Dette er de viktigste tingene som bør barnesikres i boligen.

Slik barnesikrer du hjemmet ditt, uten å sy for mange puter under armene på barnet.

BØR FLYTTES: Disse produktene bør ikke stå nær bakken, ifølge eksperten.
  • Ingrid Emilie Thoresen Bakker

Fem spørsmål og svar om barnesikring.

Eksperten: Anne Rygh Pedersen

Utdanning: Politiutdannet

Yrke: Avdelingsdirektør for forebygging og sikkerhet ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

VIKTIG Å BARNESIKRE: De viktigste rommene å sikre er rom barnet oppholder seg i alene, mener eksperten Anne Rygh Pedersen. – Det er vel sannsynligvis på barnerommet, der hvor barnet sover ettersom en aldri vet når de våkner. De andre rommene som kan være krevende, er kjøkken og stue.

1. Hva er det viktigst å holde unna ungene?

– Små, løse gjenstander som kan sette seg fast i halsen på et lite barn, må ryddes bort. Det er også viktig å rydde vekk alt av flytende, faste og pulveriserte stoffer som barn ikke skal få i seg. Det kan for eksempel være oppvaskmiddel, salmiakk, oppvaskmaskinpulver, såper og insektmidler av forskjellige slag. Står dette i skap nær bakken, bør tingene flyttes til et annet skap utenfor rekkevidde, eller man kan installere en dørstopper. Det bør man dessuten installere i alle skuffer og skap der man oppbevarer ting som kan være skummelt for barn å få tak i.

Les også

Eksperten svarer: Hvor lenge kan man vente med å få barn før det blir for vanskelig?

2. Hvordan kan man unngå at ungene får strøm?

– Stikk-kontakter av nyere dato har en slags «innebygd barnesikring», som gjør det ufarlig for barn å være borti dem. Men det finnes mange eldre, elektriske anlegg som ikke har det. Da kan man for eksempel bruke en plugg for å tette igjen stikk-kontakter som ikke er i bruk. Det er heller ikke så farlig om barnet tygger på ledninger. Det skal være ganske trygt, så lenge de er hele og ordentlige. Det skal veldig mye til for at barnet klarer å bite hull i ledningen, men vær heller litt føre var. Prøv å unngå løse ledninger når du har små barn i huset.

– På barnerommet bør en særlig tenke over valg av lampe og plassering. Det kan være en god idé å plassere lampen utenfor barnets rekkevidde, slik at barnet ikke klarer å dekke den til eller rive den ned. Dessuten kan man velge lyspærer med lav overflatetemperatur. Det finnes mange gode LED-pærer som ikke utvikler varme, slik som de gamle glødelampene.

Les også

Ni ting du bør rydde og kaste nå

3. Hvordan bør man sikre trapper og vinduer?

– Hvor nøye en er nødt til å barnesikre hjemmet, er litt avhengig av hvor foretaksomt barnet er. Men det kan uansett være lurt å sikre områder hvor barnet kan falle ned. Ved trapper kan man for eksempel benytte seg av en grind eller en anti-skli-variant. Dessuten kan det være lurt å sjekke avstanden mellom sprinklene i rekkverket. Hvis barnet klarer å sette fast hodet sitt der, kan man dekke til sprinklene med et tøystykke eller papp.

PLUGG: En kan bruke en plugg (som på bildet) for å tette igjen eldre stikk-kontakter som ikke er i bruk, og som ikke har en «innebygd barnesikring».

– De fleste vinduer har allerede en sikring, som både er egnet som en barnesikring og som forebygging mot innbrudd. Dersom vinduet ikke skulle ha dette, bør en installere det. Det kan også være lurt å sikre utgangsdører og låser, hvis man har et barn som er glad i å vandre av gårde på egen hånd.

4. Hva med ting barn kan klatre på?

– Hver forelder bør ta en risikovurdering på ting man har i huset. Har man for eksempel stoler eller andre ting som man tror barnet kan komme til skade av ved å velte, er det viktig å tenke igjennom hvordan man plasserer disse tingene. Dette gjelder særlig i den alderen hvor de skal begynne å reise seg opp, sier Pedersen.

Les også

Juno sluttet å bruke bleie da hun var 14 måneder gammel

5. Kan all sikringen bli en falsk trygghet?

– Ja, en kan sy for mange puter under armene på barn, slik at de blir ute av stand til å klare seg i et normalt miljø. Men jeg tenker det handler om å finne en fornuftig balanse her. Alle barn er forskjellige og en er nødt til å se an behovet for hvor mye sikring som er nødvendig. En bør selvsagt alltid sikre de viktigste tingene, men som forelder bør man også tåle at barn lærer å slå seg litt i kontrollerte omgivelser, sier Pedersen.