Bolig

Slik laget han skyvedør av en bokhylle

Skyvedører kan gi deg et ekstra rom og en mer fleksibel planløsning. Jonas Norsted har i tillegg gitt døren flere funksjoner.

ÅPEN: Bokhyllen fungerer som skyvedør og skillevegg mellom kjøkken og stue. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

 • Kjersti Blehr Lånkan

I stuen til arkitekt Jonas Norsted står en 2,3 meter bred bokhylle som rekker nesten helt opp til taket.

Ser du litt nærmere på den, oppdager du at den ikke berører gulvet, men svever fire centimeter over. Den henger i noen svært solide skinner av stål i taket.

Det må til, for hyllen, som også er en skyvedør, veier bortimot 700 kilo når den er tettpakket med bøker.

Vekten merkes når man drar hyllen bortover langs veggen, den glir monumentalt forbi den doble døråpningen mellom stue og kjøkken.

LUKKET: Når bokhyllen trekkes igjen, frigjøres plass på veggen der den sto. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

— Jeg ønsket å kunne skille de to rommene fra hverandre, forteller Norsted.Behovet for et ekstra rom meldte seg da han for noen år siden skulle ta inn en leieboer i den 56 kvadratmeter store toromsleiligheten på St. Hanshaugen i Oslo.

BEVEGELIG: Arkitekt Jonas Norsted har bygget en bokhylle som fungerer som skyvedør og skillevegg mellom kjøkken og stue. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Et viktig hensyn var også at det originale heltregulvet skulle forbli uberørt, derfor er det ikke noe styrehjul som går nedi.Derimot er et enkelt, lite hjul festet på veggen, for å holde avstand mellom vegg og dørhylle. Snaut 15 cm luft bak hyllen gir oppbevaringsplass, for øyeblikket til et sammenslått bord.

ÅPEN: Bokhyllen fungerer som skyvedør og skillevegg mellom kjøkken og stue. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Når dørhyllen trekkes for, endrer stuen uttrykk, og ekstra plass blir frigjort der hyllen sto.— Man kunne hatt mange andre ting bak hyllen, som ekstra madrass, TV eller visningsvegg for projektor, sier arkitekten.

Tavle på døren

Mens den siden av døren som vender ut mot stuen er en bokhylle, danner baksiden en hvit vegg på kjøkkenet når døren er trukket igjen.

BAKVEGG: Fra kjøkkenet ser hyllen slik ut. Deler av bakveggen er malt med svart tavlemaling. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Deler av denne dørveggen er malt med tavlemaling, der Norsted og samboeren skriver huskelister og ukeplan.Skinnen hyllen henger på, har et massivt, industrielt preg, og brukes egentlig i industri. For å feste den boret Norsted hull i betongtaket med slagbor.

LÅVEDØR: Slik kan det også gjøres: Henriette Skjoldal og samboeren har laget en utenpåliggende skyvedør av uhøvlet utendørs kledning, som henger i en skinne gjerne brukt til lagerdører og låvedører. Foto: Henriette Skjoldal

Han fikk hjelp av en kamerat til å feste skinnen i taket med ekspansjonsbolter.Bakveggen på hyllen laget han av MDF-plater som han skjøtet sammen. Deretter skrudde han fast hovedkonstruksjonen i bjørkefinér, før han plasserte alle hyllene.

Han er glad i bøker, og setter pris på å omgi seg med dem. I hyllen står flest fagbøker, men også romaner og – ganske nylig plassert – barnebøker.

SKINNE: Bokhyllen henger i en solid skinne, vanligvis brukt til industri. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

— Jeg vokste opp i et hjem der folk var veldig opptatt av bøker, og så tenker jeg at hvis man vil lære nye ting, er bøker en viktig kilde, sier han.Han har hatt ingeniører inne for å forsikre seg om at taket faktisk vil tåle vekten av både hyllen og kunnskapen.

Sjekk denne leiligheten:

Les også

Arkitekten har brukt sine beste triks hjemme

Best for åpne rom

Arkitekt og professor ved Institutt for byggekunst, historie og teknologi ved NTNU, Bendik Manum, mener skyvedører kan være meget godt egnet for store åpninger som for det meste er åpne. Men med klart separate rom, anbefaler han slagdør (vanlig dør).

GJENBRUK: Renathe Tangen og mannen laget skyvedør av en dør de fikk fra miljøstasjon, samt beslag, skruer og stang fra Biltema. Døren delte de i to. Små hjul er festet under. Foto: Renathe Tangen

— Skyvedører er kun en god løsning for dører som bare lukkes av og til, og når lydskjerming mellom rom ikke er viktig. Mellom rom som ønskes adskilt, hvilket normalt er tilfellet for for eksempel toalett-gang og soverom-stue, er skyvedører en mye dårligere løsning enn slagdører, mener han.

FROSTET GLASS: Denne skyvedøren er i frostet glass og går mellom loftstue og et lite bad. Eieren, Helge Børsand, er fornøyd med at kun konturene av personen synes. Foto: Helge Børsand

Det viktigste argumentet for skyvedør er mer gulvplass, sier Kirsten Haarbo, produktsjef i Jeld-Wen Door Solutions, en av flere leverandører av vanlige dører og skyvedører på det europeiske markedet.— Man får mer plass der hvor en alminnelig dør ville trengt svingplass til å åpne og lukke. Skyvedører gir rom og luft – særlig i værelser hvor plassen er trang, sier hun.

Vedlikeholdsfritt:

Les også

Kledningen deres kan vare i 120-400 år uten vedlikehold

To hovedtyper

Det finnes to hovedtyper skyvedører, ifølge dørprodusenten: Utenpåliggende, som betyr at døren kjører langs veggen på en skinne, og innebygget, der døren kjøres inn i veggen.

SKYVEDØR: Innebygget dør fra Swedoor/Jeld-Wen. Foto: Produsenten

— Utenpåliggende er typisk i eksisterende bygning, hvor man ikke har mulighet for å lage en innbygget, som man kan ved nybygging eller oppbygging av ny skillevegg, sier Haarbo.Hvis du vil lage en utenpåliggende dør selv, kan du kjøpe skinne og hjul separat, og lage dørbladet av det du måtte ønske: en gammel låvedør, herskapelige doble tredører, valgfritt trepanel eller MDF-plater i en sprek farge.

Arkitekt Norsted har satt pris på at bokhyllen har gitt et dynamisk rom i leiligheten.

— Men det hadde nok vært en lettere jobb å lage en fast hylle og en enklere skyvedør, medgir han.

Mer boliginspirasjon:

 1. Les også

  Slik forandret de det gamle meieriet til en moderne bolig

 2. Les også

  Bli med inn i scenografens fantastiske leilighet

 3. Les også

  Ja, familien bor i dette drivhuset året rundt

 4. Les også

  - Noen kjører nesten ut av veien når de ser det

 5. Les også

  Bor du lite, se løsningene

Les mer om

 1. Hjemme hos
 2. Design
 3. Interiør
 4. Bolig

Flere artikler

 1. BOLIG
  Publisert:

  Totalrenoverte hagebyhuset: – Det tok fire og en halv måned, så fikk vi et «nytt» hus

 2. OSLO
  Publisert:

  Her fant arkitekten en perfekt leilighet

 3. BOLIG
  Publisert:

  KJØKKEN FØR og ETTER

 4. BOLIG
  Publisert:

  I familien Kjølberg Thommesens hus dominerer fargepaletten fra 50- og 60-tallet

 5. BOLIG
  Publisert:

  Interiørdommerens favoritter: – Mange innreder veldig likt

 6. BOLIG
  Publisert:

  De bor fire generasjoner på samme tomt