Derfor bør du ikke lade mobilen din om natten
Mange mobileiere lader telefonen sin om natten og sover like godt for det. Men ifølge Elsikkerhet Norge kan det være en farlig ting å gjøre. – Lad om dagen, er deres soleklare råd.
– Mange tenker nok ikke over at mobilbatterier kan eksplodere, og at ladere som går varme, i verste fall kan føre til brann, sier Lars Petter Johansen, brannetterforsker og elsikkerhetsingeniør i Elsikkerhet Norge.
Selv om det ikke skjer ofte, er det likevel en reell mulighet for at det kan gå varmgang i både originale og ikke-originale mobilladere under lading, samt at mobilbatteriet begynner å brenne.
– To av våre ansatte har opplevd at originalladere har eksplodert mens laderen har stått i kontakten, uten at mobilen er under lading. Den ene iPhone-laderen var kun et par måneder gammel, forteller han.
Nå bør du sikre huset og hytta mot mus og rotter
Mobilen som brannkilde
Akkurat hvor mange branner som skjer hvert år på grunn av at mobilladeren har gått varm, eller at mobilbatteriet har begynte å brenne, kan være vanskelig å anslå. Statistikkene viser bare til branner der brannkilden er definert, det vil si at det sannsynligvis er mørketall.
En brannstatistikk-gjennomgang Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap har gjort for Fædrelandsvennen, viser at mobiltelefon forårsaket to husbranner i perioden 2016, 2017 og frem til midten av 2018.
Tall Norsk brannvernforening sitter på, som riktignok er fra 2015, viste at mobiltelefonen var kilden til ti boligbranner det året.
– Vi har ikke noe nye tall for 2016 eller 2017 på dette. Men vi har registrert en positiv endring ved at laderne etter hvert har fått mye mindre varmeutvikling enn tidligere. Samtidig vet vi at det skjer hendelser knyttet til lading, så vi fraråder lading om natta. For dersom man skulle være uheldig og noe skulle skje, er sjansen for å oppdage det mye lavere når man sover, påpeker Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.
Heller ikke Brannvernforeningen hadde tall for antall branner forårsaket av ladere, da vi snakket med ham for to år siden. Men ifølge Håvard Kleppe, kommunikasjonssjef i Brannvernforeningen, er ikke ladere en så stor brannfelle som man kanskje får inntrykk av gjennom historier på sosiale og «usosiale» medier.
— Heldigvis er det svært få uhell med ladere og andre apparater i stand by-modus, og det er ikke et problem man trenger å blåse opp til en stor sak. Det er likevel en potensiell risiko hvis det er en fabrikasjonsfeil eller andre skader på elektronikken. Den risikoen er også størst når telefonen eller PC-en er plugget i, sa han i 2016.
Ekspertene: Dette gjør plast med helsen vår, og slik minsker du bruken
– En stor utfordring for sikkerheten
Også Johansen i Elsikkerhet Norge fraråder lading nattetid. Han sier at selv om det er vanlig blant folk flest å gjøre det, er det faktisk en stor utfordring for sikkerheten.
– Mobilkontakten du dytter ladeledningen inn i, kan være slitt, eller den kan ha blitt dårlig av andre grunner. Da kan det oppstå en nesten usynlig elektrisk lysbue med en temperatur på minst 3000 varmegrader. Og da er det dessverre en risiko for at en lumsk ulmebrann oppstår. I slike situasjoner skal man ha en svært god røykvarsler for å bli vekket i tide, sier han.
Klargjøre boligen for visning? Her er interiørstylistens beste tips
Fire råd som reduserer risikoen
Johansen viser til fire enkle råd som reduserer risikoen for at mobilen blir en brannkilde.
Det ene er altså å lade om dagen når man er våken og til stede. Det andre er at dersom du absolutt må lade om natten, så bør du i alle fall sørge for at telefonen ligger på et brannsikkert underlag – og ikke på nattbordet.
– Sørg heller for at lader og utstyr er plassert over nesehøyde, og at det er montert røykvarsler på soverommet. Og husk at apparatene trenger luft når de skal lades, de kan bli for varme om de ligger i senga eller på sofaen. Blir de overopphetet, kan det komme giftig gass ut av apparatet. Et par magadrag, og du våkner ikke igjen, sier han.
Råd nummer tre er å sjekke laderen regelmessig om den er slitt, glovarm eller misfarget. Er den det, må du bytte den ut.
– Og det siste rådet er å ikke la laderen sitte i kontakten når den ikke er i bruk, sier brannetterforskeren.