Synes du det er få gjester på fuglebrettet og i hagen?
Slik kan du doble artsmangfoldet. - Det er en misforståelse at julenek er populært blant småfuglene.
Vi går inn i en tid der hagen er litt tristere og litt naknere. Men det kan du gjøre noe med!
Med noen enkle og riktige grep kan du gjøre hagen din til en attraktiv restaurant for småfuglene. Tilbake får du mye gøyalt fugleliv og et flott fargespekter å se på.
Morten Ree i Norsk Ornitologisk forening har en rekke tips til hageeiere.
– Fuglefôring er ikke på noen måte på retur, det er gledelig å se. Ca. 400.000 nordmenn driver med det. Seksten tusen tonn villfuglmat omsettes årlig, forteller han.
Nettopp fôret er én av tingene han vil gi råd rundt.
Variert mat
– Bruk variert mat på fuglebrettet. Mange foretrekker solsikkefrø, men ikke alle småfuglene klarer å hakke hull på skallet og få ut frøet inni. De gode gamle brødsmulene er ikke dumme å gjeninnføre på fuglebrettet. Og har du en tørr osteskorpe som likevel går i søpla, gi den heller til småfuglene, råder Ree.
En halv kokosnøtt og meiseboller er også kjærkomment for småfuglene.
– Men når det gjelder meiseboller, anbefaler vi å lage dem selv. Det er enkelt og en gøyal syssel for familien, sier Ree.
Denne saken ble første gang publisert i november 2015.
Foreningen anbefaler hjemmelagede meiseboller fordi de er mye bedre enn dem som er å få kjøpt i butikk.
– Meiseboller fra butikken inneholder en stor andel sand på bekostning av fett for at de skal holde seg faste og fine, dessuten fordi fettet fort kan harskne i innetemperaturen bollene oppbevares i. Med hjemmelagede meiseboller skal du ikke se bort fra at det kommer til å gå gjetord om hagen din blant småfuglene.
Kortreist sparer lommeboken og miljøet
Jan Erik Røer, fuglevenn og ornitolog, er tilhenger av kortreist fuglemat.
– Du kan bruke mye fra din egen hage, og plante stauder, busker og trær med frø som tiltrekker seg fugler. Mens fuglebrettet kan gi deg 10-15 arter å titte på, kan dette føre til at du kan få 20-25 arter i hagen din, sier han.
Han kommer med noen eksempler:
Stillits liker knoppurt, sidensvansen liker rognebær, hagtorn er populær blant svarttrost, gråtrost, sidensvans. Asketrær tiltrekker seg dompapen. Grønnsisik liker bjørketrær.
Røer anbefaler å plukke inn rognebærkvister tidlig høst før trostene tar alt. Lagre dem tørt og kaldt, heng dem så ut på vinteren. Plant dine egne solsikker. La vinterepler fortsette å henge på trærne.
Talgfett fra dyr er skikkelig snaddermat for småfuglene.
– Det er blitt vanligere blant folk flest å kjøpe hele eller halve slaktede dyr. Ta vare på talgfettet, putt hønsenetting rundt slik at ikke kråkefuglene tar med seg hele biten, sier Røer. Selv har han hatt suksess med å gni matfett på en litt ru trestamme, så kommer småfuglene og spiser det rett av barken . Da kan du også få oppleve en liten litt spesiell fugl som heter trekryper.
Søl i hagen
Småfuglene er ulike når det gjelder å finne mat på fuglebrettet.
Spettmeisen borrer nebbet nedi solsikkefrøene, kaster dem rundt til de finner det beste frøet. Sånt blir det rot av.
De urolige og stressede meisene tar med seg frøet til en nærliggende busk eller tre hvor de holder frøet fast med føttene og hakker hardt til spissen av frøet, slik at skallet splittes og maten frigjøres.
Dompap, grønnfink og bjørkefink sitter i ro og mak på fuglebrettet og knuser frøene med nebbet.
Mye av sølet kommer fra skallene fra solsikkefrøene. Store mengder kan være ugreit både av estetiske hensyn og fordi det kan tiltrekke seg rotter og mus.
Solsikkefrø som er beregnet på småfugl har også en ganske stiv kilospris, mener Ree.
– Det er ofte dårlig kvalitet og det følger mye skall og søppel med. Jeg tror ikke det er langt unna at det lønner seg å kjøpe ferdig rensede solsikkefrø fra bakehyllen og spandere det på småfuglene i stedet. Det vil være populært hos de artene som ikke klarer så lett spise frø med skall også, og du slipper skallsøppelet, sier han.
Plassering av fuglebrettet
Vinteren med snø og kulde er selve flaskehalsen for alt liv i naturen. Fuglene driver et enormt næringssøk for å overleve vinteren. Derfor vil mange småfugler overvinne skyhet og dukke opp på fuglebrettet. Men det er noen ting som er lurt å tenke på.
— Fuglebrettet settes eller henges opp litt åpent slik at fuglene får godt overblikk i tilfelle katter og rovfugl er i nærheten. Det må finnes trær og busker i umiddelbar nærhet som kan gi fuglene mulighet for å skjule seg ved angrep av rovfugl, sier Ree.
Videre gir han råd om følgende:
– Fuglebrettet bør stå i god avstand fra store glassflater som stuevindu og drivhus for å minske kollisjonsfaren. Samtidig må vi sørge for at vi selv har godt utsyn mot fuglebrettet slik at vi kan glede oss over og lære mer om de små fjærkledde vennene våre.
Småfuglene er smarte og lærer seg fort at menneskelig aktivitet bak et vindu ikke er forbundet med fare. Sett deg ned i godstolen og nyt synet, finn frem en fuglebok.
Hvis småfuglene ikke kommer i neket
– Juleneket hører julen til og er en fin pyntegjenstand, men ikke bli overrasket om ikke fuglene kommer. I valget mellom fuglenek eller annet fôr taper fugleneket hos de aller fleste småfuglene. Fuglenek eller kornband er fine, men det er en misforståelse at de er populære blant fuglene, sier Ree.
– Det er spesielt gulspurven som tar for seg av slike nek. Men den er mest vant til å søke næring på bakken og ofte henges nekene for høyt på staur eller i et tre. Derfor kan gjerne neket legges under en busk eller et tre når det har gjort fra seg nytten som julepynt. Det er i hele tatt lurt å strø litt fôr på bakken, lettkokt havregryn blant annet, for å tiltrekke seg fugl, da mange av fugleartene liker å hoppe rundt på bakken, forteller Ree.
Skjæreplagen
Skjæra er utskjelt, men tar man seg tid til å studere den så er den en av de vakreste fugleartene vi har, mener Ree.
– Det finnes netting man kan sette rundt fuglebrettet slik at ikke skjæra kommer seg inn. Vil man prøve å hindre dem i få fatt i meisebollen, kan det hjelpe å henge dem i en lang snor. Skjæra liker ikke at maten gynger og roterer for mye.
Det finnes også frøautomater å få kjøpt som har en gitterstrømpe trukket ned utenpå slik at bare småfugler, og ikke ekorn og kråkefugler kommer til.