Slik forandret de det gamle meieriet til en moderne bolig

Den 1000 kvm store eiendommen lå ute til 1,2 millioner kroner. En liten rubrikkannonse i avisen forandret livet til Atle Geving og Lene Stangebye Geving.

MEIERI: Atle Geving og Lene Stangebye Geving har skapt et unikt hjem i de gamle bygningene. Allrommet med stue, kjøkken og hems ligger i det gamle ysteriet.

Fire bygninger og ti mål tomt, med prisantydning 1,2 millioner kroner. Klart de måtte dra på visning!

KJØKKEN: Kjøkkeninnredningen har en egenkomponert forskalingsplate som benk. Kjøkkenøya er et gammelt varmeskap fra et kloster.

Første gang kjørte de en litt tungvint vei og tenkte at dette egentlig var for langt unna byen.Men så fant de en kortere vei til det gamle meieriet på Burstad i Enebakk, og etter flere visninger, delvis med kaffe, vafler og slektninger medbrakt, tok de en beslutning om å legge inn bud.

TILBYGGET: I tilbygget som tidligere var landhandleri, er det blitt god plass med gjesterom, bad og oppholdsrom i andre etasje, og hjemmekino, vinkjeller og mancave i underetasjen.

De fikk ristet av seg de andre interessentene og kunne etablere seg for noen hundre tusen kroner mindre enn de fikk for den 96 kvadratmeter store leiligheten i Oslo. — Det var så mange rom her, så stort! I begynnelsen hadde jeg nesten mareritt flere netter, jeg drømte at Atle åpnet en dør og fant ti rom til, forteller Lene og ler.

BADEKARET: Badekaret i støpejern er over 100 år gammelt og ble kjøpt brukt.

Først bodde de i det gamle melkemottaket mens de rev alt innvendig i hovedhuset og ysteriet for å komme frem til de eldste lagene og tenke ut løsninger videre.— Vi visste ikke hvordan vi skulle ha det, det måtte vi finne ut av underveis, forteller Atle.

MYE FOR PENGENE: En leilighet på Grønland i Oslo ble byttet ut med ti mål tomt og fire bygninger på Burstad i Enebakk.

De endte opp med å pusse opp en utleieleilighet i enden av hovedhuset som de bodde imens de laget bolig til seg selv i resten av huset, samt i det gamle ysteriet i en tilstøtende teglsteinsbygning. Sjekk leiligheten:

Les også

Arkitekten har brukt sine beste triks hjemme

Luksusproblem

Familien har god plass her. Veldig god plass.

MEIERIBYEN: Mye har skjedd i ”Meieribyen” siden Lene Stangebye Geving og Atle Geving kjøpte eiendommen for 14 år siden.

— Det var et skikkelig luksusproblem, hva skulle vi bruke all plassen til? Det endte med hjemmekino, vinkjeller, badstue, bordtennis- og treningsrom – muligheter vi aldri hadde sett for oss at vi kunne ha, forteller Atle.Nå bor de på 450 kvadratmeter selv, mens utleieleiligheten er 100 kvadratmeter.

MANCAVE: I kjelleren i tilbygget har Atle sin egen mancave med musikk,kunst, bøker og whisky. Platespilleren ble kjøpt på loppemarked, og møbelet fulgte med.

Atle Geving, som er arkitekt med spesialfelt innenfor fasader, har kontoret sitt i det gamle melkemottaket.Lene har tatt i bruk andre etasje i låven til sin virksomhet.

MANGE AVDELINGER: Det store allrommet har flere avdelinger. Her er en sofakrok.

Hun er grafisk designer, men for litt over et år siden hadde hun lyst til å begynne med noe annet.Sementfliser, for eksempel. Som ungjente bodde hun et halvt år i Montpellier, hvor hun la merke til de mange fine, gamle, franske sementflisene.

SHOWROM: Den gamle låven er bygget om for å huse et 100 kvadratmeter stort showroom for salg av sementfliser.

— Jeg tenkte først at jeg kunne begynne å tegne fliser selv, så jeg la ut på reiser til Marokko, der mye av sementflisproduksjonen foregår i dag. Jeg besøkte mange fabrikker, og sånn kom jeg over det amerikanske ekteparet bak Popham Design. De har en egen fabrikk i Marrakech. De manglet distributør i Norge, og der var jo jeg, forteller Lene Stangebye Geving.

VINKJELLER: For et par år siden innredet ekteparet Geving en elegant vinkjeller i huset. Her har de kalket veggene, lagt fliser og satt inn lys. To akevittønner fra Vinmonopolet er dekorative elementer, for anledningen besøkt av katten Solo.

Og for å gjøre en lang historie kort: I januar i år åpnet hun showroom i den gamle låven på tunet.

Landhandel

På baksiden av hovedhuset var det et tilbygg der det hadde vært landhandel siden 60-tallet.

TEGNET SKJENK: Skjenken er tegnet av Lenes bestefar på 1930-tallet. Maleriet er laget av den katalanske kunstneren Prim Fullà.

Atle og Lene tok i bruk tilbygget for noen år siden, gravde ut kjelleren, fjernet gulv og skapte et stort, lyst allrom omkranset av soverom og bad, samt opplegg til kjøkken, hvis det en gang skulle bli aktuelt å skille ut delen som en egen leilighet.

LAGET SKILT: En av de første årene på meieriet, laget Lene såpe av lut og olje. De fant et gammelt trestempel fra Enebak Aktiemeieri på et loft og brukte det som utgangspunkt for dette skiltet.

I underetasjen er det blitt plass til kinorom, vinkjeller og et rom Atle humoristisk omtaler som sin mancave, med bøker, musikk og whisky.

GARDEROBE: Familien i Enebakk har riktig god plass, og ett av rommene i andre etasje er blitt et romslig walk-in closet. Den hvite stolen er fra Verner Panton.

Datteren Nora var åtte år, mens sønnen Jonas fortsatt ikke var unnfanget da familien flyttet til Enebakk.Nå har Nora flyttet ut, mens Jonas på 13 har ungdomsrom i tilbygget.

HÅNDMALT: Tapetet på soverommet er håndmalt i Shanghai. Lene fant en produsent på nettet, sendte en tegning av veggen og fikk tapetet tilsendt i riktige mål.

Da Lene og Atle kjøpte det gamle meieriet, gikk det en vei rett over eiendommen, og det var ingen hage her.Nå går veien utenom det koselige tunet, og i hagen har frukttrær og busker blitt store og fine. Familien Geving har funnet sitt paradis.

Les også

- Det fantes to frukttrær, og en del bærbusker, men ellers var det ingenting

Les også: