Bolig

Oppfyller du regelverket for røykvarslere?

Dette er minimumskravet.

BRANN OM NATTEN: Du bør koble røykvarslerne sammen, anbefaler DSB. Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten.

Det er ni branner hver dag, ifølge tall fra i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). 1. desember er Røykvarslerens dag, og DSB minner om at det er på tide med bytte og testing av røykvarslerne.

Husk spesielt på risikoutsatte grupper, om du er pårørende til eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne eller rusmisbrukere.

– Risikoutsatte grupper kan være vanskelige å nå med vanlig informasjon. Derfor er vi avhengige av at de pårørende tar et ekstra ansvar. Sjekk om dine nærmeste har røykvarsler som fungerer og om de har behov for en komfyrvakt, sier direktør Cecilie Daae i DSB ifølge en pressemelding.

Les også

10.000 brannfarlige radioer fortsatt i bruk

Nye krav

Før holdt det at du hørte røykvarsleren når du sov.

– Man må minimum ha en varsler eller detektor i hver etasje, og den skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor teknisk rom. Mange må nok ha flere, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i DSB til oss.

Visste du at du må ha minimum én røykvarsler i hver etasje i boligen din? Det er fordi det er en ny forskrift om brannforebygging ble innført fra 1. januar 2016, ifølge Dinside.no.

Det ligger et større ansvar på privatpersonene nå enn før, men antallet røykvarslere vil kun bli kontrollert i forbindelse med tilsyn.

– En kan tenke seg at noen forsikringsselskap ville lagt seg på en avkorting hvis man har for få røykvarslere og det begynner å brenne. Men det er det ikke myndighetene som vurderer, det er forsikringsselskapene. Men du kan få pålegg ved tilsyn, sier Pedersen.

Les også

Tre årsaker til at det er høysesong for brann nå

Varslere pr. 60 m²

Så langt i år har 31 personer omkommet i brann, ifølge Verisure.

Samtidig som kravet om antall røykvarslere øker, meldte DSB i januar om det laveste antall omkomne i brann siden 1979. Rundt 60 personer omkommer i brann hvert år. Men tallene for 2015 viser at det i fjor omkom 35 mennesker i brann.

– Hvorfor er det viktig med en røykvarsler i hver etasje?

– Alt tyder på at tidlig varsling redder liv. Det er viktig at man detekterer røyk og varme så tidlig som mulig, sier Pedersen.

Ha minst en røykvarsler pr. etasje, minst én varsler pr. 60 kvadratmeter og ikke større avstand mellom to røykvarslere enn tolv meter, anbefaler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps nettside sikkerhverdag.no. De anbefaler at man seriekobler optiske røykvarslere.

Les også

Hva gjør du hvis boligen har feil og mangler?

Flere endringer i forskriften

I den nye forskriften er det lagt opp til at kommunene får mer frihet og mer ansvar, ifølge Pedersen. Man teller ikke lenger hvor mange piper som er feid og hvor mange tilsyn som er utført. Det er opp til kommunene.

I tillegg er det gjort et tydeligere skille mellom eier og bruker av bygg, for eksempel eier og leietager.

– Det handler om at eier har et tydelig klart ansvar for alt det tekniske, og konstruksjon. Bruker har ansvar for å holde det ryddig og sørge for at folk kommer seg ut. Eier skal sørge for at riktig antall røykvarslere er på plass, men bruker eller leietager må skifte batteri i varsleren, sier Pedersen.

Det er også laget en tydeligere hjemmel for at brannsjefen kan legge inn forskrift mot å tenne ild utendørs, ved behov.

Deler av denne saken ble publisert første gang 25. januar 2016.

Les mer om

  1. Brann
  2. Varsling
  3. Soverom