Bolig

Slik fjerner du flekker på treverk

En lang vinter kan sette dype spor, men fortvil ikke: Alt kan repareres.

SVARTFLEKKET: En metallboks setter fort svarte flekker på kjøkkenbenken. Men fortvil ikke – du kan fjerne dem med saltsyre! Foto: Carl Martin Nordby

  • Grethe Brandsø

Vårsolen kaster nytt lys over treet, ute som inne. Plutselig syns det hakket i gulvet og den flekken på benken så altfor godt, og nå skal rester av gammel moro bort!

— Tre er et levende materiale i den forstand at det beveger seg litt og for eksempel krymper og sveller med endret fuktighet. Men mange tresorter, for eksempel eik, bøk og ask, er i utgangspunktet veldig harde og slitesterke materialer. Gulvet, benken og bordet har nærmest evig liv om du ikke sliter det ut mekanisk ved bruk, sier Per Otto Flæte ved Treteknisk institutt.

Men hverken storbruk eller en livat fest trenger å bety døden for møblementet.

Og det er mange småreparasjoner du kan foreta selv for å la treet leve lenger.

MALESAKER: Mindre riper i treet kan du "fjerne" med barnas vannfargeskrin: Bland riktig farge, pensle på og forsegle med klar neglelakk. Foto: Carl Martin Nordby

Her er tipsene du trenger ute i vår!

Les også

Ti tips til våronn i hagen

Ringvirkning

Hvite ringer etter glass kan forekomme på alt overflatebehandlet treverk. Det skyldes varme og fuktighet, gjerne i kombinasjon – eller alkohol.

— Dette kan være vanskelige flekker å få vekk, men forsøk med en ren fille med litt Lynol eller lignende, og stryk lett og raskt over, anbefaler snekkermester og medforfatter av «Den store Møbelboka», Anne Cathrine Hagen.

FLEKKFJERNING: – Metallflekker kan du fjerne med oksalsyre eller saltsyre, sier møbelsnekkermester Anne Cathrine Hagen, hos Møbelverkstedet i Oslo. Foto: Roald, Berit

— Men følg med om det virker! Hvis ikke, lar du det være. Så gjør du ikke vondt verre, legger hun til.

— Det går også an å prøve «Antikkvoks» eller «Ringfjerner», som fås kjøpt hos fargehandler, men les bruksanvisningen nøye.

Nå gjelder det å være rask, skal du bli kvitt sneglene:

Les også

Dårlige nyheter for norske hageeiere: Nå er brunsneglen tilbake.

Hakk i platen

Ustoppelige danseløver med stiletthæler er et kjent skrekkscenario for tregulveiere, og det beste er kanskje å forby dem?

Ikke nødvendigvis, siden snekkermesteren vet råd:

EFFEKTIVT: Du får kjøpt saltsyre i fargehandel eller du kan lage en blanding selv av oksalsyrekrystaller fra apoteket. Pensle på metallflekken, vask over med svakt salmiakkvann og skyll med vann. Foto: Roald, Berit

— Har du fått et hakk i parketten, eller i en annen type tregulv eller tremøbel, kan du prøve å dampe det opp. Legg en fuktig klut over skaden og hold en loddebolt over. Da vil fibrene svelle og reise seg igjen. Etterpå kan du pusse forsiktig med veldig fint sandpapir og lakke over med samme type lakk, forklarer Hagen.

— Et alternativ til mindre riper er å finne frem barnas vannfargeskrin, blande riktig farge, pensle på og forsegle med klar neglelakk, tipser hun.

Visste du dette?

Les også

Dette er de dummeste stedene å gjemme husnøkkelen

I fyr og flamme

Etter stilett-piruettene, når de levende lysene nesten er brent ned, er det frem med jernet.

— Stearinflekker på treverk fjernes enkelt ved at du skraper av det du kan, og bruker trekkpapir og varmt strykejern på resten, råder mester Hagen.

— Legg trekkpapiret over flekken og stryk forsiktig oppå. Da trekkes stearinen ut.

TØRT: Tørk alltid bort hvis du søler det eller annen væske på treverk – grundig. Tre og fukt er nemlig en dårlig kombinasjon. Foto: Carl Martin Nordby

Har du fått merker etter for eksempel sigarettglør, kan du forsiktig pirke bort det som er brent, og så fylle i formtre eller farget voks som fås kjøpt hos fargehandler eller i restaureringsbutikk. Andre vanskelige flekker, som kaffe, vin eller blod, kan man behandle på samme måte som flekker på klær.— Prøv med en klut med for eksempel Biotex eller Klorin, anbefaler snekkeren.

— Treverket kan bli litt lysere av denne behandlingen, men det er jo bedre at alt blir litt lysere enn at det er pent mellom flekkene, tilføyer hun.

OLJE: Sett gjerne inn ubehandlet treverk med for eksempel vaselinolje. Det hindrer mye søl og smuss i å sette flekker. Foto: Carl Martin Nordby

Kaffedoktor

Mørke ringer under trøtte dagen-derpå-øyne kureres kanskje med kaffe, mens kaffeboksen igjen setter svarte flekker på kjøkkenbenken.

— Metallflekker kan du fjerne med oksalsyre eller saltsyre, opplyser Anne Cathrine Hagen. Saltsyre får du kjøpt i fargehandel, eller du kan lage en blanding selv av oksalsyrekrystaller fra apoteket.

— Pensle på flekken, vask over med svakt salmiakkvann og skyll med vann, sier hun. - Det tar knekken på flekken.

Det trenger ikke koste deg én krone:

Les også

Syv tips for å skape vårstemning inne

Utørst

TØRRVASK: For mye vann på tregulvet kan gi stygge resultater i for eksempel parkettskjøtene. Men leser du vedlikeholdsveiledningen fra produsenten nøye, og har lært noen fikse knep, er tre et og varig produkt. Kanskje det dessuten holder å tørrmoppe parketten innimellom? Foto: Carl Martin Nordby

Vann er den beste tørsteslukkeren, men tørk alltid bort hvis du søler det eller annen væske på treverk – grundig. Tre og fukt er nemlig en dårlig kombinasjon.— Treet sveller hvis det blir utsatt for mye fukt, og dette kan gi stygge resultater i for eksempel gulvbordskjøtene, påpeker Per Otto Flæte hos Treteknisk institutt.

Leser du vedlikeholdsveiledningen fra produsenten nøye, og har lært noen fikse knep, er tre et varig produkt. Med andre ord: Treskallen som vimset ned vinglasset og bommet på askebegeret kan faktisk inviteres igjen – på vårfesten også. Alt kan repeteres!

Vi kan anbefale deg disse boligsakene i tillegg. Lyst til å ta en kikk?

Les også

Verdenskjent ryddeguru: Rydd én gang, og du trenger aldri rydde igjen

Les også

Slik bygger du laftehytte

Les også

Boksehansker og gymlocker i stuen? Selvsagt går det an!

Les også

Kakkelovner kan veie opptil 2,5 tonn

Vil du ha mer inspirasjon? Da tipser vi om vår instagramkonto Bolig og Hjem, spekket med bilder fra alle de spennende hjemmene vi besøker. Følg oss gjerne!

Les mer om

  1. Bolig
  2. Tips og triks