De vanligste brannfellene er kanskje ikke de du tror

Dette bør du være spesielt obs på.

Ikke kjør vaskemaskin eller tørketrommel om natta.

– Vi tenker ofte at kaffetrakter eller TV-er er årsaken til de fleste brannene. Slikt utstyr utgjør stadig en risiko, men det er kanskje andre forhold som burde få større oppmerksomhet, sier Mona Cicilie Stormoen, informasjonsansvarlig i Elsikkerhetsportalen.

Ifølge den offisielle brannstatistikken til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er det komfyrbranner som er vanligste stedet en brann starter. Hele 43 prosent av brann- og redningsvesenets utrykninger i 2016 skyldtes komfyrbranner hjemme hos folk.

Les også

Liker du å shoppe hjemmefra? Slik sjekker du om nettbutikken du handler i, er useriøs

Tørrkoking

– Tørrkoking og antenning av olje og fett på komfyrer og platetopper er de vanligste årsakene til boligbranner. Det dreier seg ofte om uforsiktighet, uoppmerksomhet og glemsomhet ved matlaging, bekrefter Stormoen.

Hun anbefaler at man kjøper komfyrvakt som sikrer at ovn eller stekeplater ikke blir stående på fordi man glemmer å skru dem av.

– Og ikke bruk komfyren når du er trøtt eller full. Last heller ned nattmatappen som viser deg veien til nærmeste nattåpne spisested. Den er gratis og lastes ned til din smarttelefon fra AppStore eller GooglePlay, tipser hun.

Les også

Her får du billigst hytteforsikring

Siden de fleste husbranner oppstår på kjøkkenet – og i forbindelse med komfyren – bør man være ekstra påpasselig her.

Varmeovner og lyspærer

Varmeovner, og lignede utstyr beregnet til oppvarming, ligger også høyt i statistikken over utstyr som forårsaker branner. Disse problemene forekommer spesielt hyppig her til lands, hvor vi stor grad baserer oss på elektrisk oppvarming.

– De fleste av brannene relatert til varmeovner, skyldes tildekking av utstyret, forteller Stormoen og sier at det da ofte er snakk om at brennbare materialer, som møbler, gardiner, sengetøy og dører kan komme for nær varmeovnene og ta fyr.

Men også enkelte lyspærer kan ha høy overflatetemperatur.

Når disse tildekkes, feilmonteres eller kommer for nært brennbart materiale, kan det oppstå brann.

Derfor anbefaler Elsikkerhetsportalen.no at man alltid bruker riktig lyspære – og at man er spesielt forsiktig med løse lamper på barnerommet.

Les også

Kjøper du bolig, blir du tilbudt å kjøpe denne forsikringen. Men trenger du den egentlig?

Vaskemaskin og tørketrommel

Vaskemaskinen og tørketrommelen utpeker seg på brannstatistikken som de mest utsatte husholdningsapparatene med branntilløp.

Stormoen forteller at det er flere ulike grunner til det, men at noen av de viktigste involverer påkjenninger som varme, fuktighet, vibrasjoner, støv og lo.

– Bruk derfor disse maskinene kun når du er hjemme og ikke om natten når du sover. Husk også å tømme lofilteret, sier hun.

Feil i det elektriske anlegg

Hver fjerde brann i norske hjem skyldes feil på det elektriske anlegget, ifølge Elsikkerhetsportalen.

– Gamle sikringsskap med skrusikringer er som regel ikke dimensjonert for et moderne strømforbruk. Du vil oppleve at sikringene stadig ryker. Gamle skrusikringer kan være brannfarlige, og høy belastning på sikringskursen øker brannfaren. Gamle sikringsskap bør derfor oppgraderes, anbefaler Stormoen.

Varmgang og brann starter ofte med en gnistring på grunn av dårlig kontakt eller jordfeil. Varmen fra gnistringen kan komme bli opptil rundt 4–6000 grader Celsius.

Så dersom du ser det gnistrer i det du setter inn eller tar ut av en kontakt, bør du gjør noe med det umiddelbart.

– Dårlig kontakt i stikkontakt forårsaker gnistring som igjen kan starte brann. Blunker det i taklampa, eller lukter det svidd? Da er det på tide å undersøke dette nærmere. Det er ofte begynnelsen på det som av og til kan resultere i brann, sier hun og fortsetter:

– Og dersom du ser at det er misfarging på støpsler eller stikkontakter, bør du ringe elektriker og få dette sjekket.

Flest branner disse tidlig på året

De fleste bygningsbranner oppstår i januar og februar, ifølge brannstatistikken til DSB.

Den viser også at hyppigheten av branner i private hjem øker fra folk står opp på morgenen og utover dagen. Det skjer flest branner i boliger på ettermiddagen, når folk kommer hjem til sin bolig, lager mat på komfyren og bruker elektriske apparater. Mellom klokka 16.00 og 19.00 var det aller høyest risiko for brann, ifølge brannstatistikken.

Men samtidig påpeker DSB at branner skjer i betydelig omfang hele døgnet.