriser
 4. Boligprisstatistikk
 5. Boligsalg