Denne kan gjøre stor skade i hagen din: Slik takler du den
– I år har været gitt svært gode forhold for oldenborrene.
Fem spørsmål og svar om oldenborrlarven.
Eksperten: Tea Turtumøygard
Utdanning: Biolog
Jobber som: Naturforvalter i Bymiljøetaten i Oslo
Den tørre og varme sommeren i sør har fått grevlingene til å trekke inn i hager. Når de graver hull i plenen, er det ofte fordi de jakter på oldenborrer. Larvene legger nemlig egg i tørr plen og er populær mat for grevlingene. Men hva kan vi gjøre med den? Vi har spurt en ekspert.
1. Hva slags type dyr er oldenborrlarve, og hvordan lever den?
– Oldenborrelarver er rett og slett larvene til oldenborrebillen. Det finnes tre arter av oldenborre som kan gjøre skade på plen i Norge. Det er kastanjeoldenborre, sankthansoldenborre og hageoldenborre. Oldenborrene svermer på forsommeren, ofte rundt Sankthans, og legger deretter eggene sine i plenen. Larvene som klekkes, overvintrer i plenen ved å trekke ned i jorden, og om våren beiter de på gressrøttene og kan gjøre stor skade.
Været har gitt «grevlingår» i Oslo: – Jeg er redd grevlingene skal ødelegge grunnmuren
2. Hva gjør den med hagen?
– Larvene spiser gressrøtter og kan gjøre stor skade på gressplenen. Typiske tegn på at du har oldenborrelarver i plenen, er gule flekker. Skadene kan også forsterkes ved at fugler og grevling graver opp larvene.
Ekspertene svarer: Hva gjør jeg dersom naboen har planter på fremmedartslisten i hagen sin?
3. Er den skadelig på noen måte?
– Bortsett fra å forårsake gule flekker på plenen er oldenborrene helt ufarlige.
4. Hvilke forebyggende tiltak kan man gjøre for å unngå å få den i hagen?
– Oldenborrene foretrekker å legge eggene sine i tørr plen. Det kan derfor være lurt å vanne plenen hyppig i juni. I år har trolig det ekstremt tørre været, kombinert med vanningsrestriksjoner, gitt svært gode forhold for oldenborrene.
Har du egentlig lov til å klippe gresset søndager og andre helligdager?
5. Hvis man allerede har larven i hagen: Hvordan takler man den slik at den gjør minst mulig skade?
– Da er tiden din beste venn. Har man først fått dem i plenen, er det dessverre lite man kan gjøre, foruten å forebygge skader for neste sesong. Kanskje er du heldig og får en grevling på besøk, grevlingen elsker oldenborrelarver. Den kan imidlertid gå hardt til verks på plenen for å få tak i dem. Da må man nesten spørre seg selv hva som er verst: gule flekker med død plen eller små hull etter grevlingens arbeider?