Bolig

Slik gir du gipsveggene et ekstra løft

Dekorasjonslister kan bli brukt til annet enn å skjule sprekker.

  • Richard Ribe
    Interiørdesigner og eier av Atelier Ribe. Ønsker å dele ting jeg inspireres av, nyheter innen design, og praktiske interiør tips. Instagram: @richardribe

Bruk av dekorasjonslister har røtter 3000 år tilbake i tid, fra kulturene rundt middelhavet. Men også i Norge kan vi se flotte utsmykninger av både gips,tre og godt håndverk. Her skal jeg gi dere en guide til hvordan du med lister enkelt kan sette ditt eget preg på hjemmet.

høydekjøkkenbord
høydekjøkkenbord

Dette trenger du:

Sag, spiker, spikerpistol/hammer, dor, sparkel, sandpapir, målestokk, maling, malekost og lister.

1\. Lag ett par klosser på ca 5 cm som du kan bruke som mal, for å finne riktig og samme avstand mellom listene.

høydekjøkkenbord

2\. Når du har funnet ut hvor høy du vil ha stukkaturen, kutter du opp alle listene som skal gå loddrett, på samme høyde, med 45 graders vinkel. De horisontale listenes lengde kommer an på hvor lange veggene er , og hvor vinduene er. Det kan være fint å sentrere listene under vinduene, men det er opp hver enkelt hvor “lange” stukkatur-firkanter man ønsker. Det finnes mange gode ideer på nettet, og hvis du søker på “DIY moulding”, kan du finne masse god inspirasjon.

4\. Har du gipsvegger holder det å spikre/skyte listene direkte på veggen uten lim. Da blir det også lett å fjerne listene ved en senere anledning.

høydekjøkkenbord

5\. Når du har satt på alle listene der du ønsker, må alle spikerhull sparkles slik at det blir helt glatt og jevnt. Sitter det noe overskuddsparkel igjen på listene, pusser du det lett av med et fint sandpapir.

høydekjøkkenbord

6\. Mal listene 2-3 ganger når du har fått de opp på veggen. Malingen vil også være med på å tette små ujevnheter som måtte være igjen etterat du har sparklet. Er det lenge siden du malte veggene, kan det være lurt å male over veggene, før du setter på stukkaturen, det gjør faktisk jobben enklere.

høydekjøkkenbord

Les mer om

  1. DIY
  2. Interiør
  3. Oppussing
  4. Abito