Bolig

Leiligheten var slitt, upraktisk og oppdelt i mange små rom

Arkitekt Bjørnar Johnsen har skapt et praktisk og personlig hjem i en gammel bygård.

SITTEPEIS: Bjørnar Johnsen på sittebenken til den oppmurte peisen. Putene er sydd i Marrakech. Plassen under benken er perfekt til å oppbevare ved. Foto: Filippa Tredal

  • Signe Schineller

DAGSLYS: Den romslige kjøkkenøya brukes flittig av både Bjørnar Johnsen og gjester. Den industrielle viften henger fritt fra taket og er plassert over kokeplatene. Det er skyvedører mot stuen. Foto: Filippa Tredal

FLYT: Kjøkken og stuen er adskilt med en vegg midt i rommet. Funksjonsveggen på høyre side gir godt med oppbevaringsplass. På veggens bakside er det oppbevaring på baderommet. De originale gulvene er behandlet med maling laget av linolje og naturlige pigmenter i lysegrått. Foto: Filippa Tredal

TRIVSEL: Sivilarkitekten Bjørnar Johnsen stortrives. Kjøkkenet er det rommet han bruker mest. Bruken av nytt og gammelt har gitt boligen et personlig preg. Foto: Filippa Tredal

BELYSNING: Jieldelampen er en gammel klassiker som fortsatt produseres i nye lekre farger. Det gamle speilet er funnet på en antikvitetsbutikk. Foto: Filippa Tredal

UNIK MIKS: Sara, datteren til Bjørnar Johnsen, er ofte på besøk og tilfører nye detaljer i leiligheten. Foto: Filippa Tredal

ORIGINAL OPPVASK: Kjøkkenbenken og servanten er uten skjøter og er bestilt fra Danmark. Hyllen over vasken har elementer fra ulike verdensdeler, som vintage vannflasker fra Buenos Aires, et motiv med gul innramming fra Bangkok og nostalgiske norgesglass. Foto: Filippa Tredal

HJEMMEKONTOR: En malt MDF-plate strekker seg fra vegg til vegg, og skaper arbeidsplass. Under overflaten er det snekret et praktisk rom for oppbevaring av papirer. Foto: Filippa Tredal

KOMPAKT: Boligen har et adskilt toalett. Veggene er dekket av murpuss og mosaikk. Foto: Filippa Tredal

PLASSBYGGET: På baksiden av kjøkkenets funksjonsvegg finner vi tilpassede baderomsskap. Heltre eik går igjen i boligen. Badet har to skyvedører som gir rommet flyt og mulighet til å bevege seg gjennom det når det ikke er i bruk. Foto: Filippa Tredal

PEISKOS: Boligen har to peiser. En i stuen og en på kjøkkenet. Under peisen er det satt av plass til oppbevaring av ved. Foto: Filippa Tredal

SOFAKROK: Den lille stuen rommer en romslig sofa. I stedet for at bilder henges på veggen er de i stadig forflytning fra rom til rom, enten stående opp mot veggen, eller oppå møbler. Foto: Filippa Tredal

SOFAKROK: Den lille stuen rommer en romslig sofa. I stedet for at bilder henges på veggen er de i stadig forflytning fra rom til rom, enten stående opp mot veggen, eller oppå møbler. Foto: Filippa Tredal

ENKEL OPPBEVARING: Jakker og sko får plass i en snekret nisje i gangen. Enkle materialer, som en stang til kleshengere og malte MDF-plater, var det som skulle til. Foto: Filippa Tredal

TIL BORDS: Rundt bordet finner vi gamle skolestoler. Til venstre, øverst mot taket henger en utsmykning av Pia Myrvold. Et blankt element, som fanger opp lyset og forandrer seg i løpet av dagen. Det brede listverket rundt vinduene er originalt og malt opp med høyglans-effekt. Foto: Filippa Tredal

PLASSUTNYTTELSE: Ved siden av skyvedørene er det snekret smale hyller som strekker seg fra gulv til tak. Foto: Filippa Tredal

STILLEBEN: I vinduet finner vi et lite oppsett av håndverk og religiøse symboler. Foto: Filippa Tredal

MATTE FLATER:  Veggene er dekket med flere lag sparkel, for å få en betongaktig matt flate. Soverommet har fått myke tekstiler i velour og ull, som gir rommet en lun følelse. Foto: Filippa Tredal

Det første Bjørnar Johnsen gjorde da han hadde kjøpt leiligheten, var å tegne den om.

— Jeg synes det var et meget interessant case og så straks potensialet. Leiligheten hadde store flotte vinduer og gjennomgående lys. Og jeg bet meg merke i det gamle, brede og originale listverket, forteller Johnsen.

UNIK MIKS: Sara, datteren til Bjørnar Johnsen, er ofte på besøk og tilfører nye detaljer i leiligheten. Foto: Filippa Tredal

I utgangspunktet var den 93 kvadratmeter store leiligheten slitt, upraktisk og oppdelt i mange små rom.

Prøveprosjekt

TRIVSEL: Sivilarkitekten Bjørnar Johnsen stortrives. Kjøkkenet er det rommet han bruker mest. Bruken av nytt og gammelt har gitt boligen et personlig preg. Foto: Filippa Tredal

Til daglig jobber Bjørnar Johnsen som utviklingsleder i Infill, et firma som jobber med boligutvikling og byreparasjon.

ORIGINAL OPPVASK: Kjøkkenbenken og servanten er uten skjøter og er bestilt fra Danmark. Hyllen over vasken har elementer fra ulike verdensdeler, som vintage vannflasker fra Buenos Aires, et motiv med gul innramming fra Bangkok og nostalgiske norgesglass. Foto: Filippa Tredal

Selskapet satser på små, utfordrende og gjerne inneklemte tomter. Erfaring med arealeffektivitet kom denne gang godt med på hjemmebane.I tillegg bestemte Johnsen seg for å teste ut et par bygningstekniske ideer, og fokusere på spenningen mellom nytt og gammelt, flyt og lysforhold.

KOMPAKT: Boligen har et adskilt toalett. Veggene er dekket av murpuss og mosaikk. Foto: Filippa Tredal

Prosjektet tok ni måneder, og startet med en storstilt rivning.Boligens innvendige yttervegger, vinduer, listverk, rosetter, stukkatur og gulv var det eneste som sto igjen da rivningsarbeidet var ferdig.

PEISKOS: Boligen har to peiser. En i stuen og en på kjøkkenet. Under peisen er det satt av plass til oppbevaring av ved. Foto: Filippa Tredal

Dette ble det nye utgangspunktet, og et perfekt skall for Johnsens planer. Det store åpne området skulle inneholde stue og kjøkken. Området ble skilt av med en lettvegg med døråpninger på begge sider.

SOFAKROK: Den lille stuen rommer en romslig sofa. I stedet for at bilder henges på veggen er de i stadig forflytning fra rom til rom, enten stående opp mot veggen, eller oppå møbler. Foto: Filippa Tredal

Johnsen satte inn brede, spesialtilpassede skyvedører for at rommene skulle kunne oppleves som ett når dørene var åpne.Han ønsket også å utnytte lyset fra begge steder. De massive dørene måler 275 cm i høyden, og er i oljet eik.

De demper støy og sparer plass fremfor vanlige dører. Håndtakene er bestilt fra Tyskland.

— Soverommet og badet har dører og beslag i samme materiale, men disse er utstyrt med lås. Badet har også to innganger. Flyt og fleksibilitet er et gjennomgående tema, forklarer Johnsen.

Betongeffekt

Alle flatene i boligen er dekket med malt sparkel. Hele tre lag er brukt for å skape en betonglignende effekt.

Det moderne matte uttrykket er en kontrast til det bevarte listverket, som er malt opp med høyglansmaling – samt til nostalgisk stukkatur og rosetter.

Tanken har vært å lage en smart, gjennomført, varm og moderne leilighet.

Boligen har også fått to peiser. En i stuen og en på kjøkkenet.

I stuen er peisen integrert i en egen sittebenk, som danner en liten lounge.

Puter i grovt konjakkfarget skinn, sydd i Marokko, gir noe mykt å sitte på og skaper kontrast til øvrige farger og materialer.

Les også

At hun leier stopper henne ikke fra å pusse opp i blant

Åpne rom

Kjøkkenet på 30 m² har sivilarkitekten utstyrt med integrerte skap og hyller, hvor hver nisje er utnyttet.

— Høyskapene står på stram rekke og strekker seg mot taket. Her er det godt med oppbevaringsplass. Det er noe jeg kaller en funksjonsvegg, sier Bjørnar Johnsen.

På baksiden, inn mot baderommet, finner vi også integrerte skap.

— Denne veggen, midt i boligen, er planlagt til miste detalj, forklarer han.

En praktisk og romslig kjøkkenøy er valgt i en matt leiregrå farge.

Johnsen bestilte stålplaten som dekker øyas overflate på mål fra Danmark. Det viste seg å være en økonomisk smart løsning.

Kreativ kontorplass

Kjøkkenbordet med tolv sitteplasser er stadig omringet av gjester. Ved siden av det har Bjørnar Johnsen tegnet inn en arbeidsstasjon.

Hvitmalte MDF-plater danner skrivepulten, som strekker seg fra vegg til vegg.

— Under bordplaten har jeg tegnet inn plass til oppbevaring av papirer og regninger. Glad i nytt og gammelt som jeg er, fant jeg en gammel skolestol på et antikvariat som passer perfekt til den nøytralt malte skrivebordsplaten. Varmt mot kaldt, forklarer han.

I stuen har han laget en plassbygget hylleløsning opp mot taket.

— Her er det rikelig plass til bøker og andre rariteter. Stuen er kun 15 m² Den plassbygde bokhyllen gir rommet en god romfølelse fremfor et løst oppbevaringsmøbel. Min datter Sara studerer i London men bor her til tider og tilfører stadig artige detaljer hun mener passer inn i leiligheten. Hver gang hun har vært på besøk er noe forandret eller lagt til. Rent underholdende, sier Johnsen.

Les også:

  1. Les også

    Etter syv år forelsket hun seg i Norge og kjente behovet for et hjem

  2. Les også

    - Dette huset varmer du opp med et par telys

  3. Les også

    Hjemme hos to designere – som innreder med visuelle vitaminbomber

  4. Les også

    For drømmen på landet betalte de 800.000 kroner

  5. Les også

    Billedkunstneren er fysisk avhengig, hun må ha denne fargen i hvert rom

Les mer om

  1. Oppussing
  2. Interiør
  3. Bolig
  4. Design

Relevante artikler

  1. BOLIG

    Bad, soverom, stuer og kjøkken måtte pusses opp: - Det var mye strietapet som måtte sparkles og males.

  2. BOLIG

    For Jono El Grande og Ingunn Birkeland ble leiligheten et felles kunstprosjekt

  3. BOLIG

    På arkitekturens premisser: Hjemmet er tilpasset den funksjonalistiske bygården og familiens liv

  4. BOLIG

    Canadiske Tracy ble forelsket i skandinavisk design da hun møtte ektemannen Ola

  5. BOLIG

    100 år gammelt hus: – Det var viktig for oss å ta vare på sjelen og husets egenart

  6. BOLIG

    Adalone Johannessen bor i et hus fra 1912: – Skal være sjarmerende og innlevd