Best av alt: Det blir mindre ugress å luke!

— Pallekarm er den aller enkleste måten å etablere en kjøkkenhage på.

URBANT: Pallekarmer kan gi grønt liv i asfaltjungelen.

— Pallekarmer gir et uttrykk som er litt i tiden, med en røff gjenbruksstil. Pallekarmene har nærmest blitt symbolet på den urbane dyrkingsbølgen vi har sett de siste årene, sier Helene Gallis.

Hun har skrevet boka «Dyrk Byen! Håndbok for urbane bønder», og er daglig leder i Nabolagshager.no, et firma som blant annet arrangerer kurs i dyrking.

Fordelene ved å velge pallekarm er imidlertid først og fremst praktiske.

Har du hørt om dette trikset?

UTPLANTING: – Asiatiske salater som mizuna og pak choi er blant de første som kan plantes ut når jorda har tint og vårsola har begynt å varme, forteller Helene Gallis.

— Pallekarm er den aller enkleste måten å etablere en kjøkkenhage på. I utgangspunktet er det bare å fylle rammen med jord, så er du i gang, sier hun.

Når kjøkkenhagen holdes innenfor pallens fire vegger, blir det langt mindre ugress å luke. En annen fordel er at arbeidshøyden er mer komfortabel enn om du må stå krumbøyd over et lavt bed.

I tillegg kommer den mest innlysende fordelen: Den gir deg mulighet til å dyrke, selv om du bare har grus eller asfalt å utfolde deg på.

DEKORATIVT: Med pallekarmer har du mange muligheter for dekorativ dyrking. Her er karmene malt, og en av karmene er blitt en kasse med hjul. (Foto: Görgen Persson/Boken<i> Odla i pallkrage</i>)

Balkongen er også en mulig plassering, med ett viktig forbehold.— En pallekarm full av jord og vann blir svært tung. Så du må forsikre deg om at balkongen tåler vekten, advarer Gallis.

Tidlig vekstsesong

Gallis har stått bak mange urbane dyrkingsprosjekter i Oslo, og understreker at for bybonden kan pallekarmen være en nødvendighet, selv med en jordflekk tilgjengelig.

Her er et hus utnom det vanlige!

— Bor du sentralt i de store byene, kan grunnen være forurenset. For at ikke røttene skal vokse ned i grunnen, bør du derfor ha et sperrelag mellom bakken og pallekarmen. Sperrelaget må slippe vannet ut, så bruk for eksempel en fiberduk, sier hun. Skal kassen stå på asfalt, bør du uansett stifte en fiberduk på innsiden, slik at ikke jorda renner som brune striper utover asfalten.

AVLING: Reddik er en klassiker for nybegynnere som vil ha raske avlingsresultater.
KJØKKENHAGE: Ved hjelp av en pallekarm kan du enkelt lage din egen lille kjøkkenhage.
UTSTYR: Med kjøkkenhage på størrelse med en pallekarm trenger du ikke mange store hageredskaper.

Pallekarmsesongen starter vanligvis i april-mai, avhengig av hvor du bor og hvor ivrig du er etter å komme i gang.

— I opphøyde bed blir jorda tidligere varm enn i bakken, derfor kan man mange steder plante ut allerede i april, sier Gallis. For en enda tidligere start på sesongen kan du bygge pallekarmen om til en drivbenk.

— Legger du en vindusrute eller et annet glass på toppen, slipper du lyset inn, men beskytter mot frost. Det fremskynder såsesongen 2-4 uker. Men husk å lage en mekanisme for å sette vindusruta på gløtt, aprilsola kan bli så sterk at plantene nærmest blir stekt, forteller hun.

Kjøp karmer

Har du bestemt deg for å bli pallekarmbonde, er første punkt på handlelisten å skaffe selve pallekarmene.

URBANT: Pallekarmer kan gi grønt liv i asfaltjungelen.

— Hos palledistributører kan du få pallekarmer for 60-90 kroner stykket, avhengig av hvor mye de er brukt. Prisen på hagesentrene er gjerne flere ganger høyere, tipser Gallis.Du kan også bygge tilsvarende kasse selv, bare pass på at du ikke bruker impregnert trevirke, det kan avgi giftige stoffer til jorda.

Du trenger hverken jord eller sollys!

Standardstørrelsen på en pallekarm er 1,20 x 0,80 cm, men de fås også i 80 x 60 cm.

— Det vanligste er å ha to pallekarmer oppå hverandre. Nøyer du deg med én høyde, er det bare noen få sorter som kan dyrkes, blant annet salat og jordbær, sier hun.

Et sperrelag er som nevnt nødvendig dersom kassen står på grunn som kan være forurenset. Men det kan også være en praktisk forsikring mot at ugress sprenger seg vei helt fra grunnen og opp i din nydyrkede pallekarm.

Husk god jord

For å få gode resultater er det viktig med god jord. En pallekarm krever mer enn du klarer å bære hjem fra nærmeste dagligvarebutikk.

MULIGHETER: Svært mange vekster kan dyrkes i pallekarm. Hva med å prøve deg på jordskokk?

— En pallekarm i dobbel høyde trenger rundt 400 liter jord, tilsvarende 6-7 sekker. I tillegg bør du ha i en sekk med kompost, anbefaler Gallis.Har du en pallekarm stående fra i fjor, har gjerne jorda sunket såpass sammen at det er nødvendig med påfyll. En ny sekk med kompost bør også tilføres hvert år.

Visste du dette?

— En vanlig feil mange gjør, er at de bare planter på nytt i samme jord som ble brukt året før. Men i en pallekarm må mange planter dele på en begrenset mengde jord. Derfor er det viktig å fylle på med både mer jord og næring i form av kompost, sier hun.

Tørst kasse

Plasseringen av pallekarmene er opp til deg, men Gallis minner om at antall soltimer vil styre hva du kan dyrke.

— I tillegg vil jeg anbefale å tenke på tilgangen til vann. Jorda i en pallekarm tørker fortere ut enn i et bed, så det kan bli mye vannbæring, sier hun.

Når plantene er rundt 20 cm høye, må du begynne å gjødsle.

BYBONDE: Helene Gallis har stått bak mange urbane hageprosjekter i Oslo.

— Det aller enkleste er å bruke flytende økologisk gjødsel. Sleng gjerne noen meitemark oppi kassen, de bidrar også til jordforbedring. I tillegg vil et tynt lag med halm eller gressklipp mellom plantene gjødsle og holde på fuktigheten, sier hun.Om høsten bør man la planterestene ligge, de gir nyttige mikroorganismer til jorda. Planter som skal overvintre, for eksempel jordbær, bør dekkes med granbar eller lignende.

Og selv om årets pallekarmavling blir en suksess, bør du ikke nødvendigvis gå for samme oppskrift neste år.

— Vekstskifte, altså å dyrke forskjellig ting hvert år, er viktig. Det beskytter mot plantesykdommer og skadedyr, og utnytter næringsstoffene i jorda bedre, forklarer Gallis.

PARSELLHAGE: «Herligheten» parsellhage i Bjørvika består utelukkende av pallekarmer.

Vi kan også anbefale disse artiklene. Ta deg gjerne tid til å lese!