Leiligheten var slitt, upraktisk og oppdelt i mange små rom

Arkitekt Bjørnar Johnsen har skapt et praktisk og personlig hjem i en gammel bygård.

SITTEPEIS: Bjørnar Johnsen på sittebenken til den oppmurte peisen. Putene er sydd i Marrakech. Plassen under benken er perfekt til å oppbevare ved.

Det første Bjørnar Johnsen gjorde da han hadde kjøpt leiligheten, var å tegne den om.

— Jeg synes det var et meget interessant case og så straks potensialet. Leiligheten hadde store flotte vinduer og gjennomgående lys. Og jeg bet meg merke i det gamle, brede og originale listverket, forteller Johnsen.

UNIK MIKS: Sara, datteren til Bjørnar Johnsen, er ofte på besøk og tilfører nye detaljer i leiligheten.

I utgangspunktet var den 93 kvadratmeter store leiligheten slitt, upraktisk og oppdelt i mange små rom.

Prøveprosjekt

TRIVSEL: Sivilarkitekten Bjørnar Johnsen stortrives. Kjøkkenet er det rommet han bruker mest. Bruken av nytt og gammelt har gitt boligen et personlig preg.

Til daglig jobber Bjørnar Johnsen som utviklingsleder i Infill, et firma som jobber med boligutvikling og byreparasjon.

ORIGINAL OPPVASK: Kjøkkenbenken og servanten er uten skjøter og er bestilt fra Danmark. Hyllen over vasken har elementer fra ulike verdensdeler, som vintage vannflasker fra Buenos Aires, et motiv med gul innramming fra Bangkok og nostalgiske norgesglass.

Selskapet satser på små, utfordrende og gjerne inneklemte tomter. Erfaring med arealeffektivitet kom denne gang godt med på hjemmebane.I tillegg bestemte Johnsen seg for å teste ut et par bygningstekniske ideer, og fokusere på spenningen mellom nytt og gammelt, flyt og lysforhold.

KOMPAKT: Boligen har et adskilt toalett. Veggene er dekket av murpuss og mosaikk.

Prosjektet tok ni måneder, og startet med en storstilt rivning.Boligens innvendige yttervegger, vinduer, listverk, rosetter, stukkatur og gulv var det eneste som sto igjen da rivningsarbeidet var ferdig.

PEISKOS: Boligen har to peiser. En i stuen og en på kjøkkenet. Under peisen er det satt av plass til oppbevaring av ved.

Dette ble det nye utgangspunktet, og et perfekt skall for Johnsens planer. Det store åpne området skulle inneholde stue og kjøkken. Området ble skilt av med en lettvegg med døråpninger på begge sider.

SOFAKROK: Den lille stuen rommer en romslig sofa. I stedet for at bilder henges på veggen er de i stadig forflytning fra rom til rom, enten stående opp mot veggen, eller oppå møbler.

Johnsen satte inn brede, spesialtilpassede skyvedører for at rommene skulle kunne oppleves som ett når dørene var åpne.Han ønsket også å utnytte lyset fra begge steder. De massive dørene måler 275 cm i høyden, og er i oljet eik.

De demper støy og sparer plass fremfor vanlige dører. Håndtakene er bestilt fra Tyskland.

— Soverommet og badet har dører og beslag i samme materiale, men disse er utstyrt med lås. Badet har også to innganger. Flyt og fleksibilitet er et gjennomgående tema, forklarer Johnsen.

Betongeffekt

Alle flatene i boligen er dekket med malt sparkel. Hele tre lag er brukt for å skape en betonglignende effekt.

Det moderne matte uttrykket er en kontrast til det bevarte listverket, som er malt opp med høyglansmaling – samt til nostalgisk stukkatur og rosetter.

Tanken har vært å lage en smart, gjennomført, varm og moderne leilighet.

Boligen har også fått to peiser. En i stuen og en på kjøkkenet.

I stuen er peisen integrert i en egen sittebenk, som danner en liten lounge.

Puter i grovt konjakkfarget skinn, sydd i Marokko, gir noe mykt å sitte på og skaper kontrast til øvrige farger og materialer.

Les også

At hun leier stopper henne ikke fra å pusse opp i blant

Åpne rom

Kjøkkenet på 30 m² har sivilarkitekten utstyrt med integrerte skap og hyller, hvor hver nisje er utnyttet.

— Høyskapene står på stram rekke og strekker seg mot taket. Her er det godt med oppbevaringsplass. Det er noe jeg kaller en funksjonsvegg, sier Bjørnar Johnsen.

På baksiden, inn mot baderommet, finner vi også integrerte skap.

— Denne veggen, midt i boligen, er planlagt til miste detalj, forklarer han.

En praktisk og romslig kjøkkenøy er valgt i en matt leiregrå farge.

Johnsen bestilte stålplaten som dekker øyas overflate på mål fra Danmark. Det viste seg å være en økonomisk smart løsning.

Kreativ kontorplass

Kjøkkenbordet med tolv sitteplasser er stadig omringet av gjester. Ved siden av det har Bjørnar Johnsen tegnet inn en arbeidsstasjon.

Hvitmalte MDF-plater danner skrivepulten, som strekker seg fra vegg til vegg.

— Under bordplaten har jeg tegnet inn plass til oppbevaring av papirer og regninger. Glad i nytt og gammelt som jeg er, fant jeg en gammel skolestol på et antikvariat som passer perfekt til den nøytralt malte skrivebordsplaten. Varmt mot kaldt, forklarer han.

I stuen har han laget en plassbygget hylleløsning opp mot taket.

— Her er det rikelig plass til bøker og andre rariteter. Stuen er kun 15 m² Den plassbygde bokhyllen gir rommet en god romfølelse fremfor et løst oppbevaringsmøbel. Min datter Sara studerer i London men bor her til tider og tilfører stadig artige detaljer hun mener passer inn i leiligheten. Hver gang hun har vært på besøk er noe forandret eller lagt til. Rent underholdende, sier Johnsen.

Les også: