- Det kan jo virke litt ekstremt. Egentlig er jeg ganske rotete av meg

I dette hjemmet har alle tingene sin egen plass — gjerne ledsaget av et laminert skilt.

VELKOMMEN TIL BORDS: Her i stuen er det god plass til lek og tøys, og med det store uttrekkbare bordet kan det dekkes opp til 14 gjester.

Da Thea Tande-Pham og ektemannen for drøyt fire år siden kjøpte leiligheten i det sjarmerende trehus-sameiet, hadde de to små gutter.

At de noen år senere skulle bo der med fire viltre gutter, hadde de ikke sett for seg.

Men nærhet til sentrum, barnevennlig beliggenhet og stor felles hage har gjort at de heller bor litt trangt, enn å flytte ut av Oslo.

Rom for trivsel

Leiligheten har tre soverom. I det ene sover mamma, pappa og lille Daniel, i det andre storebror Philip og i det tredje Jonas og Isak. At det er litt intimt, liker alle sammen godt.

TRANGT OG KOSELIG: Thea Tande-Pham og ektemannen hadde ikke planlagt at de i løpet av noen år skulle være firebarnsfamilie. Men hverken lille Daniel eller noen av de andre i familien kunne tenke seg å flytte.

Soverommene har bra med skapplass, og ettersom mange av oppbevaringsskapene er hengt opp på veggen, har barna stort gulvareal å leke på.Det lyse kjøkkenet er familiens favorittrom, der får alle plass rundt kjøkkenbordet. Det er intimt, men ikke for trangt.

Og mye skapplass – der alt selvsagt har sin faste plass. I stuen er det godt med gulvplass til å leke og danse og et spisebord som kan trekkes ut så opp til 14 spisende gjester kan samles rundt det.

I gangen er det tre små loftsluker i taket. Her bæres leker opp og ned etter hvert som barna blir lei av dem eller vokser fra og til. Etter noen uker ute av syne, blir gamle leker som nye.

Laminerings-dilla

Bortsett fra storebror Philips rom – som er en eneste stor lego-byggeplass, er den lyse og personlige boligen overraskende ryddig til å være et hjem for fire små og to store. Hvordan kan det ha seg?

Jo, tar man en nærmere kikk i skap, fryseboks, hyller og skuffer, så finner man laminerte bilder av tannbørster, grønnsaker, regnjakker, verktøy, vaskekluter, Lego og alt som har sin faste plass rundt omkring i leiligheten.

At man ikke kan lese, er ingen unnskyldning for ikke å legge ting på riktig plass.

LAMINERT: Frokost- og middagsregler er laminert og klare til å følges.

Ryddereglene gjelder både for store og små. Også pappa Thuans hyller er merket med bilder av bukser, belter, ullgensere og T-skjorter, og på badet er det hengt opp liste med rutiner for kveldsstell. På innsiden av klesskapet i gangen henger det lister med oversikt over alle de fire guttenes størrelser på klær og sko. Så man vet hva man har og hva som kan gå i arv.

— Det kan jo virke litt ekstremt. Egentlig er jeg ganske rotete av meg, men dette handler om å få hverdagen til å fungere på ganske liten plass, sier Thea Tande-Pham.

Enklere liv

I 2013 pusset familien opp kjelleretasjen og nesten alle gjenstander og møbler ble plassert på et lager. I det halvåret oppussingen pågikk, sov hele familien (som da var to voksne, tre barn og en gravid mamma) i stuen.

EGET ROM: Storebror Phillip er den eneste som har eget rom. Det betyr; masse plass til LEGO-byggverk.

Det var da flyttelagringsboksene med alle tingene kom tilbake at Thea skjønte hun måtte ta grep. De bestemte seg for å kvitte seg med alt de hadde av unødvendigheter, og som egentlig bare skapte frustrasjon i hverdagen.Dermed begynte Theas systematisering av hele boligen. Hun fikk laminerings-dilla. Det nye rydderegimet var i gang.

— Alle ting i vårt hus har sin egen plass. Såfremt gjenstanden eller klesplagget ikke er i bruk, skal det ikke ligge noe annet sted. Etter at vi begynte med dette systemet har jeg aldri kjent på at vi har for lite plass. Derimot har jeg kjent på behovet for å leve enkelt og systematisk, sier hun.

Jo større bolig, desto mer å holde orden på.

Felleshagen er unik

Familien mener det mest attraktive ved å boligen, er den store felleshagen på åtte mål som de deler med de 23 andre enhetene.

GUTTEKLUBBEN: Med fire gutter fra seks år og nedover, er det sjelden kjedelig. Da gjelder det å ha orden i systemet. På bildet (f.v.) Daniel, Isak, Jonas og Phillip.

— Akkurat nå bor det 29 barn i sameiet, som ofte leker sammen ute i hagen. Ski og snøborg om vinteren og trampoline, dukkestue, husker om sommeren. I tillegg har vi voksne god kontakt. Da jeg fikk nummer tre, var vi åtte gravide i sameiet, som hadde vår egen barselgruppe. På sommerhalvåret sitter vi under epletrærne utover kvelden og natten og drikker vin sammen alle parene. Dette er helt unikt og vanskelig å få til om man ikke bor på akkurat denne måten, mener Thea Tande-Pham.