Bolig

Art Deco i Buvika: – Sparte nærmere en million på å lede husbyggingen selv

Da May Britt Markussen Bjørnevaag skulle bygge hus, så hun for seg et art deco-aktig, hvitt hus, litt Miami Beach. Sånn ble det.

FIKSET SELV: May Britt Markussen Bjørnevaag ledet husprosjektet selv. Det sparte hun en del penger på. Penger som kunne brukes på andre ting. Huset er fullt av smarte løsninger.
  • Kjersti Lunnan Aass

May Britt Markussen Bjørnevaag (35) var nyskilt og småbarnsmor da hun bygget hus i Buvika for fem år siden.

Hun fant en flink arkitekt, og i samarbeid med ham tegnet hun drømmehuset sitt.

– Jeg hadde klare tanker om hva jeg ville ha, og arkitekten og jeg hadde en fin dialog. Det er ikke så mye som er forandret siden førsteutkastet, og huset er blitt akkurat slik jeg så det for meg, sier Bjørnevaag.

PROSJEKTLEDER: May Britt Markussen Bjørnevaag var selv prosjektleder da hun fikk bygget huset sitt for noen år siden.

Høsten 2012 flyttet hun inn sammen med døtrene Martine Dorothea (nå 14) og Zarah Nicholine (nå 11).

Siden den gang har hun giftet seg med Kristian Bjørnevaag (33) og fått sønnen Max Emrik (1).

Skiftet beite

35-åringen, som opprinnelig er sykepleier, skiftet beite totalt og ble butikkgründer da hun åpnet sin første Søstrene Grene-butikk i Trondheim i 2010.

Siden er det blitt seks butikker til i Trøndelag og Ålesund, og innimellom har hun altså bygget hus. Der tok hun like godt prosjektledelsen selv.

– Jeg liker å ha kontroll, og jeg hadde jo litt erfaring med å lede store prosjekter etter å ha startet noen butikker, selv om dette ble i en annen skala. I tillegg sparte jeg nok nærmere en million kroner på å lede husbyggingen selv, og dermed kunne jeg heller legge penger i andre ting.

I tillegg gjorde hun mye av arbeid selv, blant annet maling av vegger.

DRØMMEHUSET: Ferdig og art deco-inspirert.
Les også

Funkishus med sjøutsikt var den store og urealistiske drømmen. Så skjedde det noe uventet.

MIKS: Bjørnevaags stil er klassisk og ren, og stuekroken er innredet i en blanding av billige og dyrere møbler.
SAMLINGSPUNKT: Den store kjøkkenbenken er familiens viktigste samlingspunkt. Her gjøres det lekser og lages mat.
SAMLET: Bjørnevaag elsker at det er stort, luftig og åpent, så adskilt kjøkken og stue var aldri aktuelt. Spisestuen er hvit og luftig med svart bord og svarte lamper som kontrast. De store vinduene gir flott utsikt over Buvika.
Les også

Hytta er «kun» 20 kvadrat: – Folk tar til tårene når de kommer hit

Rimelige løsninger

Det hvite huset ligger i en skråtomt i Snøfugllia boligfelt med utsikt mot Buvika og Byneset utenfor Trondheim.

Bjørnevaag ville ha utleiedel med uteplass i kjelleren og et eget uteområde på oversiden.

MØRKE VEGGER: TV-stuen i andre etasje er lun og mørk, og sofaen er plassbygget av en møbelsnekker. Det runde vinduet setter et spesielt preg på rommet.

– Jeg ville ha litt avrundede kanter, rundt vindu, buede vegger, og jeg ville ha et vedlikeholdsfritt hus. Reisverket er i tre, men utvendig er huset kledt i en spesiell type plater med murpuss, forteller hun.

– Jeg så bilde av en kjempefin trapp i et blad, men den var altfor dyr. I stedet sjekket jeg litt rundt og fant et firma som kunne bygge en lignende trapp til en brøkdel av prisen.

LITT FARGE: Gangen i andre etasje er malt i fargen Warm Blush. På den hvite veggen i trappen er det satt opp 3D-plater laget av sukkerrør.
SPARE PENGER: May Britt likte en trapp hun så bilde av i en reportasje, men den var altfor dyr for henne. I stedet kontaktet hun firmaet nytrapp.no som laget en lignende trapp på bestilling. Rundt trappen er det satt opp glassrekkverk som gjør rommet lyst og luftig.
DETALJER: 35-åringen har sans for detaljer og har laget små stilleben rundt omkring i huset.

Praktisk

Huset er fullt av gjennomtenkte og praktiske løsninger.

Fra garasjen er det for eksempel laget en liten «skosluse» inn mot entreen slik at sko ikke trenger å ta plass og skape rot i selve inngangspartiet.

I et skap utenfor badet i andre etasje er det bygget en klessjakt som sender skittentøyet rett ned på vaskerommet. Huset har masse oppbevaringsplass i egne rom slik at det er lett å holde et ryddig inntrykk. For ryddig vil 35-åringen helst ha det.

Åpen løsning

Store oppholdsrom var en hovedprioritering da huset ble tegnet.

– Jeg elsker rom som er store og åpne og har en luftig følelse, så det var helt bevisst å lage relativt små soverom og i stedet bruke plass på store fellesområder, sier Bjørnevaag.

I andre etasje er det gjort plass til en stor tv-stue med plassbygget sofa, og i første etasje er det en åpen og luftig stue- og kjøkkenløsning med store vinduer.

Bjørnevaag ville ha færrest mulig søyler og bjelker i det åpne rommet, og en smart løsning ble bærebjelker med innfelte hyller mellom spisestuen og kjøkkendelen.

– Vi sitter mye ved kjøkkenbenken, det er samlingsplassen vår. Her gjør ungene lekser, her spiser vi, her er det supersosialt og en deilig utsikt.

Klassisk stil

Huset er på tilsammen 400 kvadrat inkludert garasje og utleiedel.

Kjellerleiligheten kan lett tas tilbake hvis det blir behov for det etter som barna vokser til.

– Jeg er opptatt av å leve i nuet. Samtidig må man ta høyde for at behovene endrer seg etter hvert, da er det fint å ha mulighet til å gjøre forandringer.

SOVEROMMENE: Bjørnevaag bor mye på hotell, og hotellfølelsen har hun forsøkt å bringe hjem til soverommet i Buvika. Her er det mykt og deilig teppegulv. Max Emriks rom er lyst og praktisk innredet med prikkete tapet på den ene veggen.
UTSIKT: Det er ikke noe å si på utsikten fra badekaret på hovedbadet. Baderomsinnredningen er hvit og delikat mot de grå flisene.

Bjørnevaag har alltid vært interessert i interiør, og er bevisst på at smaken kan forandre seg over tid. Derfor har hun valgt rene linjer og en enkel, klassisk stil det er lett å gjøre endringer med hvis hun skulle få behov.

– Jeg liker å blande billig og litt dyrere ting, og jeg vil vel si at stilen min er litt konservativ. Jeg trives best når det er rent og enkelt, sier hun.

– Alt må skje fort. Får jeg en idé, skulle den helst blitt utført i går, sier 35-åringen og ler.

Les mer om

  1. Trondheim
  2. Arkitektur
  3. Bygg og eiendom
  4. Interiør
  5. Trend
  6. Bolig
  7. Hjemme hos