Hva skal følge med boligen når du selger?

Altfor ofte oppstår det konflikter og misforståelser om hva som skal følge med når en bolig blir overdratt til ny eier. Kan selger beholde kjøleskapet selv om det er innebygget? Hva med lysekrona i stua? 

De fleste boligkjøp foregår uten konflikter, men samtidig kan skuffelsen bli stor dersom noe du trodde skulle følge med på kjøpet ikke gjør det.
  • Gustav Sædberg

Når man skal flytte ut fra en bolig eller en leilighet – og når man skal overta en bolig eller leilighet – er det en del spørsmål om hva som skal følge med av innbo og inventar på overtakelsen.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og flere bransjeorganisasjoner har laget en standard inventarliste som fungerer som en meget god «mal» for dette. Avhendingslovens §3-5 gir en delvis oversikt over det som i utgangspunkt skal følge med av det som er fastmontert og varig innredning med boligen.

Inventarlista nevnt over har en oversikt over flere deler som den kan være spørsmål om. Noen av punktene kan tenkes som en selvfølge, eksempelvis kjøkkeninnredningen, badekaret, peiser og planter utenfor boliger. Men listen har også noen punkter som kan være mindre åpenbare; som hvitevarer kjøkken, postkasse, lysekroner, dekodere og liftgardiner. Og til og med lyspærer skal følge med de lampene som følger boligen!

Les også

Ikke kast leietakeren ut på egen hånd

Boligselger bør tenke nøye over hva du ønsker å ta med på flyttelasset og hva som kan bli stående. Kjøper kan ikke forvente å få med gjenstander som det er spesifisert i salgsoppgaven at ikke følger med.
Les også

Dette avgjør prisantydningen

Et viktig moment på inventarlista er brannutstyr. Det er påbudt at selger leverer boligen eller leiligheten med godkjent brannutstyr på overtakelsen. Det må da leveres godkjent røykvarsler og godkjent brannslokningsapparat eller brannslange.

Det er i dag lov til å fravike inventarlista for en boligselger, men dette må gjøres uttrykkelig og skriftlig før man inngår en avtale med en kjøper. Det naturlige er da at man opplyser i en salgsoppgave om hva som ikke følger med av inventar iht. inventarlista.

Les også

Dette bør du allerede gjøre nå, dersom du skal selge til høsten eller vinteren

Det kommer jevnlig nye momenter som gir noen spørsmål. Det siste nå er spørsmålet om ELBIL-Ladere følger med eller ikke. Noen av disse følger jo med til en bestemt bil – og noen er standard ladere til flere typer biler. Det er derfor anbefalt at en boligselger informerer i salgsoppgaven om en slik lader følger med eller ikke – for å unngå en diskusjon om dette.

Spør gjerne eiendomsmegleren din om råd når det gjelder hva du som selger skal informere om når boligen eller leiligheten legges ut for salg.