Dette betyr blomstene – og antallet blomster – du gir

Ulike sorter og sammensetninger har forskjellige budskap. Her får du oversikten over hva blomstene kan si for deg.

En bukett gule tulipaner signaliserer på blomsterspråket ”Jeg elsker deg, men vi har fiender

For mange er en blomsterbukett en blomsterbukett, verken mer eller mindre.

Men faktum er at det finnes et kodespråk som formidler et budskap utover blomsterbukettens flotte utseende og lukt –  avhengig av type, farge og antallet blomster i buketten.

Bak hver blomst skjuler det seg nemlig et eget språk og symbolikk, som etter sigende stammer fra haremkvinnene i Orienten, ifølge Store Norske Leksikon.  Kvinnene opprettet skikken delvis som tidsfordriv og delvis for å uttrykke ting de hadde på hjertet; som for eksempel at de ønsket å innlede eller opprettholde et kjærlighetsforhold utenfor haremet.

Syv røde roser betyr ”Jeg er din for evig” på rosespråket.

Spredt i mange kulturer

På starten av 1700-tallet skrev den engelske overklassekvinnen og forfatteren Lady Mary Montague i brev hjem til England fra Tyrkia, der mannen hennes jobbet som ambassadør, om blomsterspråket der: ”Det finnes ingen farge, ingen blomst, intet ugras, ingen frukt, urt, småstein eller fjær som ikke har en vers eller strofe knyttet til seg, og man kan skjelle ut, bebreide eller sende brev uttrykker lidenskap, vennskap, kompliment eller til og med nyheter uten noensinne å flekke fingrene med blekk”.

I årenes løp er blomsterspråket videreutviklet i en rekke kulturer, og utallige blomster og deres farger er blitt tillagt bestemte psykologiske betydninger. Liljen, for eksempel, er et velkjent symbol for uskyld og renhet. Det er en av grunnene til at liljer ofte er med i bryllupsbuketter.

Fiol symboliserer ydmykhet, renhet og lojalitet, mens påskeliljer speiler gjenoppstandelse og død.

Stemorsblomsten symboliserer vennlighet,  tusenfryd kjærlighet og beskjedenhet, og rosmarin erindring og takknemlighet.

Det er skrevet en rekke bøker om blomstenes språk, denne kalt ”Floral poetry and the language of flowers”, ble utgitt i 1877.

En rose til den kjære

Mange kjenner sikkert til at rosen symboliserer kjærlighet, skjønnhet og livsglede.

- Men både fargen på rosen og mengden roser har betydning for budskapet, forteller Tove Ladstein, Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Hun forklarer at på rosespråket, så betyr røde roser kjærlighet – og sier ”Jeg elsker deg” til den som mottar blomstene. Men også antallet roser du gir, sier noe til mottaker.

- 3 røde roser signaliserer ”Jeg elsker deg”, syv røde roser sier ”Jeg er din for evig” og

12 røde roser betyr ”Evig kjærlighet”, fortsetter hun.

Rosa roser, som står for eleganse og sjarm, viser at man setter pris på noen.

- Og for å vise takknemlighet viser man mørkerosa roser. Lysere rosa roser gir uttrykk for beundring og sympati, sier Ladstein.

- Og hvite roser, fortsetter hun, kan ha mange forskjellige betydninger. Det kan være alt fra å si ”du er himmelsk” til å spille på betydning om respekt, ydmykhet, uskyld, renhet hemmelig eller stillhet.

Tulipan står for stolthet

Tulipanen, en annen populær bukettblomst, har kanskje en litt mindre kjent symbolverdi. Den står, ifølge blomsterspråket, for stolthet, arroganse og forfengelighet.

Dersom du gir bort én hvit tulipan, sier du på blomsterspråket ”Jeg elsker deg kanskje ikke lenger”, ifølge Interflora. Dersom du gir to, er budskapet ”Jeg elsker deg ikke lenger”.

En hvit og en rød tulipan, derimot, betyr ”Det er deg jeg vil ha”, mens en bukett gule tulipaner betyr ”Jeg elsker deg, men vi har fiender”.