Dette visste du nok ikke at innboforsikringen din kan dekke

Forsikringen dekker ofte mer enn det folk tror, opplyser forsikringsselskapene.

Innboforsikringen din dekker sannsynligvis mye mer enn bare løsøre i boligen.

– Vi opplever stadig at kunder blir overrasket over hva innboforsikringen faktisk dekker. Her tror jeg veldig mange nordmenn har lite oversikt. Det er kanskje ikke så mange som vet at innboforsikringen kan dekke juridisk hjelp dersom du blir utsatt for ID-tyveri?, sier Ketil Voll, skadesjef i DNB Forsikring.

Mange vet kanskje heller ikke at innboforsikringen kan dekke ombygging i boligen dersom du blir utsatt for en ulykke og trenger rullestol? Eller den kan gi deg rett til erstatning dersom eiendelene dine blir stjålet fra for eksempel et garderobeskap på et treningssenter?

– Den kan også dekke sanering av veggdyr, dersom du har vært så uheldig og fått det med deg hjem fra ferien i utlandet, fortsetter han.

Også Simon Andre Olsen, produktutvikler i Gjensidige, ramser opp en liste hendelser og uhell som innboforsikringen kan dekke, men som han tror få kjenner til.

– Havner du som privatperson i rettslige erstatningskrav, kan innboforsikringen din faktisk dekke disse med inntil 3 millioner kroner. Den kan også dekke uhell der du er uaktsom ved bruk av frityr eller stearinlys, og som resulterer i at du brenner ned huset til naboen, forteller han.

Les også:

Les også

Tipsene som enkelt hjelper deg å spare penger

Super eller standard

Men husk at innboforsikringene kan variere fra selskap til selskap, og fra en type forsikring til en annen. Mange forsikringsselskap tilbyr ofte en vanlig standardforsikring, eller en dyrere ”premium”, ”best” eller ”pluss”-forsikring. Sistnevnte dekker som regel mer enn den billigste standardforsikringen.

– Har du en innboforsikring av typen ”pluss”, ”super” eller ”best”, er sjansene store for at du også er dekket for uhell, du kanskje selv er skyld i. Vi har for eksempel erstattet en traktorklipper til omkring 40.000 kroner som rullet ut i sjøen på grunn av et uhell, sier Olsen og forklarer at uhellsdekningen trekker som regel grensen ved grov uaktsomhet – som for eksempel at du mister telefonen i bakken fordi du bruker den mens du kjører motorsykkel.

Innboforsikringen din dekker sannsynligvis mye mer enn bare løsøre i boligen.

– Skjermforsikring for mobiltelefon har overrasket en del folk. Men i vår ”pluss”-innboforsikring er det inkludert skjermforsikring på alle husstandens mobiltelefoner. Så knuser eller sprekker skjermen, får du en tilsvarende erstatningstelefon mot en egenandel på 500 kroner, sier han.

Og selv om tommelfingerregelen for en innboforsikring er at den dekker løsøre, altså alt som ramler ned dersom du snur boligen på hodet, så dekker mange innboforsikringer også sprukket eller knust bygningsglass som vinduer, integrerte koketopper, sanitærporselen, også videre.

– Men vær klar over at det kan være stor forskjell på egenandelene mellom selskapene, understreker Olsen.

Les også:

Les også

Slik får du råd til nødvendig oppussing som du egentlig ikke har råd til

Hund og sofa dekket i samme forsikring

Dersom hunden din skader andre, kan du bli reddet av innboforsikringen din.

– Ja, den samme forsikringen som dekker innbo som sofa, grill og annet inventar du har i huset, kan dekke dette, bekrefter Espen Opedal i Tryg Forsikring.

Han forklarer at innboforsikringen inneholder en ansvarsdekning – og at hunden regnes som en del av innboet.

– Det vil si at dersom hunden din skader andre, og vedkommende som blir skadet krever å få dekket utgifter til fysioterapeut, så bør du ringe forsikringsselskapet ditt og sjekke om innboforsikringen kan hjelpe deg, råder Opedal.

Innboforsikringen vil også kunne hjelpe deg om hunden din om hunden din skader et annet kjæledyr.

– Om hunden din skader en annen hund kan det fort bli veldig dyrt. Innboforsikringen kan dette eller deler av dette, informerer han.

)

Varierer fra forsikring til forsikring

Bjørn Erik Sættem, kommunikasjonssjef i Storebrand, sier at innboforsikringene dekker ganske mye, og ofte mer enn hva kundene tror.

– På den annen side: Vi blir stadig overrasket over hvilke krav våre kunder melder inn, sier han og forteller at de nylig hadde en sak der kunden meldte inn skade på sykkelen sin etter kollisjon med en bil. Dette dekkes ikke av bilforsikring eller innboforsikring, men ble dekket av kundens reiseforsikring.

– En annen kunde satt i badstue hvor det ble litt for hett så brillene hans sprakk. Han fikk dekket kravet sitt, minus egenandel på 4000 kroner, i hans innboforsikring.

Også tyveri eller ødeleggelser på utearealene dine, kan dekkes av innboforsikringen.

– Du kan trygt la hagemøblene dine stå ute dersom de ikke er verdt en formue, for dersom de blir stjålet, kan du få erstatning via innboforsikringen, sier Emma Elisabeth Vennesland i If forsikring.

Det samme gjelder dersom utearealet ditt blir utsatt for hærverk.

– Men bor du i borettslag, har du ingen hage siden den er felles for flere, og da dekkes verken tyveri eller hærverk der av innboforsikringen, sier hun.

Få oversikt

Ketil Voll i DNB Forsikring tror mange tegner unødvendige tilleggsforsikringer fordi de ikke har god nok oversikt over vilkårene i de forsikringene de allerede har.

– Vårt råd er at du bør skaffe deg en oversikt over hva forsikringene dine dekker og heller velge gode innbo- og reiseforsikringer enn å betale mange tilleggsforsikringer her og der, avslutter han.

Les også: 450.000 nordmenn aner ikke hva slags forsikring de har